ManşetYaşam

Bilim insanları yanıtladı: Aşılı olmasına rağmen Covid-19’a yakalanan kişiler nasıl hareket etmeli?

Yeni tip corona virüse karşı geliştirilen aşılar, ağır hastalığı önlemeye karşı oldukça etkili, ancak hiçbir aşı yüzde 100 koruyucu değil. Bu nedenle tamamen aşılanmış kişiler Covid-19 yakalanabiliyorlar. Ancak, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nden (CDC) alınan veriler, tamamen aşılanan kişiler arasındaki enfeksiyon oranlarının yüzde 1’in altında olduğunu gösteriyor. Yine de birçok insan aşılıların Covid-19’a yakalanmaları halinde nasıl davranması gerektiğini merak ediyor. Bilim insanları, “Aşılı olduğu halde Covid-19’a yakalananlar virüsü etrafına bulaştırıyor mu?”, “Aşılı olmasına rağmen Covid-19 testi pozitif çıkan bir kişi karantinaya alınmalı mı?”, “Aşılılarda hangi Covid-19 semptomları gelişiyor?” ve “Aşılılar Covid-19’a yakalanıyorsa, aşı olmaya gerek var mı?” gibi merak edilen soruları yanıtladı.

TAMAMEN AŞILANAN BİR KİŞİ COVİD-19’A YAKALANDIĞINDA KARANTİNAYA ALINMALI MI?

George Washington Üniversitesi Milken Enstitüsü Halk Sağlığı Okulu’ndan Profesör Dr. Leane Wen, tamamen aşılanmış olduğu halde Covid-19 testi pozitif çıkan birinin kesinlikle karantina altına alınması gerektiğini söyledi.Wen, bu kişilerin hastalığı başlarına bulaştırabileceği belirterek, “Bu kişi semptomatikse, CDC’ye göre semptomların başladığı ilk günden itibaren en az 10 gün boyunca izole edilmesi gerekir. İzolasyon sonra erdikten 24 saatten uzun bir süre boyunca semptomlar gözlenmezse karantina sonlandırılabilir.  . Kişi semptomatik değilse, ancak yine de pozitif bir teste sahipse, 10 gün boyunca izole kalmalıdır” dedi.


Bununla birlikte, bu kişilerin karantinaya alınmaları, onların Covid-19’u başkalarına bulaştırabilecekleri  halka açık yerlere gitmemeleri gerektiği anlamına geliyor. Ayrıca yakın ev temaslarından kaçınmaları gerekiyor.

HANE HALKINDA BİR KİŞİ COVİD-19’A YAKALANIRSA TÜM AİLENİN TEST YAPTIRMASINA GEREK VAR MI?

24 saatlik bir süre boyunca toplamda en az 15 dakika Covid-19’lu biriyle 2 metre yakınlıkta bulunmak “yakın temas” olarak adlandırılıyor. Wen, pozitif bir vaka ile yakın temasta bulunan herkesin aşılı veya aşısız olmasına bakılmaksınızın test yaptırması gerektiğini söyledi. Ancak, sonraki uygulama daha farklı. Aşılı olmayanların, yakın temasa maruz kalmışlarsa 10 gün karantinaya alınmaları, .en az beş gün sonra negatif bir test alırlarsa karantinayı yedi güne kısaltmaları gerekiyor.

Ancak, tamamen aşılananların, yakın temasta Covid-19’a maruz kaldıklarında semptom geliştirmedikçe karantinaya alınmalarına gerekli değil. 

YAKIN TEMASA MARUZ KALAN TAM AŞILI KİŞİLER İŞE HEMEN DÖNEBİLİR Mİ?

Wen’e göre bu sorunun cevabı “evet.”Ancak, tam aşılı kişilerin yakın temasa  maruz kaldıktan sonra üç ile beş gün içinde bir Covid-19  test yaptırmaları, semptom göstermemeleri  ve ofis ve metrolar gibi halka açık alanlarla maske takmaları gerekiyor. 

Ancak, Wen, “İş arkadaşınızın eşine Covid-19 teşhisi konduğunu bilseydiniz,  konferans masasının etrafında omuz omuza oturmaktan rahat olur muydunuz? Bence bizim de biraz sağduyu kullanmamız gerekiyor. Eşinizde veya çocuğunuzda Covid-19 varsa ve hala corona virüs testinizin sonucunu bekliyorsanız, bunu yöneticinize söylemeniz gerekir. Negatif bir test sonucu alana kadar evden çalışıp çalışamayacağınızı sormanız en iyisi” şeklinde uyardı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu