KıbrısManşet

Çağman: Amacımız yerel iş gücünü desteklemek

KIBRIS-ARENA-ÖZEL

Yerel iş gücünü desteklemek amaçlı girişim başlattıklarını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Koral Çağman, konuyla ilgili KIBRIS ARENA’ya konuştu.

Bakan Çağman Milli Eğitim Bakanlığı ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile istişare ederek,  yeni yetişenlere yönelik eğitim sürecini planlama aşamasında olduğunu söyledi. ‘’Dünya ülkelerinde kalifiye işçi aramak yerine yetiştireceğimiz kalifiye elemanlar ile yerel iş gücünü artıracak perojeler yapıyoruz’’ diyen Çağman, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın hem fikir bazında hem de finasör olarak bu konuda destek vereceklerini belirttiklerine vurgu yaptı.

Çağman konuşmasına şöyle devam etti; ‘’Biz eğer konusunda uzman elemanlar arıyorsak kendi yetiştireceğimiz elemanların bu işleri yapmasını sağlayacağız.  Şuan bu proje aşamasındadır. Orta eğitimden sonrası için bu planlandı. Bu, uzun vadeli bir süreçtir. Planlı ve programlı ilerleyeceğiz. Teknik okulların desteği ile bunlar yapılacaktır. Bunların planlanması çok önemlidir. Bunun projenin mali, eğitim ve çalışma boyutu olmak üzere 3 ayağı vardır. Tabi bu işi sürdürmek için çeşitli odaların desteğinin alınması da gerekli olacaktır. Örneğin Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs Türk Sanayi Odası veya Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği gibi paydaşları da sürece katmamız gerekiyor. Ülkemizde en fazla ihtiyaç duyulan sektörlere öncelikli ara elemanların yetiştirilmesi için bir planlama yapacağız. Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile yaptığımız istişareler sonucunda her ay rutin ortak çalışma toplantıları gerçekleştirmek için fikir birliğine vardık.  Şuan onlardan davet bekliyoruz.

Son bir yılda 1695 iş yeri kapatma, 2503 iş yeri açma başvurusu var

Bakan Çağman sosyal sigorta primleri ile ilgili desteğin Haziran 2021’e kadar uzatıldığını hatırlatarak, bu desteğin yıl sonuna kadar uzatılması için talepler geldiğini fakat bu konuda henüz bir karar üretilmediğini söyledi. Çağman, önemli bir noktaya dikkat çekerek Mart 2020 ile Şubat 2021 tarihleri arasında sosyal sigortalara iş kapatma bildiren 1695 iş yeri yanında 2503 yeni iş yerinin de yeni kayıt olarak iş yeri açtığına vurgu yaptı.

Maliye Bakanlığı’na bağlı Vergi Dairesi’ne bildirilen kapanan iş yeri sayısının 667 olduğunu da belirten Çağman, ‘’bir çok vatandaşımız sigortadan iş yeri kapatma veriyor ama bu kendi sigortanızı durdurmadır ve Vergi Dairesi kısmı açık kaldığı için sizin vergiye kayıt durumunuz devam ediyor. Vergi Dairesi’ne kapatma verdiğiniz zaman ise Vergi Dairesi neznindeki kapanmayı Sosyal Sigortalar Dairesi baz alıp kapanmanızı kabul ediyor. Toplumda bu konuda bilgi eksikliği var’’ dedi. 1 Nisan 2020’den 25 Mart 2021 tarihinde kadar Vergi Dairesi’ne kapanma beyan eden 667 iş yeri olduğunu belirten Çağman, bu rakamın resmi iş yeri kapanma rakamı olduğunu söyledi.

‘’Amacımız her şeyi kayıt altına alarak e-devlet modelini tek çatı altında uygulamaya geçirmek’’

Çağman, 3. dünya ülkesinden ülkemize çalışmak için gelecek yabancı uyuruklu vatandaşların artık bakanlık nezninde ülkeye gelebileceklerini belirterek bu yönde e-devlet modelini hayata geçirmek için çalıştıklarını belirtti.

Bakan Çağman amaçlarının her şeyi kayıt altına alarak e-devlet modelini tek çatı altında uygulamaya geçirmek olduğunu söyleyerek, böylelikle haksız gelir elde edilmesinin de engelleneceğini ifade etti.  Bunun yeni bir proje olduğunu belirten Çağman, amacın teması azaltmak, işlerin daha hızlı yapılmasını sağlamak ve digital ortama kayıtların taşınmasını sağlamak olduğuna vurgu yaptı. Çağman, ‘’Biz izni verirken şahısların geçmişi ile ilgili bilgi sahibi olamıyoruz. Bu sistem ile tüm bilgiler ekrana gelecek ve sorunlu olan kişiler için işlem yapılmayacaktır. E- devlete ve polise ihtiyacımız var. Maliye Bakanlığı’nın, Çalışma Bakanlığı’nın ve polisin entegre olması gerekir ki bu sistemle sorunun büyük kısmını çözümlesin. En fazla önem verilmesi gereken e-devlet sisteminin bir an önce hayata geçmesi gerekir.’’  

‘’Yerel iş gücünü desteklemek için çalışıyoruz’’

Ülke insanımıza daha fazla iş, daha fazla aş mentalitesi ile yabancı iş gücündeki kota sayısını elinde herhangi bir ekstra aldığı iş, sözleşme veya ihale yoksa %50 bandı koyarak herkese eşit uygulandığını belirten Bakan Çağman, ‘’yerel iş gücünü desteklemek için çalışıyoruz’’ dedi.

Çağman bakanlığın geçtiğimiz yıl devreye koyduğu www.isbul.gov.ct.tr’deki açık münhal sayısının 2497, iş arayan kişi sayısının ise 2674 olduğuna dikkat çekerek,  bu verilen bir yıl içerisinde yapılan başvurular olduğunu belirtti.  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çağman İstatistik Kurumu’nun ülkemizdeki işsizlik oranını % 10,3 olarak açıkladığını fakat www.isbul.gov.ct.tr sitesindeki işçi arayan ve iş arayan kişilerin sayısı bir birine orantılı olduğunun da gözden kaçmaması gerektiğini belirtti.  

Yeni projelerin tamamlanması için hedef 20 Temmuz

Bakan Çağman aktif projelerden de bahsederek, çok önemli 5 projenin olduğunu ve bu projelerin tamamlanması için 20 Temmuz tarihini hedef olarak koyduklarını söyledi. Çağman projeler ile ilgili şunları söyledi; ‘’Engelsiz Yaşam Evi’nin ikinci etabı devam ediyor. Yaşlı Bakım Evi’ninn restore ve düzenlenmesi tamamlanmak üzere. Sevgi Evi Projemiz var, Vakıflar İdaresi’nden aldığımız bir arazide eski bir alt yapının yeniden restorasyonu var. Yenierenköy’de Engelsiz Yaşam Evi ve Aile Danışman Merkezi kurmak ile ilgili bir projemiz var. Yeniceköy’de bulunan Polis Okulu’nu devraldık ve burayı sorunlu ergen gençlerimizin reabilite edilerek, topluma kazandırılacağı bir merkez haline getireceğiz. Amacımız buradaki gençlerimize sosyal alan yaratılarak, topluma kazandırma hedefimiz var. Sosyal yardıma ne kadar çok dokunabilirsek o kadar hedefimize yakın olacağız.’’

Diğer Haberler

Başa dön tuşu