KıbrısManşet

‘’Kamuda Çalışanlar İkinci İş Yaparak Esnafın Ekmeği İle Oynuyor’’

Oto Tamircileri Birliği Başkanı Erkut Kıranoğlu sektörü değerlendirerek, kamuda çalışan ve ikinci iş yapan kişileri eleştirerek, esnafın ekmeği ile oynuyorlar, bir an önce bu durumun önüne geçilmesi gerektiğini savunarak hükümete serzenişte bulundu.

Röportaj: SU ÜÇÜZ

 ‘’Ustalık belgesine sahip olmayanlar iş yeri açamıyor’’

Birliğinizin temel amaçları nelerdir?

‘’Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası çatısı altında, sekiz yıl önce Oto Tamirciler Birliği kuruldu. Ardından Kaportacılar Birliği, Metal Demircileri Birliği, Su Tesisatçıları Birliği gibi birlikler de kurulmaya başladı.

Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nın temel yapısı birlikleri çatısı altında tutarak Avrupa Birliği çalışmalarını birlikler adına takip etmektir. Bütün meslektaşları bir çatı altında toplamak, kayıt dışı çalışmaları önlemek, fiyatlarda belli bir sınır ve standart getirmek, iş kalitesini yaratmak ve bununla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayı ile birlikte yasal olarak çırak ve kalfa yetiştirmek amaçlanmaktadır. Meslek Liselerinden gelen öğrenciler yasal olarak staja alınıp, birliklere kayıtlı olan üyelerimizin yanında çırak ya da kalfalık statüsünde eğitim görmektedir. Bunun yanında Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’nın birkaç yıl önce çıraklık okulu  açıldı. Çıraklık okuluna akademik olarak başarılı olmayan çocuklar haftada iki gün buraya geliyor, diğer günler ise kayıt altına alınıp anlaşma yapılan iş yerlerine giderek staj yapmaları sağlanıyor. Sonrasında kalfalık ve ustalık belgesi almak için bazı sınavlara giriyorlar, böylece bir meslek sahibi oluyorlar.

Geçmişte belge gerekmeden herkes dükkan açabiliyorken şuan belediyeler ile yaptığımız anlaşma sonucunda ustalık belgesine sahip olmayanlar dükkan açamamaktadır. Bu disiplin Türkiye ve AB ülkelerinde geçmiş zamanlarda aktif olmuştur, bizde oda olarak ülkemizde bu disiplini uygulamaya çalışıyoruz. Şuan ülkemizde tesisatçısından makinistine, dülgerinden kaportacısına kadar esnafların oluşturduğu birlikler bulunmaktadır. Bu durumun olumlu yanlarından biri şuan bir iş yaptıracak olsanız ve yapılan işten memnun kalmazsanız hakkınızı arayacağınız bir birlik başkanı bulunmaktadır.

 

“Sektörel ayrım yapılmaya başlandı”

 

Sanayi Bölgesinde farklı bir alan için yer çalışmanız var mıdır?

 

“Organize Sanayi Bölgesi, maalesef zamanında organize olamamış ve belli bir düzene oturtulamamış yerlerdi. Bunun sebebi  ise zamanında yapılmayan sektörel ayrımdır. Bu ayrım zamanında yapılmış bile olsa sözde kalarak uygulamaya konulmamıştır. Bazı sanayi bölgelerinde bu durumun önüne geçilmiştir ve sektörel ayrım yapılmaya başlanmıştır. Yani, her sektör bir bölgeye ayrılmıştır. Sanayi bölgelerinde mülkiyet değişimi olacağı zaman aynı meslek grubundan birine devredilir ve sektörel ayrım devam ederdi. Son zamanlarda sanayi bölgeleri ile ilgili bir komisyon kuruldu. İçerisinde Sanayi Dairesi’nin yetkilileri, ilgili belediyeler, KT Sanayi Odası, KT Ticaret Odası, Esnaf ve Zanaatkarlar Odası’ndan temsilciler bulunmaktadır. Devam eden sürede sanayi bölgelerinde yeni yer açılımlarına, bölgedeki düzen ve temizlik de komisyon tarafından kontrol edilmektedir. Her sanayi bölgesi için farklı bir komisyon kurulup, sorunları merkezdeki komisyona iletecek ve gün sonunda sorunlar çözülecektir. Belli bir düzen oturtana kadar sıkıntılı bir süreç geçecektir, fakat sanayi bölgelerinin düzene, temizliğe ve disipline ihtiyacı vardır.”

 

Maliyetlerin yükselmesi ile birlikte nasıl önlemler aldınız? Bir çalışmanız var mıdır?

 

“Biz esnaflar olarak el emeğine dayalı çalışan meslek grubuyuz. Ada ülkesi olduğumuzdan ötürü kullandığımız ham madde, materyal veya yedek parça gibi ihtiyaçları döviz üzerinden alıyoruz. Yıllardır yapabildiğimiz kadar fiyat listemizi en alt seviyede tuttuk. Fakat döviz yükseldikçe mecburen bizde fiyat yükseltmek zorunda kalıyoruz bundan dolayı aynı fiyatta kalamıyoruz ve dövize endeksli çalışmaktayız.”

 

‘’Kamuda çalışanların ikinci iş yapması ensafın ekmeği ile oynamasıdır’’

 

Kaç yıldır başkanlık yapıyorsunuz? Tekrar seçildikten sonraki hedefiniz nedir?

 

“On bir yıldır başkanlık yapmaktayım. En büyük hedef  ve arzumuz, kamu çalışanlarının ikinci bir iş yapması yasak olduğu halde maalesef şuan çoğu kamu çalışanı ikinci bir iş adı altında esnafın ekmeğine göz dikmesini engellemektir. Bu durum esnafın ekmeğini elinden almaktır. İlgili merciler bu duruma bir an önce önlem alması gerekiyor.”

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu