KıbrısManşet

Cumhurbaşkanı Tatar’a öneriler sunuldu

Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası (KTEZO) ve paydaş Kurumları’nı temsilen bir heyet Cumhurbaşkanı Sn. Ersin Tatar’ın davetlisi olarak bugün saat 16.00’da Cumhurbaşkanlığına ziyaret gerçekleştirdi.

Odadan verilen bilgiye göre, ziyaret sırasında, Cumhurbaşkanı’nın yetkilerini kullanarak sorunları çözüme katkı koymasını talep etmek için aşağıdaki önerilerde bulunulduğu ifade edildi.

Öneriler şu şekilde:

Yeşil Hat Tüzüğü kapsamının genişletilmesi ayni zamanda Dünya’ya açılım anlamına gelmektedir. Yıllardır yürüttüğümüz çalışmalar ile uluslararası standartları sağlanan başta zeytin ürünleri olmak üzere, işlenmiş gıda ürünlerinin kapılardan geçişi için AB Komisyonu karar almıştır ve bu kararı kamuoyuna da açıklamıştır. Ekonomimiz açısından büyük önem arz eden bu kararın pratikte anlam bulabilmesi için Cumhurbaşkanı’nın girişim başlatmasını veya artırmasını beklemekteyiz.

Kara kapılarından geçişler eziyet haline gelmiştir. Beklentimiz geçişleri rahatlatacak gerekli kararların ivedilikle alınmasıdır. Yeni yol şeritlerinin açılması, kabin ve personel sayısının artırılması ilk anda akla gelen tedbirlerdir. Bu çerçevede Cumhurbaşkanlığı’nı duyarlılığa davet etmekteyiz. 

Bu arada kara geçiş noktalarının artırılması için girişimlerin tarafınızdan samimiyetle yürütülmesini ve takibinin yapılmasını beklemekteyiz.

Banka borçları faizli ötelemelerden dolayı ödenemez hale gelmiştir. 2 yılı aşkın bir süredir banka borçlarında sadece öteleme yapılmıştır. Ancak bu süre zarfında ekonomi ödeyebilme kapasitesini maalesef kazanamadığı için mahkemeye intikal eden davaların sayısı hızla artmaya başlamıştır. Banka borç faizleri ile ilgili derhal önlem alınmalı ve borçları uzun vadeye yayarak ödeyebilme imkânı sağlanmalıdır. Devlet bu konuda vatandaşın yanında durmalıdır. Dünya’da ve Türkiye’de alınan bu tedbirler maalesef bizim ülkemizde GÜNDEM bile yapılmak istenmemektedir. 

Giderek daha fazla artan darboğazdan ve maliyetlerden dolayı (akaryakıt, elektrik, hammadde) özellikle esnaf ve zanaatkârların ve küçük ölçekte işletmelerin ayakta durma olanağı her geçen gün azalmaktadır. Bunu dikkate alarak mevcut koşulların en azından bir nebze iyileştirilmesi için özellikle esnaf ve zanaatkâra yönelik düşük faizli ve uzun vadeli kredi olanağının gecikmeden uygulamaya geçirilmesi ve bu konuda kaynak kullanılması ŞART OLMUŞTUR. 

Temel Tüketim Maddelerinde %100leri aşan hayat pahalılığının bir nedeni de devletin gerekli tedbirleri zamanında almamasından kaynaklanmaktadır. Girdi maliyetlerinin olağanüstü artışına müdahale edilmemesi anlaşılır gibi değildir. Üretimin de gerilemesine sebep olan, tüketicinin ise alım gücünü sıfırlayan bu duruma devletin müdahale edebileceğine ve bu konuda gerekli araçlara sahip olduğuna inanıyoruz. Mazot, elektrik, gübre gibi temel maliyetlere destek verilmeli ancak bununla kalmayarak, tek tek üretim maliyetlerini hesaplayarak, fiyatlar İLAN EDİLMELİDİR. Narh ve taban fiyat uygulamasına geçilerek hem üretici hem tüketici korunmalıdır. 

Kalifiye eleman sorunu ülkenin en temel sorunlarından bir tanesidir. Gençleri üretime katabilmek için yürüttüğümüz çalışmalar, bütünlüklü politikaların eksikliğinden dolayı yetersiz kalmaktadır. Çağ nüfusunun %70’i, yönlendirme yapılmadığından ve üniversitelere girişlere kıstas konmadığından dolayı ekonomik yaşama katılamamakta, gereksiz yere üniversitelere gitmekte ve göç hızlanmaktadır.

11 yıldır üreticileri bir araya getirerek kurduğumuz kooperatifler sayesinde zeytin ve üzüm ürünlerinde gerekli uluslararası standartlar sağlanmış, ülke kalkınmasına da görünür bir katkı ortaya çıkmaya başlanmıştır. Bu sayede üretim ölçeği de büyüdüğü için ihracat olanağı da yakalanmıştır. Kooperatifleşmenin yarattığı bu katkı sayesinde zeytincilik ve bağcılıkta büyük bir ivme yakalanmıştır. Dolayısıyla bu küçücük ülkemizde kooperatiflerin desteklenmesi büyük önem kazanmıştır.

Saygılarımızla,

KTEZO YÖNETİM KURULU

Diğer Haberler

Başa dön tuşu