KıbrısManşet

Çelik: ‘’Kıbrıs konusunda iki egemen devletli çözüm anlayışını benimsiyoruz’’

Kıbrıs Türk Emekliler Derneği Başkanı Özer Çelik, derneğin kuruluş amaçlarından bahsederek kamu amaçlı etkinliklerde dernek tesisinin herkese açık olduğunu duyurdu.

‘’Kıbrıs konusunda iki egemen devletli çözüm anlayışını benimsiyoruz’’

‘’Emekliler Derneği olarak, Kıbrıs konusunda iki egemen devletli çözüm anlayışını benimsiyoruz. Dolayısıyla, bu konu ile ilgili fikirlerimizi yansıttık ve yansıtma yönünde çalışmalarımız vardır. Bununla birlikte son zamanlarda toplumu rahatsız eden mülk satışları ile ilgili hazırlık içerisindeyiz. Şu anda ilgili mercilere gönderilmek üzere rapor hazırlıyoruz’’

Derneğinizin kuruluş amacı nedir?

“Kıbrıs Türk Emekliler Derneği, başlangıçta kamu görevinden emekli olanları amacıyla yola çıktı. Kısaca emekli olan kamu görevlilerinin menfaatlerini geliştirmek ve kazanılmış menfaatlerini de korumak amacı üzerine kuruldu. Dernek 1972 yılında, 28 kişi ile resmileşti. İlk başkanı, Ali Nazım Refet’ti. Dernek kurulduğu günden itibaren üye sayısını arttırma çalışmalarına başladı. 2000’li yıllarda 3000’i aşkın üyeye ulaştı. 2012 yılına kadar devletin tahsis ettiği küçük bir binada çalışmalarımızı gerçekleştiriyorduk. 2012 yılında mevcut yönetim kurulunun kararı ile, şu anda bulunduğumuz binanın arazisi satın alındı. Derneğimiz 2016 yılında yeni binasına taşındı. Bugün, mevcut üye sayımız 2500 kişiye yakındır.”

“Üyelerimizin menfaati doğrultusunda tüzüğümüzde bazı değişiklikler yaptık”

Dernek tüzüğünde yapılan değişikliklerden bahseder misiniz?

“Dernekler tüzüğüne uygun bir tüzüğümüz vardı. Tüzükte bazı eksiklikler gördük. 2023 yılı başındaki genel kurulumuzda tüzük değişikliğini de gündeme getirdik. Dolayısıyla, üyelerin menfaatini baz alarak bazı değişiklikler yaptık.  Bu değişiklik ile sadece kamu görevlilerinin değil sosyal sigortalıların da derneğimize üye olması olanağını yarattık. Aynı zamanda başkanın görev süresini tüzükte kısaltmaya gittik. Geçmişte başkan seçildikten sonra uzun süre başkanlık görevi yapabiliyordu. Şuan başkanlık görevi, 3 dönem ile sınırlandı. Derneğin harcamalarını nevine ve çapına göre denetimi artırıldı.”

“İndirim yapan kuruluşları artırmaya çalışıyoruz”

Derneğin çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

“Anayasada emekli maaşlarından herhangi bir kesinti yapılamaz maddesi vardır. Buna rağmen 2010 yılında çıkarılan yasa ile emeklilerin maaşlarında vergi kesintisine gidildi. Bununla ilgili yasal işlem başlattık. Dolayısıyla, emeklilerin maaşını dernek olarak koruduk. Bazı sağlık kuruluşlarıyla protokoller imzaladık. Üyelerimizin, tedavisinde %15-20 oranlarında indirimler sağladık. Bu tür indirim yapan kuruluşları artırmaya çalışıyoruz. Yine buna benzer menfaatler sağlayabilecek girişimler yapıyoruz. Örneğin, turizm şirketleri ile konuşarak turlara katılacak üyelerimize indirim olanağı sağlama amacımız vardır. Kısaca, geçmişimiz ve amacımız emeklilerin menfaatlerini korumak ve geliştirmektir.”

Önümüzdeki süreçte dernek olarak proje ve hedefleriniz var mıdır?

“Emekliler Derneği’nin yönetimi ve üyeleri toplumun akil insanlarıdır. Uzun süredir kamuda çalışan fikirleri açısından değerli bir kadromuz vardır. Bu nedenle yapılmış ve yapılacak olan çalışmalarımız arasında belli konularda görüşlerimizi içeren raporlar hazırlıyoruz. Bu raporları ilgili mercilere ulaştırma yönünde bazı çalışmalar başlatmış bulunuyoruz. Emekliler Derneği olarak, Kıbrıs konusunda iki egemen devletli çözüm anlayışını benimsiyoruz. Dolayısıyla, bu konu ile ilgili fikirlerimizi yansıttık ve yansıtma yönünde çalışmalarımız vardır. Bununla birlikte son zamanlarda toplumu rahatsız eden mülk satışları ile ilgili hazırlık içerisindeyiz. Şu anda ilgili mercilere gönderilmek üzere rapor hazırlıyoruz.”

“Görüşmeler iki egemen devlet arasında yürütülmelidir”

Ülke topraklarımız parsel parsel satılmaya başlandı diye serzenişler var. Bu konu hakkında düşünceleriniz nedir?

“Yönetim kurulumuzun takviye aldığı üyelerle birlikte konu ile ilgili fikir alışverişi yaptık. Bizi bu konu fazlasıyla korkutuyor. Genel politikamızda bir değişiklik oldu. Politikamıza göre, görüşmeler iki egemen devlet arasında yürütülmelidir. Eğer barış olacaksa bu esas üzerinde olmalıdır. Federasyon, toplumun bazı kesimlerince kabul görülmüştür. Federasyondan başka çözüm olamaz düşüncesi içerisinde olan gruplar da vardır. Böyle bir çözüm olacaksa, imar satışları bize çok daha büyük sorunlar yaratacaktır. Crans Montana’da çözüm yönünde verilen bir harita vardır. Bu haritaya bakacak olursak, Gemikonağı’ndan Karpaza, Güney Karpaz Yarımadası’ndan Mağusa’ya kadar satılan arazilerin büyük kısmı federal devlete kalacaktır. Şu anda yapılan mülk satışları federal çözüme dönüldüğü takdirde, bize kalacak kısımda yapılıyor. Dernek olarak bu konuya en kısa zamanda dur denmesi gerektiği kanaatindeyiz.”

Yakın geçmişte deprem felaketi ile karşı karşıya kaldık. Bu yönde yaptığınız çalışmalarınız var mıdır?

“Biz derneğimizi üyelerimizden aldığımız aidatlarla yürütüyoruz. Emekli insanlarımızın birçoğunun maaşları çok yüksek değildir. Bu nedenle aidatlarımızı arttırmıyoruz. Bugün derneğimizin aidatı 80 TL’dir. Dolayısıyla, olanaklarımız çerçevesinde konteyner evler için 50 bin TL katkıda bulunduk. Ardından, Şampiyon Melekler Derneği ile dernek çatımız altında toplantı yaptık. Toplantı sonunda üyelerimizin bu derneğe giderek üye olmasını ve katkıda bulunmasını tavsiye ettik. Şampiyon Melekler Derneği ile sürekli iletişim içerisindeyiz.”

“Kamu amaçlı etkinliklerde tesisimiz herkese açıktır”

Son olarak bahsetmek istediğiniz bir konu var mıdır?

“Emekliler Derneği olarak biz varız ve sesimizi çıkarmaya çalışıyoruz. Kamu amaçlı etkinliklerde tesisimiz herkese açıktır. Fazla maliyeti olmadan, dileyen herkese dernek binamızı hizmete açabiliriz. Derneğimiz, üyelerimizin menfaatini koruma ve geliştirme açısından aynı zamanda toplum sorunlarında ses çıkarabilmek için yaşatılmalıdır.”

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu