KıbrısManşet

Duymaz: ‘’Çocukların sektörlerdeki yeteneğini keşfetmesi için uygulamalı eğitim şarttır’’

Kıbrıs Arena: Su Üçüz

Çapur Öz Kaporta Boya Sorumlusu Ahmet Duymaz, okul çağındaki çocukların sektörlerdeki yeteneğini keşfetmesi için uygulamalı eğitimin şart olması gerektiğini savundu.

 ‘’Çocukların sektörlerdeki yeteneğini keşfetmesi için uygulamalı eğitim şarttır’’

*** ‘’Kalifiye eleman sorununu çözmek için öğrencileri mesleklerini severek yapacak alanlarına yönlendirmelidirler. Haftanın belirli günleri öğrencilerin sevdikleri sektörlerde staja gider gibi çalışması sağlanmalıdır. Çocukların sektörlerdeki yeteneğini keşfetmesi için uygulamalı eğitim gereklidir. Öğrenciler uygulama yaparak, bir şeyler söküp takarak mutlu olabilir ve sektöre yönelebilir. Dolayısıyla herkesin keyif aldığı mesleği yapması gerekiyor.”

  ‘’Bu işi severek yapıyorum’’

Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

“4 yıldır bu sektörün içerisindeyim. Sigortacılık eğitimi aldım. Mesleğim sigortacılık olduğu için burada birçok sigorta şirketi ile çalışıyorum. Sigortacılık eğitimi aldığım için isteseydim bu sektöre yönelebilirim. Fakat kaportacılık alanında açık olduğu için kaportacılık sektörüne yöneldim. Tanıdığım bir büyüğüm kaporta dükkanı işletiyordu . İletişim fakültesi mezunu ve bilgisayar bilgim iyi olduğum için kaporta dükkanında yönetici sıfatında görev almamı istedi. Böylelikle kaportacılık sektörüne girdim ve şu anda mesleğimi sevdiğim için bu alanda devam ediyorum.”

“Ciddi bir eleman sıkıntısı vardır”

Mesleğinizin zorlukları nelerdir?

“Yaklaşık 20 yıl sonra bu mesleklerin olmayacağını düşünüyorum. Çünkü ciddi bir eleman sıkıntısı yaşanıyor. Bunun dışındaki her şey bir şekilde çözümlenebilir. Günümüz şartlarında, sanayi sektöründe yeni bir eleman yetiştirmek imkansız hale geldi. Yanımızda çalışabilmesi için lise mezunu olması gerekiyor fakat, yeni nesil çocuklar lise eğitiminden sonra üniversite okumayı tercih ediyor. Eğitime yöneldikleri için bu mesleklere yönelmiyorlar. Bundan kaynaklı eleman bulmakta zorlanıyoruz.”

“Kalifiye eleman sorununu çözmek için gençler mesleklere yönlendirilmeli”

Ülkemizdeki kalifiye eleman sorunu hakkında düşünceleriniz nedir?

“Aslında bu derin bir konudur. Türk Lirası’nda ciddi bir değer kaybı oldu. Türkiye ve buradaki maaşlar eşitlendiği için KKTC’nin avantajı kalmadı. Ailesini buraya taşıyıp bu mesleği yapmak isteyen bir kişi için giderler gelirlerini karşılamıyor. Doğal olarak da burası tercih edilmiyor. Ülkede ev kiraları ve diğer ihtiyaçlar döviz endeksli olduğu için burada çalışmaya gelmenin de bir önemi kalmadı. Malzemeler dövize endekslidir. Fakat müşteriye mecburen Türk Lirası olarak fiyat sunuyoruz. Bu koşullar altında yanımızda çalışanlara da Türk Lirası üzerinden maaş veriyoruz. Kimse bu şartlardan memnun değil. Sektöre devlet desteği şarttır. Kalifiye eleman sorununu çözmek için öğrencileri mesleklerini severek yapacak alanlarına yönlendirmelidirler. Haftanın belirli günleri öğrencilerin sevdikleri sektörlerde staja gider gibi çalışması sağlanmalıdır. Çocukların sektörlerdeki yeteneğini keşfetmesi için uygulamalı eğitim gereklidir. Öğrenciler uygulama yaparak, bir şeyler söküp takarak mutlu olabilir ve sektöre yönelebilir. Dolayısıyla herkesin keyif aldığı mesleği yapması gerekiyor.”

 Maaşları Türk Lirası’ndan dövize çevirebilmek için sizce uygun alt yapımız var mıdır?

“Asgari ücrete zam gelmesi, dövizle ödenmesi gibi değişimler ekonomi de farklılık oluşturmaz. Çünkü döviz dahi olsa var olan fiyatlara yine zam gelecektir. Kişinin cebine kalan para yine aynı oluyor yada kalmıyor. Geçmişte yüklü mal alımı yapıyorduk. Fakat şu an önümüzü göremediğimiz için böyle birşey yapmamız mümkün değildir. Müşteriye verdiğimiz hizmetin fiyatını söylüyorduk ve müşteri uygun zamanda gelip aynı fiyata yaptırıyordu. Fakat artık böyle bir durum söz konusu değildir. Müşteriye bir ay için geçerli bir fiyat söylemek durumunda kalıyoruz. Çünkü 2 ay sonrasının ne olacağını bilemiyoruz.”

 “Yeni bir sanayi sitesi gerekli önlemler alınarak kurulursa bir düzen oluşturulabilir”

Lefkoşa Sanayi Bölgesi’ndeki çarpık yapılaşma hakkındaki düşünceleriniz nedir ?

“Sanayi bölgesinin köklü bir çözüme ya da yeni bir sanayi sitesine ihtiyaç vardır. Çünkü zamanında sanayi bölgesi gereken önlemler alınarak yapılmadı. Ancak, tekrardan yeni bir sanayi sitesi gerekli önlemler alınarak kurulursa bir düzen oluşturulabilir. Şu an için düzenlemek ve bir çözüme kavuşturmak imkansızdır. Sanayi bölgesinde bir otopark, gerekli tabelaların olması ve bunların belli bir düzen içerisinde yapılması gerekmektedir.”

Ülke olarak yatırım, siyaset alanında geldiğimiz son durum nedir ve sizce değişim gerekli midir? Nereye doğru gidiyoruz?

“Siyasi olarak herhangi bir düşüncemiz olmamakla birlikte elimizden gelen birşey de yoktur. Şu an halk olarak tek derdimiz ekonomidir. Sonuçta, insan rahat yaşamak için dünyaya geliyor. Dolayısıyla gerekli önlemler, temelden başlayarak alınmalıdır ve çözüme kavuşturulmalıdır. Yeni bir kalkınma planı oluşturulmalıdır. Bundan 6 yıl önce insanlar çok daha mutluydu. Kişiler rahatlıkla gelip arabasını boyatabiliyor, bakımını yaptırabiliyordu. Şu an insanların arabasının çiziğini ya da güneş yanığını bir kenara bırakıp kazasının giderilmesi derdindedir. İnsanlar buraya bir kaza yaparak ya da arabasında arıza olduğu için mutsuz geliyor. Bundan kaynaklı sektörümüz çok zor bir sektördür. Biz de kişileri bir şekilde arabası ile ilgili rahatlatmakla yükümlüyüz. Müşterinin aracını bitirip teslim ettiğimizde mutlu olduğunu görmekte sektörümüzün iyi yanlarındandır.”

Müşteriyle fiyat dengesini nasıl sağlıyorsunuz?

“Fiyat dengesini sağlamak maalesef zordur. Yıllık bazda, eleman, dükkan ve ürün giderleri gibi maliyetleri toplayarak yeni fiyat çıkarıyoruz. Elemanlara 2 ya da 3 ayda bir zam yapıyoruz. Ürünlerimize her ay zam geliyor. Bundan kaynaklı parça fiyatlarında artışa gidiyoruz. Örneğin, parça maliyeti 2 bin TL ise 2 bin 500 TL’ye çıkarıyoruz. Böylelikle müşteri ile fiyat dengesini sağlıyoruz.”

Sanayi Odası’nın çalışmaları hakkında düşünceleriniz nedir?

“Sanayi Odası’nın üyesi ben değilim ve toplantılara da katılmıyorum. Toplantılara patronumuz katılıyor ve ondan duyduğum çalışmalarından çok memnundur.”

“Sektörlere devlet tarafından teşvik verilmesi gerekiyor”

Sektörünüzde değişmesini istediğiniz durumlar var mıdır?

“Öncelikle, sektörlere devlet tarafından teşvik verilmesi gerekiyor. Bizim sektörümüz, market sektörü gibi değildir. Burada biz sanat yapıyoruz ve sektör gün geçtikçe tükeniyor. İnsanları kaportacılık veya makinistlik gibi sektörlere yönlendirmek gerekiyor. Dolayısıyla sektörün gelişmesi ve ilerlemesi için devlet desteği şarttır.”

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu