KıbrısManşet

Öncü: Yasanın değişmesini kimse istemiyor

İnönü Belediye Başkanı Ali Öncü belediyelerde reforma gidileceği inancını taşımıyor. Nedenini de açıkladı:

KIBRIS-ARENA

Ropörtaj: Deniz Gürgöze

“YASANIN DEĞİŞMESİNİ KİMSE İSTEMİYOR”

  • “Yasada yapılacak değişiklikle Meclis onayıyla belediyeler birleştirilebilir. Birleştirmeden yanayım ama bunu yapmak için belediyeleri batırmaya gerek yoktur.”

 İnönü Belediye Başkanı Ali Öncü, belediyelerin çağdaş bir yapıya kavuşarak vatandaşın özlediği hizmeti alması için her şeyden önce alt yapıda eksiklik olmaması gerektiğini söylüyor. Öncü, belediyelerin mevcut yapıda ancak personel maaşı ödeyebildiğini bundan dolayı çağdaş belediyecilikten söz edilemeyeceğini belirtti.

“YASADA DEĞİŞİKLİK YAPILACAĞINA İNANMIYORUM”

Belediyelerde reformu konuşurken ilk akla gelen sayının azaltılması böylece bazı belediyelerin birleştirilmesidir. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

“Bu konuda görülüyor ki kafalar karışmış durumdadır. Mevcut Belediyeler Yasası’nın yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Belediyelere gelir getirecek düzenlemeler lazım. Emlak Vergisi, Hal Yasası gibi. Ben 12 yıldır belediye başkanlığı yapıyorum, geldiğimde bu konuyla uğraşıyorlardı. Gidiyorum hala aynı konu gündemde. Bence ileri bir adım atılmayacak, değişikliğe gidileceğine inanmıyorum.

 Belediye Başkanları yasanın değişmesini istemiyor. Belediye Başkanları yasanın birileri tarafından değiştirilmesini istiyor. İkisi arasında fark vardır. CTP döneminde, UBP’de ve HP’nin İçişleri Bakanlığı döneminde toplantılar yapıldı. Neredeyse her konuda mutabakat sağlandı. Ama sonuç ortada. Her Bakan kendinden önceki çalışmalarda çıkan sonucu bir tarafa itti. Neymiş önce yapılanlar yanlışmış. Bu durumda sıfırdan başlanacak ki buna da zaman yetmez. O nedenle kimse değişsin istemiyor dedim.”

Yerel seçimlerin ertelenmesi konusunda ne düşünüyorsunuz?

“Yasada o konuya açıklık getirilmiştir. Anayasada seçimlerin her dört yılda bir haziran ayının son pazarında yapılacağı belirtilmiştir. 95 sayılı yasada da belediyelerin nasıl açılıp nasıl kapatılacağı ile ilgili de amir hüküm vardır.”

“BAZI ÖRNEKLERDE BİRLEŞTİRMELERDE SİYASİ ATAMALAR BELEDİYELERİ BATIRDI”

“Şu var ki belediyelerin mevcut yapısı ile bir yere gidilemeyeceği de ortadadır. Bazı ülkelerde belediyeler birleştirilmiş, bazılarında ise hizmetler. Bu durumun bazı belediyelerde yarar sağladığı bazılarında da faydasız olduğu görüldü. Ortak görüş ise belediyelerin birleştirilmesinden sonra yapılan seçilmişlerin belediyeleri batırdığı şeklindedir. Örneğin bizim bölgemizde 5 belediye var ve bu sayı bire indirilecek. Yani 16 bin nüfusa hizmet verecek. Bizde 15 tane şube amiri var. Ne olacak, onların hepsi de doldurulacak ve bu da fazladan bir gider olacak. Yani bir çılgın bütün odaları doldurursa ne olacak? Bunun için yararın ve getireceği zararın mutlaka ortaya konulması gerekir.”

Birleştirilme konusunda net tavrınız nedir?

“Ben birleştirilmesinden yanayım ama iyice analiz edilmesini istiyorum. Yasaların birleştirmeden önce mutlaka düzenlenmesi gerekir.”

“HÜKÜMET BELEDİYELERİ BİTİRİYOR”

 “UBP Hükümeti şu anda belediyeleri birleştirme adı altında uçuruma doğru itekliyor. Hükümet belediyelere yeteri kadar maddi destek olmuyor. Ayrılan bütçeler yetersizdir ve bu tavır belediyeleri bitirmeye yöneliktir. Merkezi Hükümetin tutumu doğru bir siyaset değildir. Belediyeleri batırmak sanki Devlet politikası haline dönüştürüldü. Yani belediyeler Devlet eliyle batırılmaya çalışılıyor. Eğer belediyeleri birleştirmek istiyorlarsa batırmaya gerek yoktur. Birçok belediye başkanı zaten belediyelerin birleştirilmesini istiyor. Çünkü mevcut durumun sürdürülebilirliği yoktur. Belediyelerin artık personel giderlerini karşılayacak durumu kalmamıştır. Şu anda başkanlar da ikiye ayrılmıştır. Ama kişisel menfaatler yerine toplumun çıkarlarının ön plana çıkması gerekir.”

Yeniden aday mısınız ve birleştirme sizce mümkün mü?

“Ben aday değilim ama aday olsam yine en güçlü aday olurum. Ama genç arkadaşların bölgemizi bizim bıraktığımız yerden daha ileriye taşımasını istiyorum. Ne var ki birleşme konusunda her başkan kendi düşünceleri çerçevesinde, partisinin görüşleri çerçevesinde yorum yapıyor. Arkadaşlarımızın karıştırdığı bir şey var. Seçimin ertelenmesi ile yasanın değişmesi farklı şeylerdir. Birinde yasanın değişmesi veya pandemi sürecinin devam etmesi gerekir. İkincisinde ise yani belediyelerin birleştirilmesinde ise mevcut yasanın Mecliste değiştirilmesi gerekir. Seçim ise anayasa ile ilgili bir durumdur.”

“MALİ YÖNDEN GÜÇLÜ DEĞİLSENİZ ÇAĞDAŞ BELEDİYECİLİKTEN SÖZ EDEMEZSİNİZ”

Çağdaş belediyecilik sizce nedir?

“ Çağdaş belediyecilikte söz etmek için imkânlarınızın olması lazım. Bizim elimizdeki maddi imkânlar sadece personel giderlerini ödemeye yetiyor. Ülkemizde kapasite bellidir. Personel maaşı ödendiği sürece sorun yoktur. İnönü belediyesi ağzı ile kuş tutsa yapabileceği yatırım bellidir. Çağdaş belediyeciliği kırsal alanlarda hayata geçirmek için mali yönden güçlü belediye gerekir. Söylemeye çalıştığım çağdaş belediyecilikten söz etmeden önce alt yapıyı yapmak ve bunu doğru kurgulamak gerekir. Aksi halde sistem yürümez. Sürdürülemeyen bir yapıda çağdaşlık mı olur? İşin aslı birleşme olmadan da ortak hareket edilebilir. Biz beş belediye ortak hareket edebilirdik. Mesela çöpümüzün toplanmasını, çevre temizliğimizi tek yapardık. Her şeyden önce köylerimizin alt yapısını yapmalıyız. Bana göre 6 ilçe ile birlikte bucaklar kalsın. En fazla rakam 13-14 olur. Benim önemsediğim konu belediyeler birleşecekse doğru zeminde birleşmesidir. Belediyelerin hizmet satın alarak vatandaşın memnuniyetini artırması gerekir. Kilit noktalarda işin ehli kişilerle çalışmanın önü açılmalıdır.”

 İnönü Belediyesinde Türkiye’den aldığım destekle bölgede çok güzel işler yaptık. Her şey tam olması gibi değil ama elimizden gelenin fazlasını yaptık.”

“HAYATA GEÇİRİLEN PROJEDEN VATANDAŞIN YARARLANMASI LAZIM”

Yarım kalan veya yapmak isteyip de yapamadığınız proje bar mı?

“Benim yarım kalan projem yoktur. Köyün su şebekesini yenilemek istiyordum ama yarım kaldı. Köy hayatı daha farklıdır. Köyde yaşarken şehirdeki imkânlara sahip olamazsınız. Kırsal alandaki küçük belediyelerin bölgelerine göre proje üretmesi lazım. Yani hayata geçirdiğiniz projeden vatandaşın yararlanması gerekir. Bazı tesislerimiz var tenis sahası ve basket sahası gibi mesela ama içine giren yok. Örneğin kreş yaptık 40 kapasiteli ama bizde 4 çocuk var. Bizim yani küçük belediyelerin yönetsel kapasitemiz gelişmemiştir. Teknik elemanımız, araç parkurumuz kısacası birçok ihtiyacımız yoktur. Bütün bunların giderilmesi için yardımlaşma lazım.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu