KıbrısManşet

Fellahoğlu:“Kurbanlık Ete Bu Yıl Talep Azaldı”

Ahmet Fellahoğlu sektörü değerlendirerek, kurbanlık ete ilişkin talep oranlarını açıkladı.

Kurbanlık ete talep nedir ?

“Bu yıl hayvan fiyatları geçen yıla göre çok değişti. Geçen sene ile kıyasladığımızda en az 2 katı oldu diyebilirim. Şu an canlı küçükbaşın kilosu 140 TL, 150 TL gibi değişim gösteriyor.  Ben kurbanlık et satmam, ama kurbanlık talebi olursa piyasadaki rakamları dikkate alırım. Kuzunun canlı kilosu 165 TL – 170 TL’den gidiyor. Canlı tosun fiyatı 120 TL, düve 100-110 TL ve inek de 80-90 TL’den gidiyor. Fiyat vermek konusunda bile tereddüt ettiğim oluyor çünkü serbest piyasada her gün dengeler değişiyor. Şuan talepler fena sayılmaz ama şu da bir gerçek ki geçen yıla göre talep azdır.”

 

Önümüzdeki bayram için beklentiniz nedir ?

“Kasaplar bu bayram çok fazla satış yapamayacak, çünkü güneydeki et çok daha uygun fiyattadır.”

Dövizin dalgalanması ve piyasa hakkındaki fikriniz nedir ?

“Türk Lirası’nın değer kaybetmesi ile dengeler değişti. Tüm işletmeler zor durumdadır. Bizim para kazanmamız gereken yerde vatandaşımız sınırı geçip, güneyden et alıyor. Bu durum bizim ciromuzu etkiliyor. İthal etin önü açılmalıdır. Bu açılım için kota ve kontenjan gereklidir. Yani ithal eti sınırsız açmamak gerekiyor. Benim de hayvanlarım var.  Benim gibi bu işi yapanlar da zarar etmemelidir. Ne halkın ne hayvancının ne de kasabın zarar görmemesi  gerekiyor. Devletin bu işe el atması gerekiyor. Bu saydıklarım ciddi sorunlardır. Yani müşterimiz “Bu fiyat ne?” dememelidir.’’

Marketlerdeki kasaplar hakkında ne düşünüyorsunuz?

“Abartılı fiyatları var. İnsanlar eti kasaptan, meyve sebzeyi zerzevatçıdan alacaklar. Marketten sadece marketlik şeyler almalıdırlar. Market mantığı “her şeyi buradan alsın” mantığıdır. Yemek satarlar. Tatlı satarlar. Et, tavuk satarlar. Ve evin tüm ihtiyaç satılır. Şimdilerde çorap, balon v.s. her şeyi satıyorlar. Bu da belli başlı esnafın tüm sektörü etkileyen bir meseledir. Şuan marketler “terlik” satıyor. Düşünün durumu. Fırınları bile var. Pasta, börek, çörek, ayakkabı… Birçok sektörü böylece öldürüyorsunuz.”

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu