KıbrısManşet

“Şeffaf, Samimi ve Kaliteli İşçilik Anlayışı İle Hizmet Veriyoruz”

Deha Oto Servis Direktörü Doğukan İstek oto servis sektöründeki amaç ve hedeflerini anlatarak hizmet anlayışından bahsetti.

Bankacılık sektöründe uzun süre çalıştıktan sonra oto servis işine yönelerek DEHA OTO SERVİS’i kuran Doğukan İstek; ‘’Biz marka olgusunu ortadan kaldırarak sanayiden ya da mahalle arası bir garajdan kaliteli hizmet çıkabilir öngörüsü ile yola çıktık. Tamamen prensipli çalışarak kalite ve empati yolunda ilerlendiği zaman dünyaca ünlü marka olabiliyorsunuz. Hedefimiz dünyaca ünlü bir marka olmaktan ziyade, dünyaca ünlü bir marka kadar kurumsal olmaktır. Bunu yaparken temel hedefimiz uygun fiyat, kaliteli hizmet ve öncelikli empatidir.” dedi.

Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

“5 Şubat 1991 yılında Türkiye’de doğdum. 2012 yılında Kuzey Kıbrıs’a eğitim için geldim. Sağlık sorunları nedeniyle bir yıl sonra Türkiye’ye döndüm. Bir buçuk sene sonra tekrar adaya döndüğümde Yakın Doğu Üniversitesi’nde Denizcilik Fakültesinde okumaya başladım. Okulu bitirdikten sonra vatani görevimi Girne Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda çavuş olarak yaptım. İş hayatıma Turkcell ile başladım. Ardından sırasıyla Altınbaş Holding, Kıbrıs İktisat Bankası ve Türk Ekonomi Bankasında çalıştım. Bu sırada yurtdışından bir firmadan teklif aldım ve 2 yıl boyunda yurtdışında kaldım. Sonrasında Kuzey Kıbrıs’ta yatırım yapmaya karar verdim. Küçük Sanayi Bölgesi’nde Deha Oto Sanayi olarak yakın zamanda dükkanımın açılışını yaptım.”

Bulunduğunuz sektörden farklı sektöre yönelmeye nasıl karar verdiniz? Anlatır mısınız?

“Kurumsal çalışan birçok firma belli bir markanın arkasında hizmet veriyor. Örneğin, arabaya yapılan servisin ücreti 1 TL’ken daha yüksek fiyat sunması kurumsallığın sonucudur. Biz marka olgusunu ortadan kaldırarak sanayiden ya da mahalle arası bir garajdan kaliteli hizmet çıkabilir öngörüsü ile yola çıktık. Tamamen prensipli çalışarak kalite ve empati yolunda ilerlediği zaman dünyaca ünlü marka olabiliyorsunuz. Hedefimiz dünyaca ünlü bir marka olmaktan ziyade, dünyaca ünlü bir marka kadar kurumsal olmaktır. Bunu yaparken temel hedefimiz uygun fiyat, kaliteli hizmet ve öncelikli empatidir.

‘’Ülkemizin genel sorunu Türk Lirasının değer kaybetmesidir’’

Oto servis sektöründeki hedef, plan ve projeleriniz nedir?

“Türkiye’nin ve ülkemizin genel sorunu Türk Lirasının değer kaybetmesidir. Ülkemizde maliyetler ve çalışan insanların maaşları belli bir durumdadır. Bundan dolayı, biz arada tampon bölge olmayı hedefliyoruz. Örneğin, dışarıda bir işin maliyeti 10 TL, kuruma maliyeti ise 4 TL ise biz bu işi 5 TL’den sunmalıyız. Çünkü, maliyet üzerine cüzi ve kaliteli bir hizmet sunduğumuz zaman büyüyebileceğimizi düşünüyoruz. Aslında en iyi reklam iyi fiyat, kaliteli hizmet ve ağızdan ağıza söylenen markadır. İlerleyen günlerde daha büyüyerek, kurumsallaşarak gençlerimize istihdam sağlamak hedeflerimiz arasındadır. Pahalıdır vardır bir hikmeti, ucuzdur vardır bir illeti algısını kırmak istiyoruz. Piyasada düzgün ve kaliteli çalıştıkça ülkenin en iyi ustaları da Deha Oto Servis’e gelmek isteyecektir.”

 

“Eğer ben bir usta olsaydım Kuzey Kıbrıs’ta çalışmayı tercih ederdim”

Ülkedeki kalifiye eleman eksikliği hakkında düşünceleriniz nedir?

Kısa bir süre öncesine kadar Kuzey Kıbrıs ve Türkiye arasında ciddi bir gelir farkı vardı. İnsanlar Türkiye’den buraya çalışmaya geliyordu. İki ülkede de fiyatlar şu an da birebir aynıdır. Bundan dolayı üçüncü dünya ülkesi çalışanları tercih ediliyor. Bizim işimiz üretip monte etmek olsaydı üçünçü dünya ülkesini tercih ederdim. Fakat bizim sektörde ustalık gerekiyor. Dolayısıyla gerek Türkiye gerekse Kuzey Kıbrıs’taki ustaların firma olarak bana ne verebileceğine bakıyoruz. Eğer ben bir usta olsaydım, maaşlar aynı olsa da Kuzey Kıbrıs’ta çalışmayı tercih ederdim. Çünkü Kuzey Kıbrıs birçok konuda Türkiye’ye oranla daha bakir bir ülkedir. Türkiye ile kıyasla buradaki tek sorun trafiktir. İşçilik maliyetlerinin çalışanı doyurabilmesi için ülke olarak üretim yapmamız gerekiyor.”

“Şeffaflığımız, samimiyetimiz ve kaliteli işçilik anlayışımız müşteri ile aramızdaki ilişkiyi sıkı tutacaktır”

Pandemiden sonra döviz artışı yaşandı. Müşterileriniz ile konu hakkında nasıl bir denge kurmayı planlıyorsunuz? İnsanlar sizi neden tercih etmelidir? Ülke olarak sizce neden dövize geçmiyoruz?

“Ülkedeki her şey döviz bazında fiyatlandırılıyor. Biz açık ve şeffaf bir hizmet veriyoruz. Örneğin, aracınıza kullanılan parçaların maliyet fiyatlarının faturası ve işçilik bedelini açık açık gösteriyoruz. Firma olarak aldığımız cüzi miktardaki işçilik bedelin insanları etkileyeceğini düşünüyorum. Yükselen döviz buna oranla kısmi olarak artan maaşlar vardır. Bu noktada insanlar kaliteli ve uygun maliyetli işçilik neredeyse oraya yönelecektir. İşçilik bedeli altında yazılan cüzi rakam müşteriyi hoşnut eder. Şeffaflığımız, samimiyetimiz ve kaliteli işçilik müşteri ile aramızdaki ilişkiyi sıkı tutacaktır.

Gençlerimizin zanaata değilde masa başı işe yönelmeye başlaması ile ülkede çırak yetişmemesi hakkında düşünceleriniz nedir?

“Bugün hayallerinizi maaşlı bir işle tam anlamı ile yerine getiremezsiniz. İnsan, inançla bir yolda yürürse birçok şey başarabilir. Bugün x firmasında maaşlı çalışansanız, aldığınız ödeme insanı sadece geçindirmeye yetecektir. Bu noktada, memur olmak veya herhangi firmaya girmeye çalışarak gün sonunda sadece kendinizi körelteceksiniz. Yükselen döviz karşısında sabit maaş ile çalışan insanlar aslında maddi anlamda zorluk yaşıyor. Eğer girişimci, ticarete yatkın ve dürüstseniz açılmayacak hiçbir kapı yoktur.”

Ülkenin sanayi alanlarına bakıldığında sizce ülke olarak hangi noktadayız?

“Firma ya da sektör fark etmez, iyi kalifiye eleman bulamayınca ya da bulduğunu korumadıktan sonra mevcut düzen ister istemez bozulacaktır. Ülkemizde çok büyük iş adamlarımız olduğu için Kuzey Kıbrıs’ın çok daha güzel yerlere gideceğine inanıyorum.”

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu