KıbrısManşet

Arıklı, Sofi, ve Özçelik Kıbrıs İlim Üniversitesi’nde Havacılık Panelinde

Kıbrıs İlim Üniversitesinde, KKTC Havacılığındaki Gelişmeler ve Zorluklar, Sayın Arıklı, Sofi ve Özçelik’ in konuşmacı olarak katıldığı panelde öğrenciler ve akademisyenlerinde katıldığı panelde tartışıldı ve çözüm önerileri üzerinde duruldu.

Sayın Erhan Arıklı havacılıktaki en önemli sorunlardan birinin bilet ücretlerinin yüksekliği ve bunun sebebinin kendi hava yolumuzun olmaması olduğu ifade etmiştir. Bilet ücretlerinin belirlenmesine etki edememelerinin nedeninin Adaya uçan havayolunun azlığından ve özellikle iki özel şirketin insafına kaldığımızdan kaynaklandığını belirtilmiştir. KKTC’nin iç hat havalimanı statüsüne alınması önermelerine rağmen, bunun kabul görmediği ve THY’nin en karlı parkurlarından biri olan Ercan daki karlılıklarından vazgeçmeye niyetli olmadıklarını belirmiştir.

Kendilerinin göreve geldiğinden beri yeni bir milli havayolu kurma konusunda azami gayret gösterdiklerini ve arayışların hala sürdüğünü ifade etmişlerdir. Diğer taraftan özel havayolu şirketlerinin KKTC de kurulmasının çok büyük faydalar sağlayacağı bunun bilet ücretlerini dengeleyeceğini belirtmişlerdir. Çünkü yüksek uçak bilet fiyatlarının öğrencilerin Ada’ya gelişlerini etkilediği, öğrencilerin ve ailelerin bu fiyatlarla Kıbrıs’a seyahat etmekten vazgeçtiklerini vurgulamıştır.

İlk olarak 2012 yılında Ercan Havalimanı’nın özelleştirilmesi için düğmeye basıldığı, ve 2042 yılında havalimanının tamamen KKTC’ ye devredileceğini belirtmiştir. Bu durumun KKTC için önemli bir kazanım olduğu, eskiden zarar edilirken 2023 son üç ayında devlete 252 milyon TL ödendiği, yıllık 1 milyar TL gelire sahip olduğumuzu ifade etmiştir. Ancak özellikle sosyal medyada haksız eleştirilere maruz kaldıklarını, Ercan Havalimanı’nın bir başarı öyküsü olduğunu, Orta Doğu’nun en büyük havalimanlarından biri ve Türkiye’nin dördüncü veya beşinci büyüklükte havalimanı konumunda olduğu belirtilmiştir. Gençlere istihdam olanaklarının mevcut olduğundan bahsetmiş ve hem staj yapıp hen para kazanabilecekleri imkanlarında olduğundan bahsetmiştir.

Sayın Mustafa Sofi, sivil havacılığın geçmişten günümüze gelişimini ve Ercan Havalimanı’nın geldiği noktayı anlatmış, 6 Mart 1977’ de Kıbrıs Türk Federe Devletinin FIR bölgesinin Kuzey de oluşturulup yayınlandığını o zamandan beri Uluslararası uçuşlara Ercan tavsiyeli havasahası hizmetlerinin verildiğini belirtmiştir. Ercan FIR bölgesinden geçen uçakların sayısının günlük ortalama 800 civarı olduğu ve güvenli geçişlerinin temin edildiği ancak Rum tarafının 47 yıldır yalan haberlerle bu durumun karalanmaya çalışıldığını ifade etmiştir.

Sayın Serhat Özçelik ise, adadaki yolcu hareketliliğinin %95’ inin Ercan Havalimanı üzerinden gerçekleştiğini, ikinci pistin planlandığını ve bu sayede uçuş eğitiminede imkan tanınacağını ve Touch and Go eğitiminin öğrencilere paralel pistten verilebileceğini belirtmiştir. Havalimanının yılda 15 milyon yolcuya hizmet verecek altyapıya sahip olduğunu, düşük maliyetli yabancı hava yollarının KKTC’ne uçamamasının bilet fiyatları üzerinde etkili olduğunu vurgulamıştır. Ercan havalimanına uçan havayolları için havalimanı ücretlerinin ve handling hizmetlerinin son derece düşük olduğuna değinmiştir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu