KıbrısManşet

Davutoğlu: Faaliyetlerimizle ne kadar ciddi bir federasyon olduğumuzu kanıtladık

Kuzey Kıbrıs Darts Federasyonu Başkanı Gürtap Davutoğlu başkanlık dönemini anlatarak yeniden aday olma gerekçesini açıkladı.

Federasyona üye olan kulüplerin sayısının azalma nedenini de açıklayan Davutoğlu, kulüplerin kurallara uygun noktada olması için yapılan çalışmalarda ciddi davranan kulüpler devam etti ve ediyor.

“FAALİYETLERİMİZLE NE KADAR CİDDİ BİR FEDERASYON OLDUĞUMUZU KANITLADIK”

3 dönemdir sürdürdüğünüz Kuzey Kıbrıs Darts Federasyonu Başkanlığı sürecinizi anlatır mısınız? Kulüpler 500 iken 150’ye düşmüştür. Bunun nedeni nedir?

“10 yıldır başkanlığını yürütüyorum. 2013 yılından beridir 5 dönem geçirdim. Göreve gelirken henüz 3 yıllık bir federasyondu ve eksiklikler vardı. Yönetmelikler ve diğer hususlar gibi konu başlıklarında eksiklikler vardı. Durduk bunları giderdik. Ancak sorun tabi ki bundan ibaret değildi. Bütçe konusu da bir sorundu. Tabi belli bir faaliyetler yapılıyordu. O faaliyetleri sürdürebilmek için paraya ihtiyaç vardır. O dönemde dartsa bakış açısı daha farklıydı. Darts olimpik bir spor olmadığı için bakış açısı her zaman farklı olmuştur. Ama Dartsın potansiyeli olduğu için 2010 yılında federasyon yoluna gidildi. Çok fazla ilgi odağı üzerimizde değildi. İlk dönemlerde bize bu kadar ciddi bakılmamıştı. Ancak biz kendimizi faaliyetlerimizle gösterterek aslında ne kadar ciddi bir federasyon olduğumuzu kanıtladık. Şu anda 22 tane kulübümüz vardır. 10 kulüp süper ligde, 12 kulüpte birinci ligde mücadele etmiştir. Bu durum rayına oturan bir durumdur ve bununla ilgili büyük bir sıkıntımız da yoktur. Sezon da Kasım’da açılacak. Yeni sezonun da hazırlığını birçok kulüp %80 yapmıştır. Biz de koyabildiğimiz kadar bütçe koymaya çalışıyoruz. Özellikle kulüplerin kurallaşması adına yaptığımız çalışmalar vardır. Bu bizim için çok önemlidir. Bu bir adımdır.”

“Pandemi kırılma noktasıydı”

“2020 yılında pandemi ile birlikte kırılma noktası yaşadık. Pandemiye kadar merdivenleri teker teker çıkmıştık. Yaptığımız faaliyetlerle de bütçeyi yavaş yavaş da artırmıştık. Pandemi herkesi etkilediği gibi bizi de etkiledi. Moraller düştü. Ancak pandemi sürecinde kazasız belasız faaliyetlerimizi de tamamladık. Sonrasında tam hızlanacağımız zaman motivasyonumuz düştü.

“Darts sporunu kurallarına göre yapmaya başladığımızda zevkine yapan insanlar azalmaya başladı”

Bu konuya da açıklık getirmek istiyorum. Birçok kulüpte dart ibaresi yoktu. Bu da uygulanması gereken bir yasaydı. Çoğu kulüp de darts ibaresi olmadığı için kapanmıştır. İlerleyemediler. Bu azalma bundan dolayı olmuştur. Darts sporu amacında hizmetinde yayılma olduğu var ancak doğru olarak yayılmadı. Biz kurallarıyla yayılmasını isterdik. Kuralıyla, detayıyla, duruşuyla, bir grup darts sporunu profesyonel bakarak yapıyor. Ancak kötülemek için söylemiyorum ama bir gurup da vardır kurallardan hoşlanmayan bu işi zevkine yapmak istiyordu. Bu amacı olmayan kitlenin, zevkine yapan insanların istekleri daha çok. Bu da ne demektir? Darts sporunu kurallarına göre yapmaya başladığımızda, bu sporu zevkine yapan insanlar azalmaya başladı. Bütün olay bundan ibarettir.”

“Dimdik ayakta durduk”

Mali ve katkı durumdan bahsedecek olursanız neler söyleyeceksiniz?

“Pandemi öncesi 300 bin TL bir bütçemiz vardı. Pandemi olunca maalesef 200 Bin TL’ye düştük. Geçen sene de yine 300 bindir. Devlet “Alın bu 300 bini, bu çarkı döndürün” diyor. Bu 300 bin lira bize yeter mi? Yetmez tabi ki! Şöyle düşünün, ne alırsanız onunla hareket etmek zorundasınız. Belki 500 alsak ona göre hareket edeceğiz ve sporcularımızın önünü de ona göre açacağız veya hedef koyacağız. Kaldı ki harcamamız 300 bin TL de değildir. Geçen sezon 450 bin TL harcamamız oldu. 300 bin TL’yi de 4 taksit şeklinde alıyoruz. Hatta 75 bin TL’sini daha almadım. Ben sezonu bitirmeme rağmen bu parayı daha almadım. Gerisini de tamamlamaya çalışıyoruz. Birçok federasyonda yaşanan sıkıntıları görüyoruz. Çekleri geliyor, kasaları sıfırdır. Bir finansman sağlayacak bir parası yok. Yani federasyon vardır gidip finansmanı sağlayabilmek adına bankadan borçlanır. Yönetim kurulu kefil girer. Devlet de 3-5 ay sonra katkı yaparsa kendilerine alıp o parayı bankaya yatırır. Bir şekilde ayakta kalmak zorundalar. Biz yönetim olarak geldiğimiz ilk günden beridir var olan paraya hiç dokunmayacağız dedik. O dönen çarka dokunmadık. 2010 yılında geldiğimiz zaman kasada ne kadar var? Atıyorum 20 TL, o 20 TL’ye dokunmayacağız. Devletten, sponsorluklardan alacağımız katkıyla sezonu öyle tamamlayacağız ve o paraya dokunmayacağız. Biz böyle dimdik ayakta durduk. Ayağımızı da ona göre uzattık.”

“Gerekli güveni almadığım için yeniden aday oldum”

Seçimle ilgili neler söyleyeceksiniz?

“10 senenin getirdiği yorgunluk vardır ancak bazı konularında açıklığa kavuşması gerekiyor. Bırakmayı düşünüyordum. Çünkü belli dönemler yapıp yerinizi başkalarına bırakmak istersiniz. Bu ölene kadar böyle sürmez. Çok fazla da bir şey demek istemiyorum, kimseye garezim yok ama gerekli güveni almadığım için yeniden aday oldum. Hep sporculardan oluşan bir federasyon yönetimin sağlıklı olabileceğini düşünmüyorum. Hepsi bu. Benim için rakip olan arkadaşlar değerli arkadaşlardır. Bu bir demokrasi işidir. Hiçbir federasyon başkanı da federasyonunu çöküşteyken bırakmak istemez. İyi durumda bırakmak ister. Pandemiden sonra herkes gibi tabi ki biz de zora girdik ancak bir dönem daha yapıp hedefi yükseltip ve öyle bırakmayı düşünmek fikri doğmuştur. Kötülemek gibi bir amacım da olamaz. İyi durumdayken bırakmak istiyorum. Daha da canlandırmak ve hedef koymak istiyorum. Herkesin sıkıntısını da daha iyi dinleyip daha doğru ilerlemek de istiyorum. Bu seçim yarışı da iyi oldu. Bizi daha çok kamçıladı. Bir de kulüplerimizin ne kadar arkamızda olduğunu da görmüş olacağız. Bu süreçte kulüplerin de daha çok sıkıntısı dinleme fırsatı bulduk. Bu da benim için güzel bir durum oldu. Kendimi açıklama fırsatı verdiğiniz için de çok teşekkür ederim. Umuyorum seçimlerin sonucu federasyonumuzu daha da ileriye taşıyacak.”

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu