KıbrısManşet

“Elektrikli araçlara uygun altyapı yok”

Behiç Topçu Garaj Direktörü Behiç Topçu, elektrikli araçlar konusundaki görüşlerini paylaşarak ülkemizde elektrikli araç için altyapının olmadığını savundu.

“Elektrikli araçlar üzerinde kurslara gidiyorum”

Topçu Garaj olarak verdiğiniz hizmetler nedir?

“Biz garajımızda, oto tamir hizmeti yanında kaporta boya hizmeti de vermeye başladık. Yenilikleri ve teknolojiyi takip ediyor ve bu alanlara sürekli yatırım yapıyoruz. Özellikle hibrit ve elektrikli araçlarla ilgili yenilikleri yakından takip ediyoruz. 10 yıl önce hibrit araçlarla ilgili Mercedes bünyesinde yapılan kurslara katılarak sertifika aldım. Şuan elektrikli araçlar üzerinde kurslara gidiyorum ve bu yönde kendimi geliştirip daha iyi hizmet vermek için çalışıyorum.”

“Elektrikli araç için şu an altyapımız yok”

“Elektrikli araçların kullanımı ne kadar randımanlı?

“Ülkemizde elektrikli araç kullananların sayısı artmaya başladı, fakat devlet elektrikli araçların ülkeye girişine izni vermeden önce elektrikli araçlara yatırım yapması gerekiyordu. Ülkemizde yeterli sayıda şarj istasyonu yok. Elektrikli araçlardan alınan verginin ve seyrüsefer ücretlerinin diğer araçlara oranla daha az olması gerekiyor. Böylelikle halkın elektrikli araçlara ilgisi oluşacak veya artacaktır. Petrol rezervleri düşüşe geçti. Devlet, elektrikli araç kullanımının çevreyi korumasından kaynaklı halkını elektrikli araç kullanımı için teşvik etmelidir. Ülke olarak, elektrikli araç kullanımı için şu an altyapımız yok.”

Sektörünüzde geçmişten bugüne hangi değişiklikler oldu?

“Geçmişte ikinci el yedek parça sorunu vardı. Şu an bu sorun düzensiz bir şekilde de olsa giderildi. Ülkede çoğu kişi yedek parça işini yapmaya başladı. Piyasada herkes kendine göre parça fiyatı vermeye başladı. Bu durum, bütçesi olmayan kişilerin parça alamadığından arabasının yıpranmasının artmasına sebep oluyor. Geçmişe oranla teknolojik olarak geliştiğimiz için, herkes reklam vermek için sosyal medyaları kullanıyor”

“Çıraklara işi öğrenmeleri için bir nevi yalvarıyor konumuna geldim”

Kalifiye eleman sorunu hakkında düşünceleriniz nedir?

“Biz Kıbrıs halkı olarak evlatlarımızın hep daha iyi yerlerde olmasını istiyoruz. Bunun yanı sıra korumacı bir yapımız da vardır. İnsanlar çocuğunun başına bir şey gelmesin, fazla yorulmasın diye bir makinistin yanına çalışması için vermiyorlar. Eskiden insanlar çocuklarına okuması için yalvarıyordu. Şu an biz de çocukların meslek sahibi olması için yalvaracak duruma geldik. Bu durum ilerleyen yıllarda makinist eksikliğinden dolayı mevcut makinistlerin çok iyi yerlere gelmesini sağlayacaktır. Yanımda çalıştırdığım çıraklara işi öğrenmeleri için bir nevi yalvarıyor konumuna geldim. Fakat günümüzdeki çocuklarda disiplin eksikliği, telefon bağımlılığı ve bir yere geldim düşüncesi vardır. Bir işte başarılı olmak için disiplin ve iş ahlakınız mutlaka olmalıdır.”

“Devletin, kiraladığı dükkanları takip etmesi ve denetlemesi gerekiyor”

 Müşterileriniz ile fiyat dengesini nasıl sağlıyorsunuz?

“Parça fiyatları dövize endekslidir. Biz parçaları yurtdışında getiriyor veya buradan satın alıyoruz. Müşterilerimize sürekli fiyatların yüksekliğinden kaynaklı açıklama yapmak durumunda kalıyoruz. Döviz sürekli yükselmeye devam ederse, şirketler küçülmeye gidecektir. Sanayi içerisinde, yolun yarısını kaplayacak şekilde dükkana sahip olan fakat faaliyeti olmayan insanlar dükkanları kiralayarak gelir elde ediyor. Devletin, kiraladığı dükkanları takip etmesi ve denetlemesi gerekiyor. Böylelikle devletin biz gençlere daha çok destek veya imkan sağlamalıdır. Eğer devlet, gençleri desteklemezse yurtdışına göçler artacaktır.”

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu