Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
KıbrısManşet

Edip: Adayım!

Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip Aytuğ Türkkan’ın Ses Kıbrıs TV’de hazırlayıp sunduğu Kıbrıs’ın Nabzı programında Belediyeler Reformu Yasası’nı değerlendirdi.
2008 yılında CTP-DP hükümeti döneminden itibaren Belediyeler Reformu olduğunu kaydeden Edip, o günden beridir tüm hükümetlerin de bunun üzerinde çalıştığını kaydetti.
Seçimlerin yaklaşması nedeniyle son günlerde Yasa ile ilgili tartışmaların da arttığının kaydeden Edip, sanıldığı gibi Yasa’nın sadece belediyelerin sayılarıyla ilgili olmadığını vurguladı.
Edip, şunları kaydetti:
“Belediyeler Reformu Yasası denildiği anda, belediyelerin sayısı konuşulmaya başlanıyor. Sayı 12 olur, 12’den fazla olur o önemli değil. Ama bilinmesi gerekiyor ki bu Yasa sadece sayıdan ibaret değil. Yasa belediyelerin mali, personel ve araç gereç durumunu da içeriğinde barındırıyor.”

Havuz sistemine geçilmeli

Yasa’nın bir an önce değişerek havuz sistemine geçilmesi gerektiğini ifade eden Edip, şöyle konuştu:
“Hiçbir belediye mağdur edilmeden havuz sistemine geçilmeli. Bölgeye hizmet veren ana belediye ekstra pay alacak şekilde bu sistem üzerinde çalışılmalı. Öte yandan havuzda toplanan para nüfus bazında dağıtılmamalı. Nüfusu temel alarak dağıtım yapmaya karar verdiğiniz anda kırsal bölgeler yine mağdur olacak.”

Emlak vergi sistemi değişmeli

Emlak vergisi sisteminin değişmesi gerektiğine de vurgu yapan Edip, ‘Girne Merkez’deki 200 metrekarelik bir evle kırsaldaki aynı büyüklükteki evin emlak vergisinin aynı olmaması gerekiyor’ dedi. Edip, bu değiştiği takdirde, kırsaldaki yerleşimin de desteklenmiş olacağını ifade etti.

Devlet kurumları işlevlerini yerine getiremiyor

Devlet kurumlarının işlevlerini yerine getiremediğine de dikkat çeken Edip, bu noktada bütün yükün belediyelerin omzunda olduğunu vurguladı.’ Yoldan tutun da eğitim, sağlık, kültür-sanat her anlamda belediyelerin çalışması gerekiyor’ diyen Edip, bunun karşılığında gördükleri desteğin az olduğuna söyledi.
Belediyelerin bu duruma gelmesinin en büyük sebebi hükümetler!
Bir çok belediyenin mali yapısının sürdürülemez duruma geldiğinin altını çizen Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip, bunun en büyük sebebinin hükümetler olduğunu vurguladı.

Hizmet bedelleri çağımızın çok gerisinde!


Edip, şöyle devam etti:
1995’te oluşturulan Belediyeler Yasası’ndaki rakamlarla biz hala bugün hizmet vermeye çalışıyoruz. Örneğin hane başı alınan temizlik vergisi bugün 120 TL’dir. Bugün bu paraya bunu yapamazsınız. Çöp kamyonu yılda 104 kez sizin kapınıza gelir. O aracın her kapınıza geldiğinde bize maliyeti 1 buçuk TL’dir. Bir de bizim aldığımız rakama bakın. Hani o aracın şoförünün, çöpü toplayan çalışanlarının maaşları, benzin, aracın yıpranma payı? Hizmet bedelleri ne yazık ki çağımızın çok gerisindedir. Tabi bu ekonomik durumda bunları vatandaşa ne kadar yansıtabilir siniz bu da soru işareti”


Yatırım yapacak gücümüz yok!


Beyarmudu Belediyesi’nin gelir giderde dengeli durumda olduğunu belirten Edip, yatırım yapacak güçleri ise olmadığını vurguladı. Devlet katkısının halen geçen yılın bütçesine göre verildiğini anlatan Edip, ‘bu arada hayat pahalılığı yüzde 37 oldu. Katkıyı aynı alıyoruz ama biz personelimizin maaşına bu hayat pahalılığını yansıtıyoruz’ diye konuştu.
Yasa Haziran’a yetişmez!
Edip, Yasa’nın Haziran sonuna yetişmesinin çok zor olduğunu belirterek, Başbakan’la görüştüğünü Başbakan’dan ‘ gerekirse seçim Ekim’de Kasım’da olacak ama yasa değişecek, bu seçim olacak’ yanıtını aldığını kaydetti.


Ben adayım!


İlker Edip, yasa değişse de değişmese de her koşulda yeniden aday olduğunu da duyurdu. Edip, Beyarmudu’nun birleştirilmesi durumunda Güney Mesarya Belediyesi’nin Başkanlığı’na ayni kalması durumunda ise Beyarmudu Belediye Başkanlığı’na aday olduğunu vurguladı 

SES KIBRIS

Diğer Haberler

Başa dön tuşu