KıbrısManşet

Barçın: Asgari ücreti yine hayat pahalılığının altında belirleme operasyonu yapılıyor

Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefkoşa Milletvekili Devrim Barçın, “UBP’nin Sigorta Emeklilerini İçine Düşürdüğü Haller” konulu güncel konuşma yaptı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy’un bir gazetedeki demecine değinen Barçın, marta kadarki hayat pahalılığının yüzde 8.16, nisan ayı hayat pahalılığının da buna eklenmesiyle  4 aylık yüzde 10-11’lik bir hayat pahalılığının ortaya çıkacağını söylediğine işaret etti. Barçın, Taçoy’un yüzde 8.16’yı nereden bulduğunu sordu. Barçın, enflasyonla ilgili verilerde yetkilinin DPÖ değil İstatistik Kurumu olduğunu dile getirdi.

4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi için harcaması gereken rakamın 13 bin 247 TL olduğunu söyleyen Barçın, “Burada aslında bir algı operasyonu var… Asgari ücreti yine hayat pahalılığının altında belirleme operasyonu yapılıyor” dedi.

Ülkede 25 yıl özel sektörde çalışan bir emekçi minimum bir asgari ücret maaş alırken alırken, UBP’nin bunu yüzde 60-70 düşürdüğünü kaydeden Barçın, sadece özel sektörde sigortaya prim yatıran ve sigortadan emekli maaşı alan 31 bin 3 kişinin, 12 bin 272’sinin asgari ücretin altında emekli maaşı aldığını, bu sayının her gün arttığını kaydetti..

-Taçoy

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy ise yerinden söz alarak, beklenen hayat pahalılığının yüzde 10-11 olduğunu belirtti.

Asgari ücreti, komisyonun belirlediğini dile getiren Bakan Taçoy, asgari ücretin piyasadaki alım gücünü artırdığını, çalışanların alım gücü artırdığını ancak küçük işletmelerin kapatılmasına kadar giden bir serüven olduğunu söyledi. Taçoy, asgari ücretin olumlu ve olumsuz yanlarının beraber değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Kamu çalışanlarına verilecek hayat pahalılığının altında olmayacak bir artışı asgari ücrete verme hedefinde olduklarını dile getiren Taçoy, sigortaların artı pozisyonunu artırmak istediklerini belirtti.

 Bakan Taçoy, prim desteği konusunun hesaplarını yaptıklarını, piyasanın alım gücünü artırmak, işçi sayıları azlatılmadan ekonomik çarkların daha hızlı dönmesini sağlamak istediklerini söyledi.

 
Bakan Taçoy, kamu görevlisine bir artış yapılacaksa, asgari ücretliye  de artış  yapılacağını belirterek, ancak üretim sektörleri de desteklenerek, yola devam edileceğini belirtti.

-Barçın

Ardından CTP Milletvekili Barçın konuşmasına devam etti. Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Orman Dairesi’nin 7 ay için Yangın Hazır Kuvvet ekipleri aldığına değinen Barçın, bu kişilerin İş Yasasına aykırı şekilde haftada 6 gün, günde 12 saat çalıştırıldığını belirtti.

“Devlet kendi eliyle emek sömürüsü yapıyor” diyen Barçın, İş Yasası’nda bunun suç olduğuna dikkat çekti. Bu konuda cevap beklediklerini dile getiren Barçın, Orman Dairesi’nin yasaya aykırı sözleşme yaptığını belirtti.

KKTC İstatistik Kurumu’nun çok önemli bir kurum olduğunu ifade eden Barçın, kuruma başkan atanmamasına karşın vekalet eden başkan yardımcısının 3 ay bir gününün dolmasının ardından Orman Dairesi’nin müşavir müdürünün kuruma başkan atandığını söyledi.

“Emekliliğine bir yıldan az kalan ve alanıyla ilgili olmayan Orman Dairesi’nden gelen bir kişiyi İstatistik Kurumu’na başına başkan atanmasını” eleştiren Barçın, CTP’nin iktidara geldiği ilk gün 3’lü kararname kapsamını daraltacağını, müdür atamalarını siyasi atamadan çıkarılacağını, liyakata dayalı KHK aracılığıyla daimi olarak atamaları sağlayacağını ifade etti.

“Vakıflar İdaresi yönetiminin çiftlik yönetimini geçtiğini” savunan Barçın, “Vakıflar İdaresi’nden bir memuru kurumun münhal sınavıyla ilgili dava açtı diye, Vakıflar İdaresi Başkanı’nın söz konusu ikşinin bilgisayarını kapatıp, hakkında soruşturma açtığını” kaydetti.

“Hangi kamu idaresi 7 tane ek bütçe açar?” diye soran Devrim Barçın, Vakıflar İdaresi Başkanı’nı eleştirerek, “Vakıflar İdaresi bitiyor. El atın bu adama… Mevduatları çatır çatır yemeye başladı” dedi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu yerinden söz alarak, ek bütçe konusunda Vakıflar İdaresi’ne gereken ikazın yapıldığını kaydetti. Barçın ise, iki tane daha ek bütçe hazırlandığı konusunda uyarıda bulundu.

-Besim

Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefkoşa Milletvekili Filiz Besim, “Orman Dairesi Yaza Ne Kadar Hazırdır?” konulu güncel konuşma yaptı.

Doğal afetlerin kader olmadığını ifade eden Besim, siyaset kurumunun bu anlamda çok büyük bir görevi olduğunu kaydetti. Besim, yaz ayı yaklaşırken orman yangınlarıyla ilgili uyarıda bulunmak amacıyla konuşma yaptığını dile getirdi.

İklim değişikliğinin etkilerinin daha çok hissedildiği bugün ormanların kaderine terk edildiğini ve sahipsiz bırakıldığını ifade eden Besim, Ormanlar ve Orman Dairesi’nin gerçek bir çöküşte olduğunu belirtti.

Orman Dairesi ihmal edildiği için kurumsal gücünü kaybettiğini kaydeden Besim, Orman Dairesi mühendisi sayısının 8’e düştüğünü söyledi.

Orman Dairesi’nin 3 asli görevi olduğunu dile getiren Besim, bunları, yangınla mücadele etmek, ağaçlandırma faaliyetleri, zararlılara mücadele olarak sıraladı.

Çam kese böceği ile mücadele konusunda da eleştirilerde bulunan Filiz Besim, çam kese böceğiyle havadan mücadelenin eylülde başlaması gerektiğine dikkat çekti.

Fidan dikimi çalışmalarının sekteye uğradığını belirten Besim, “Fidan dikimi tarihteki en kötü düzeyde…” dedi. Bu durumda hiçbir mazeret kabul edilemeyeceğini ifade eden Filiz Besim, ülkede çok ciddi bir ağaçlandırma faaliyetine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Yangınlara hazır olunduğunu söylemenin “saflık” olacağını dile getiren Besim, yangın emniyet şeritleri ve kuru otların temizlenmesi gerektiğini kaydetti. Orman Dairesi’nin personel eksikliği nedeniyle yangınlarda araçların efektif bir şekilde kullanılamadığını ifade eden Besim, Avrupa Birliği finansmanı ile kurulan sistemlerin atıl duruma düştüğünü söyledi.

Yaz boyu sürekli konuşlandırılacak bir helikopterin kiralanması ve Güney Kıbrıs’la iş birliği yapılmasının önemini belirten Besim, yangın durumunda koordinasyonun tek bir merkezden yapılmasının önemli olduğunu kaydetti.

Yangınlara karşı ciddi bir hazırlık içinde olunması gerektiği uyarısında bulunan Besim, “İktidara geldiğimiz zaman yeşil politikalar uygulanacak” dedi.

-Oğuz

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz ise eleştirilere yanıt verdi. Orman konusunun önemli bir konu olduğunu belirten Oğuz, geçen yıl yangınlardan sonra konuların toplantıda masaya yatırıldığını belirtti.

Devrim Barçın’ın Yangın Hazır Kuvvet ekibinin çalışma şartları açısından söylediğinin doğru olduğunu belirten Oğuz, mevsimlik işçi sayısının 200’e yükseltilmesi talepleri olduğunu, ancak kaynak sorunu olduğunu kaydetti.

KKTC’de orman meslek lisesi olmadığını ancak Orman Dairesi’nin münhal kriterlerinde bunun talep edildiğini dile getiren Oğuz, yasa değişikliğinin Bakanlar Kurulu’nda ele alınıp, Meclis’e gönderildiğini söyledi.

Telsiz ve haberleşme konusunda ihaleye çıkıldığını ve bunun sonuçlandığını dile getiren Bakan Oğuz, Türkiye’den ülkede konuşlanan helikopter yanında GKK’nın helikopterinin de geçen yıl yangınlarda kullanıldığını anlattı. Yangınlar konusunda coğrafi iş birliğinin önemli olduğunu belirten Oğuz, toplum olarak yangınlar konusunda daha duyarlı olunması gerektiğini kaydetti.

Çam kese böceğiyle ilgili havadan mücadelenin sürekli yapılan mücadele olmadığını belirten Dursun Oğuz, gerekmesi halinde havadan mücadelenin yapılacağını dile getirdi. Bakan Oğuz, üzerlerine düşen görev ne ise bunu yapacaklarını vurguladı.

Fidan dikimi konusunda daha büyük bütçe olması gerektiğini ifade eden Bakan Oğuz, her yıl Orman Dairesi’nin ağaçlandırma planlaması gerektiğini söyledi. Oğuz, daha büyük boyutta ağaçlandırma çalışmaları yapmak zorunda olduklarını belirtti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu