KıbrısManşet

Başbakan Saner Ankara’ya gidiyor!

Başbakan Ersan Saner, kapanmayla ilgili meclis kürsüsünde konuştu.

Ersan Saner, ülkenin tam kapanması nedeniyle ekonomik yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, bu nedenle sürecin izlendiğini ve kapanma yönünde karar alındığını söyledi

Saner, ekonomik örgütlerle yapılan istişareler ve yapılan değerlendirmeler sonucunda Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi ve müsteşarların da katıldığı toplantıda kapanma kararının üretildiğini ve Bakanlar Kurulu olarak üzerlerine düşen görevi yaptıklarını belirtti.

Ülkede tam kapanma yerine kısmı kapanma da olabileceğinden bahseden Saner, “Vaka çıkan bölgelerden ayrılan ve vaka çıkmayan Mağusa ve İskele bölgelerine giden vatandaşlarla ilgili Kaymakamlara sordum bana 60 kişi cevabını verdiler. Ülke İtalya’ya dönecek virüs her yere yayılacak dediler bu bölgelerde bulaş olmadı” dedi.

Testlerin az yapıldığıyla ilgili eleştirildiğini sürekli anlatan Saner, “Bulaş ve temas sayısına göre test yapıyoruz. 3 bin testten, 7 bin test sayısına kadar ulaştık” diye konuştu.

Hızlı antijen testlerinin daha yaygın kullanılması gerektiği ile ilgili gelen soruyu yanıtlayan Saner, “Antijen test ile PCR testi arasında fiyat farkı var. PCR daha güvenli ve antijen testi yapıldıktan sonra PCR ile teyit edilmesi gerekiyor. Bu nedenle hızlı antijen testi alımına gitmedik. 75 bin antijen test geliyor bu testler de kullanılacak” ifadelerini kullandı.

CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli ve HP milletvekili Jale Refik Rogers’tan daha çok test yapılması gerektiği ile ilgili gelen eleştirileri değerlendiren Saner, ideal test sayısının ne olduğunu sordu? Bir milletvekili yüzde 5 yanıtını verdi.

Yerinden söz alan Maliye Bakanı Dursun Oğuz, özel firmalardan PCR testi fiyatı aldıklarını ve 5 dolardan başladığına dikkat çekerek devletin 2 buçuk dolara devletten test kitlerini aldığına vurgu yaptı.

Saner ayrıca Güney Kıbrıs’ta havaalanında yapılan hızlı antijen testlerden dolayı koronavirüsün kontrol edilemediğini ve sayının arttığını kaydetti.

Ekonomik mali protokolün imzalanmasıyla ilgili bu hafta Türkiye’ye gideceğini anlatan Saner, heyetlerin çalışmalarını sürdürdüğünü aktardı.

Türkiye dışında borçlanma ve yardım alma imkanlarının olmadığını anlatan Saner, geçmiş protokol dönemi gelen son dilim olan 890 milyon TL ile ilgili de konuştu.

Saner, “890 milyon TL’nin 66 milyonu reel sektöre, 350 milyon kamu maliyesine 120 istihdam destek fonuna ve 90 milyon hapishaneye ayrıldı” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu