Kıbrıs

CTP, TDP, DP VE YDP’DEN HÜKÜMETE TEPKİ…

Cumhuriyet Meclisi’ndeki muhalefet partileri; Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) basın toplantısı düzenleyerek, hükümet partilerinin kendi aralarındaki sorunlardan dolayı, daha önce anlaştıklarının aksine yasa gücünde kararnamelerin yasallaşması için gerçekleştirilen  Meclis toplantılarına katılım göstermediğini belirtip, tepki gösterdiler.

Muhalefet partileri, “hükümet ortaklarının kendi aralarındaki anlaşmazlıkları gidermek yerine laf dalaşına devam etmeleri ve Meclis çalışmalarına katılmamaları halinde kendilerinin de buna sert şekilde tepki vereceklerini, ne yapacaklarını görüşüp bir uzlaşıya varacaklarını” belirttiler.

4 muhalefet partisi saat 14.30’da Cumhuriyet Meclisi Zalihe Çavuşoğlu Toplantı Salonu’nda basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında sırasıyla YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu,  TDP Milletvekili Zeki Çeler ile CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman birer konuşma yaptı.

ARIKLI: “HÜKÜMET MUHALEFETİN DESTEĞİNİ ELİNİN TERSİYLE İTİYOR”

YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, salgın döneminde Meclis’in verimli çalışamadığını ve o dönemdeki kayıpları telafi etmek için hükümete destek olmak ve olağanüstü toplantılar yaparak hem komitelerden gelen tasarıları yasallaştırma hem de yasa gücündeki kararnameleri yasalaştırma kararı aldıklarını anlattı.

Bu süre içerisinde hükümetin ciddi adımlar atmadığını  dile getiren Arıklı,  özellikle kararnameler konusunda ayak sürüdüğünü üzülerek gördüklerini kaydetti.

Bugün muhalefetin tam kadro Meclis’te olmasına rağmen hükümetin milletvekillerinin  büyük bir çoğunluğunun Meclis’e gelmediğini de kaydeden Arıklı, “Normalde hükümete zorluk çıkarması gereken muhalefet partileri hükümete her türlü desteği veriyor, ama hükümet bu desteği elinin tersiyle itiyor” diye konuştu.

“HÜKÜMETİN DAHA CİDDİ OLMASI LAZIM, BU YAŞANANLARA  TEPKİMİZ SERT OLACAK”

Bundan dolayı bugün Meclis’i boykot ettiklerini söyleyen Arıklı, daha sonraki süreçle ilgili ne yapacaklarına  hep birlikte karar vereceklerini dile getirdi.

Arıklı, “Hükümetin daha ciddi olması lazım, kendi içlerindeki sorunları  bitirip ya ‘devam’ ya da ‘tamam’ demeleri lazım. Onca sıkıntı sorun varken bu sorunları devletin, halkın gündemine oturturlarsa, buna  tepkimiz elbette sert olacak” dedi.

ATAOĞLU: ”ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYDUK ANCAK KARŞILIK ALAMADIK”

DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu da pandemi döneminde muhalefet partileri olarak ellerini taşın altına koymaya hazır olduklarını söylediklerini,  ancak karşılık alamadıklarını ifade etti.

Meclis çalışmalarına yasa gücünde kararnamelerin yasallaşması için  muhalefet partileri olarak katıldıklarını  kaydeden Ataoğlu, kendilerinin Meclis’te bulunduklarını ancak  hükümet yetkililerinin Meclis oturumlarına katılmadığını anlattı.

Bir tepki koymak durumunda kaldıklarını ifade eden Ataoğlu,  içinde bulunulan durumu kamuoyuna açıklamak için basın toplantısı yapma kararı aldıklarını da kaydetti.

ÇELER. “UMARIM HÜKÜMET YETKİLİLERİ LAF DALAŞLARINI VE İÇ KAVGALARINI BİR KENARA BIRAKIR”

TDP Milletvekili Zeki Çeler de mart ayından itibaren toplumun ciddi endişe içerisinde izlediği süreçte hükümet ortaklarına yardımcı olmak amacıyla hep pozitif öneri ve eleştirilerde bulunmaya çalıştıklarını anlattı.

Çeler, hükümet yetkililerinin ise her defasında söylediklerine kulak tıkadığını   ve bunun gelinen noktada “ithal hastaların hastanenin yataklarını doldurmaya başlamasına yol açtığını” savundu.

Yasa gücünde kararnamelerin yasallaşması, Anayasa’ya aykırı olanların düzeltilmesi için Meclis’in çalışmaya devam etmesi yönünde başta hemfikir olduklarını belirten Çeler, toplantılara katılarak bu yönde gereken katkıyı koyduklarını  anlattı.

Çeler, “Ancak gelinen süreçte hükümet ortaklarının birbirleriyle olan çekişmeleri, laf dalaşları, herhangi bir konuda anlaşmadan bunu toplumla paylaşmaya çalışmaları ve toplumun en son beklediği şey olan kavgayı kendi içlerinde devam ettirmeleri sonucunda Meclis çalışmaları sekteye uğraşmıştır” diye konuştu.

“HÜKÜMET, HÜKÜMET OLDUĞUNU, YÜRÜTME ORGANI OLDUĞUNU HATIRLASIN”

Çeler, “Umarım hükümet yetkilileri laf dalaşlarını iç kavgalarını bir kenara bırakır ve  Meclis’te geçirilmesi gereken yasalar için toplanmaya gelirler biz de üstümüze düşeni yaparız. Hükümet hükümet olduğunu, yürütme organı olduğunu hatırlasın “dedi.

ERHÜRMAN: “HÜKÜMET YOK HÜKMÜNDE; MECLİSİ DE YOK HÜKMÜNDE KILMALARINA İZİN VERMEYCEĞİZ”

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da özellikle sağlık ve ekonominin memleketin temel derdi olduğunu, bu süreçte muhalefet partilerinin  hükümete  ellerinden gelen yardımı yaptığını kaydetti.

Süreç boyunca hükümete gerekli hazırlıkların yapılması çağrısında da bulunduklarını ancak gerekenlerin yapılmadığını kaydeden Erhürman, “Bugün yapmazsanız bu olacak dediğimiz her şeyi yaşamaya başladık” diye konuştu.

Hem ekonomik hem de sağlık açısından  bir kriz döneminde olunduğunu, bu dönemde bir biriyle kenetlenerek ülkeyi bu krizden çıkarmaya çalışacak bir hükümete ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Erhürman, ancak hükümet ortaklarının  kamuoyu önünde bir biriyle didişmekten başka bir şey yapmadığını iddia etti.

“HÜKÜMET GEREKEN CİDDİYET VE SORUMLULUĞU ORTAYA KOYMUYOR”

Hükümetin ekonomide de sağlıkta da göstermesi gereken ciddiyeti ve taşıması gereken sorumluluğu bir türlü ortaya koyamadığını savunan Erhürman,  şöyle konuştu:

 “Biz Meclis yaz aylarında da çalışsın çünkü 70’in üzerinde yasa gücünde kararname çıkardınız, birçoğunun anayasallığıyla ilgili sorun var daha fazla çıkarmaya da ihtiyaç duyacaksınız, Meclis’i açık tutalım yasa gücünde kararnameleri geçirelim dedik. Kaç haftadır toplantılar yapılıyor, gelen yasa gücünde kararname sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Üstelik Meclis açık olmasına rağmen hükümet yasa gücünde kararname çıkarmaya da devam ediyor. Oysa Meclis’te bunları yasalaştıracak bir çalışma kapasitesi şu an itibariyle var. Nihayet bugüne geliyoruz ve milletvekilleri ile bakanların bir kısmı Meclis çatısı altında olmasına rağmen, Genel Kurul salonuna girmiyorlar ve  muhalefet buna tepki gösterip dışarıyla çıkıyor ve 1.5 saat boyunca  Meclis salonuna girmemeye devam ediyorlar. Neden çünkü 1.5 yıldan beri devam eden bir imar planı hikayesi var, pandemi hastanesi gibi o da yılan hikayesine dönüştürüldü ve bugün sabah itibarıyla mahkemeden ‘hukuka aykırı davrandınız” diyen bir ara emri çıktı. Ama hükümet partileri bu kaosu gidermeye çalışmak yerine durmadan kamuoyunun önünde bir biriyle didişmeye  devam ediyor. Bu belirsiz ortamdan zaten zarar görmüş ekonomi daha da zarar görmeye devam ediyor”,

“HÜKÜMET SALDIM ÇAYIRA MEVLA’M KAYIRA” ANLAYIŞIYLA HAREKET EDİYOR”

Ülkede gerek salgın, gerek hastane  gerekse imar planı konusunda “saldım çayıra Mevla’m kayıra” anlayışıyla hareket eden bir hükümet olduğunu savunan Erhürman, hükümetin yok hükmünde olduğunu ve bugünkü tavırlarıyla la Meclis’i de yok hükmünde kılmaya çalıştıklarını ileri sürdü. Erhürman, Meclis’i de yok hükmünde kılmalarına izin vermeyeceklerini vurguladı.

SORULAR 

Bir soru üzerine, Arıklı, Erhürman ve Çeler yeni bir hükümet oluşumuyla ilgili herhangi bir görüşme gerçekleştirmediklerini, bu yönünde bir talep almadıklarını ve hali hazırda bir hükümet varken bunun etik olmadığını söylediler.

ATAOĞLU: “YENİ HÜKÜMET OLUŞUMU KONUSUNDA ARANDIM”

DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu ise aynı soruya şöyle cevap verdi:

“Hükümetin küçük ortağının eski başkanı beni arayarak ‘hükümetin bozulması halinde yeni bir oluşuma girebilir miyiz?’ sorusunu  sordu. Ben de ona ‘konuşuruz’ dedim. Hükümet bozulmadıkça, bizim kapımız ciddi şekilde çalınmadıkça ve partinin yetkili kurullardan da yetki almadıkça bu konuyu görüşemeyiz.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu