KıbrısManşet

“Dipkarpaz’a bölgesel destek verilmelidir”

Kıbrıs Arena: Deniz Gürgöze

Altı dönemdir Dipkarpaz bölgesinde muhtarlık yapan Cevdet Dağ, devletin ilgisizliğinden yakındı.

Dağ, gelmiş geçmiş hükümetlerin Dipkarpaz bölgesine yeteri kadar ilgi göstermediğini ve bölgedeki sorunların günden güne arttığını savundu.

Bölgede bulunan Toprak Ürünleri Kurumu binasının haftada bir hizmet verdiğini dile getiren Dağ, bir çok hayvancı ve çiftçinin bu sebepten dolayı mağdur olduğuna vurgu yaptı.

Binanın 1974 yılından beri Kooperatif tarafından Toprak Ürünleri Kurumu’na verilerek kullanıldığını hatırlatan Dağ, bölge üreticisi için bu kurumun çok önemli olduğuna dikkat çekti.

Bölgede tarımın ve hayvancılığın bitme noktasına geldiğini savunan Dağ, üreticilerin arpa almak için Kumyalı köyüne 30 km yol gitmek zorunda kaldıklarını aktardı.

Kumyalı’dan Dipkarpaz’a gidip gelen kamyonların çok maliyetli olduğuna da değinen Dağ, Dipkarpaz bölgesinde yaşamanın ve üretmenin bedelinin ağır olduğunu savundu.

Altı dönemden beridir Dipkarpaz’da muhtarlık görevini yürüten Dağ, dünden bugüne değerlendirmede bulunarak, Dipkarpaz’ın eskiden daha iyi durumda olduğunu iddia etti. ‘’Eskiden daha iyi konumdaydık. Hayvancılıkta da çiftçilikte de zenginlik vardı. Eskiden 400 koyun 15-20 ton arpa ediyordu, şuan 40 koyun 20 ton arpa ediyor’’ ifadelerini kullanan Dağ, turizimin Dipkarpaz’da değer gördüğünü söyleyen fakat bu değerin de zamanla bittiğine işaret etti.

Belediyelerin birleştirilmesini de değerlendiren Dağ, belediyelerin birleştirilmesinin bölgeye zarar verdiğini savunarak şu sözlere yer verdi; ‘’Dipkarpaz tampon bir bölgedir. Siz bu belediyeyi kaldırıp da Erenköy’e bağlayamazsınız. Erenköy’ün buraya bağlanması gerekiyordu. Yüzölçümümüz bile Erenköy’den daha fazladır. Dipkarpaz bölgesine her hafta sonu 10 bin insan geliyor. Sen buradaki belediyeyi niye kaldırıyorsun? Sen Dipkarpaz’daki belediyeyi (borcu yok) niye borçlu bir belediyenin altına getiriyorsun.

Tarım ve hayvancılığa biraz daha destek verilirse bu köy ayağa kalkar. Ama destek verilmezse bu en fazla 2 sene sonra ne tarım ne de hayvancılık kalır. Bize bölgesel destek verilmelidir. DipKarpaz daha “kırsal” bir bölgedir. Bu bölgeye özel destek verilmesi şarttır.’’

Diğer Haberler

Başa dön tuşu