KıbrısManşet

“Girne Antik Limanı Haziran sonunda yeni çehresiyle teslim edilecektir”

Kıbrıs-Arena-Deniz Gürgöze

Girne’nin göz bebeği tarihi Antik Liman Renovasyon ve Restorasyon Projesi’nde sona yaklaşırken, limanın tarihi dokusuna hasar vermeden yürütülen çalışmalar, başarılı iki genç  müteahhitin sorumluluğunda ilerliyor…

 ‘’GİRNE ANTİK LİMANI HAZİRAN SONUNDA YENİ ÇEHRESİYLE TESLİM EDiLECEKTİR’’

Tarihi dokusuna uygun yürütülen renovasyon ve restorasyon çalışmaların Haziran ayı sonunda tamamlanması hedefleniyor. Proje’nin teslim tarihi olan Haziran sonu tamamlanacak proje, tarihi limanın turizm açısından büyük fark yaratması bekleniyor.

Proje kapsamında yürütülen kazıların titizlikle ilerlediğini ve tarihi dokunun zarar görmemesi adına yavaşlatıldığını belirten Tosunoğlu Group Direktörlerinden Uğur Tosunoğlu, yürütülen çalışma kapsamında tren raylarının ortaya çıktığını ve bu rayların görselliğini bozmadan üzerine yapılacak cam zemin ile açık hava müzesi adı altında sergileneceğini belirtti.

GİRNE’NİN GÖZBEBEĞİ OLAN ANTİK LİMAN’DA SONA DOĞRU

Tosunoğlu Group Direktörlerinden Uğur Tosunoğlu Girne’nin Antik Liman Projesi’nin tamamlanması ile yeni bir çehre kazanacağını, yürütülen restorasyon çalışmaları sonucunda tarihi dokunun ortaya çıkması ile Akdenizin gerçek incisini ortaya çıkarmış olacağız, dedi. Uzun yıllar bakımsız kalan limanın en iyi şekilde restorasyon yapılarak gün yüzüne çıkması için canla başla çalışıldığına vurgu yapan Tosunoğlu, Girne Antik Liman’nın gerçek yüzünün özeliyle geneliyle dünya turizminin göz bebeği olacağını söyledi.

Turizm sezonuna denk gelen çalışmaların bazı kesimler tarafından geciktiği yönündeki eleştirileri de cevaplayan Tosunoğlu, gecikmenin ana kaynağını bürokratik işlemlere bağladı. Devlet sisteminin çok yavaş ilerlediğini fakat bu yavaş ilerlemeden öte bu denli büyük bir renovasyon ve restorasyon çalışmasının 6 ay gibi kısa sürede tamamlanmasının da gerçekçi olmadığını savundu. Tosunoğlu dünyada böyle bir işin 6 ayda tamamlanmasının bir örneğinin daha olmadığını belirterek, projenin Haziran sonu tamamlanmasının taahhüdünü verdiklerini, tamamlanmaması halinde teknik şartnamede yazan gerekli cezai müeyyidenin uygulanacağını belirtti.

‘’Şubat ayında yaşanan deprem felaketinde işçilerin yurt dışına gitmesi gibi hesap edilemeyen sorunlar işleri yavaşlattı’’

Limanda tarihi tren rayının ortaya çıkması ve Şubat ayında yaşanan deprem felaketinden dolayı işçilerin yurt dışına gitmesi gibi hesap edilmeyen bazı sorunlar işleri yavaşlattı. Restorasyon çalışmalarında tarihi eserlerin yok edilmemesi için büyük özen gösterdik.

Nitekim, tarihi antik tren rayının üzerine gelecek olan cam zemin ile turistlerin ilgisini bu bölgeye çekip bir anlamda açık hava müzesi oluşturulmuş olacak.

Yürütülen çalışmaların aksaması ile maddi anlamda kayıp yaşandı, fakat bu durumun işlerin yürütülmesine engel teşkil etmesine müsade etmedik. Amacımız hedeflenen tarihte Antik Liman’ı halkımıza kazandırmaktır.

Liman boyundaki dükkanların ve limanın restorasyonu teknik şartname çerçevesinde bir bütünlük ve titizlikle yürütülüyor.

Limandaki kaçak yapıların yıkılması ile 15-20 m genişliğe kavuşan Antik Liman, pazarlama açısından da son derece cazip hale dönüşecek. Limana gelecek ziyaretçi sayısı da eskiye oranla iki-üç katına çıkabilecek.

Geniş yüreme ve oturma alanları ile Antik Liman, bir benzeri veya örneği olmayan Akdenizin incisi olacak. Güney Kıbrıs’ta dahi bir örneği olmayan böyle bir limanın turizm açısından da büyük getirisi olacağını önümüzdeki dönemlerde hep birlikte göreceğiz.

Uğur ve Cenk Tosunoğlu kardeşlerin kontrolünde yürütülen projede sona gelinirken, başarıp başarmama endişesine kapılıp kapılmadıklarını sorduk.

Daha önce UNDP’nin bu tür projelerinde yer aldıklarını söyleyen Tosunoğlu kardeşler, babaları Hasan Tosunoğlu’nun da engin bilgi ve tecrübelerinden yararlandıklarını, firmalarının uzun yıllardır büyük projelere imza atan bir firma olduğunu ve kendilerinden emin olarak çalışmalarına aralıksız, özenle devam edeceklerini bizimle paylaştılar..

Tarihi binalar ve zeminin orjinaline uygun hale getirilerek restore edildiğini belirten Tosunoğlu Grup direktörlerinden Cenk Tosunoğlu da proje ile ilgili görüşlerini ifade ederken;

“Ülkemizin en önemli turistik noktalarından biri olan Girne Antik Limanı’nın çok büyük değer ve önem arz eden bir yer olduğunu ve hassasiyetlerinin bundan kaynaklandığını anlattı. Antik Liman Projesi’ne başladığımızda buranın ne denli önemli olduğunu ve yürütülen çalışmanın KKTC’ye ne kadar değer katacağını bilerek başladık. Çalışmalarda bazı aksamalar oldu evet, gerek Türkiye’deki deprem felaketinin, gerekse limanın tarihi dokusu olmasından dolayı her adımda çıkan tarihi eserlerden kaynaklı sorunlardan dolayı yavaş ilerledik. Projemiz hedeflenen zamanda tamamlanacaktır” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu