KıbrısManşet

Bayır: Tarımsal Üretim Planlaması yapılmalıdır

Kıbrıs Arena-Su Üçüz

Seracılar Birliği Başkanı Veli Bayır sebze fiyatlarındaki artışın nedenini arz ve talep üzerinden olmasına bağladı.

Domatesin ve salatalığın fiyatının yükselmesinin sebebini ise sezonun bitişi ile birlikte seralarda ürünlerinin yeniden ekilmemesinin olduğunu ifade eden Başkan Bayır, kısa bir süre önce üreticinin ekimden vazgeçtiğini hatırlattı.

Ülkede domatese olan talebin azlığına değinen Bayır, hasat edilen domatesin üzerinin lekelenmesinden ötürü üreticinin domatesi piyasaya süremediğini söyledi.

Bu koşullarda iç piyasaya da ürünlerin yüzde 50’sinin dağıtıldığını, yüzde 50’sinin de çöpe atıldığına dikkat çeken Bayır, domates ürününün bu şartlarda zor koşullarda bulunduğunu belirtti.

‘Bu girdilerle bu saatten sonra ucuz mal yiyemeyeceğiz’ düşünmediğini ifade eden Bayır Kıbrıs Arena Haber Sitesi okuyucuları için sektörü değerlendirdi.

SERACILAR BİRLİĞİ BAŞKANI VELİ BAYIR:“TARIMSAL ÜRETİM PLANLAMASI YAPILMALIDIR”

“Bakanlık üreticileri üretimlerine göre gruplandırmalıdır”

Fide, gübre ve ilaç gibi birçok ürününün maliyeti arttı. Mağusa Girne ve Güzelyurt’ta üretim planlamaları yapılmıyor mu?

“Seracılar Birliği olarak bu konu özelinde defalarca bakanlığa çağrı yapmamıza rağmen; bakanlıktan “Üretim planı nasıl yapacağız?’’ cevabını aldık. Bakanlık özel bir tarımsal üretim planı yapamaz durumda ise bu koşulda ülkedeki üretici ne yapabilir diye düşünmeden edemiyoruz.

Tüm sıkıntımız ve yaşadığımız konu bundan ibarettir. Bu konu hakkında söyleyecek söz bulamıyorum. Bakanlık üreticileri üretimlerine göre gruplandırarak “Sen domates ekeceksin’’, “Sen biber ekeceksin’’ şeklinde bir planlama yapmalıdır.  Üreticilerin ekim alanına ve toprağının verimliliğine göre üretim şekli söylenmelidir. Planlamaya uymayanlar hakkında cezai yaptırım uygulanmalıdır.  Ama nerede bizde o uygulama? Yok. Dairede oturmakla bu işler maalesef olmuyor.”

“Üretimde devlet desteği şarttır”

Üretici ürününü üretemezse eğer ülkede ekonomik kriz yaşanır. Bu konuda düşünceleriniz nedir? Seracılık azalıyor mu?

“Ben 2 yıldır birlik başkanıyım. Sürekli çağrı yapıyorum. Üretimde devlet desteği şarttır. Devlet desteği olmazsa eğer bu şartlarda bu maliyetlerde işçilik ve işçi bulmak çok zordur. Bu şartlar altında üretim tamamen gerilemektedir. Bu ülke ekonomisine büyük bir darbedir. Üretici de üretmezse o ülke de sıfırdır.”

“Üreticiyi de tüketiciyi de korumak zorundayız”

İthal ürünler konusunda ne düşünüyorsunuz?

“Bizler tüketiciyi de düşünmek zorundayız. Ürün gelmelidir ama dengeli gelmesi gerekir Buradaki üreticiyi de tüketiciyi de korumak zorundayız. Çok yüksek fiyatlar bize zarar vermektedir, çok düşük fiyatlar da zarar verir. Ama dediğim konu çok önemlidir. Devlet desteği şarttır. Bunun dikkate alınmasını rica ederim. Bu şartlar altında üretim yapmak çok zor. Üretime önem verilmesini istiyorum.”

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu