Kıbrıs

Avustralya, 30 milyon doz koronavirüs aşısı üretimine başladı: Peki, halk aşı olmaya nasıl ikna edilecek?

Avustralya, onay alması halinde Mart ayında sunulmak üzere 30 milyon doz koronavirüs aşısının üretimine başladı.

İngiliz şirketi AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen aşı, biyoteknoloji şirketi CSL tarafından Melbourne’deki bir fabrikada üretiliyor.

Söz konusu aşı, dünya çapında öndeki aşı adayı olarak görülüyor ve Birleşik Krallık, ABD ve diğer ülkelerde son deneme aşamalarında bulunuyor.

Gelecek 50 gün boyunca üretilecek aşılar ardından depoya kaldırılacak ve kullanım için Avustralya’nın Tedavi Edici Ürünler İdaresi’nin (TGA) onayını bekleyecek.

Sağlık Bakanı Greg Hunt, bugün sağlık görevlilerine ve yaşlı vatandaşlara kişi başına iki doz olarak uygulanacak aşıya erişimde öncelik verileceğini açıkladı.

Hunt, “İlk aşılar, Mart civarında hazır olacak, onay gelirse sağlık çalışanlarıyla yaşlılara uygulanmaya başlayacak” dedi.

Hunt, aşının 2021 sonundan önce ülke genelinde sunulabileceğini, fakat zorunlu olmayacağını söyledi.

Bakan, “Uygulama gönüllü olacak, fakat mümkün olduğunca çok kişiyi teşvik edeceğiz. Avustralya nüfusu arasında çok yüksek bir kabul olacağı konusunda eminiz” dedi.

Hunt, “İşimiz aşının güvenli, etkili ve hazır olduğundan emin olmak ve aynı zamanda halka bunun hayatları kurtarabilecek ve koruyabilecek bir şey olduğu konusunda güven vermektir” dedi.

Hükümetin aşının teşvik edilmesi için hangi girişimlerde bulunacağı henüz net değil.

Ağustos ayında Hunt, aşı olmayan vatandaşların ülkeye girişlerini yasaklama seçeneğinin masada olacağını söylemişti.

Hunt, “Tıbbi tavsiye bunun gerekli olduğu şeklinde olursa, bunun uygulanacağını kesinlikle düşünebilirim” demişti.

Bir diğer seçenek de aşı olmayan kişilerin hükümet desteğinin kesilmesi olacak.

Hükümet 2015’ten bu yana “no jab, no pay-Aşı yoksa yardım da yok” kuralı çerçevesinde çocuklarını aşılatmayı reddeden anne babaların bazı vergi yardımlarını, Çocuk Bakım Yardımlarını ve Çocuk Bakım İndirimi ödemelerini kesme yoluna gidiyor.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr Nick Coatsworth, aşı yaptırmayı teşvik için yaptırmayanların uçak seyahatinin engellenmesi, restoranlara girişlerinin ve toplu taşımaya binmelerinin yasaklanması gibi tedbirlerin sağlık yetkilileri ve bakanlar tarafından tartışılacağını açıkladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu