KıbrısManşet

Öztaş: Alelaceleye getirilmiş bir reforma destek vermiyorum

Kuzey Mesarya’nın merkezi Geçitkale bölgesinde örnek belediyecilik sergileyen Geçitkale Belediye Başkanı Hasan Öztaş, Kıbrıs Arena’ya konuştu…

Ropörtaj: Deniz Gürgöze

“BELEDİYELERİN SAYISI SIRF AZALTILSIN DİYE AZALTILMASINA HAYIR, ALTI DOLU BİR ÇALIŞMAYLA UYGULANMAK İSTENMESİNE EVET’’

Geçitkale Belediye Başkanı Hasan Öztaş, belediyelerin mali durumlarının devlet tarafından bir an önce ele alınarak, bütçedeki boşluğun bir an önce kapanması gerektiğini savundu.

“ALELACELEYE GETİRİLMİŞ BİR REFORMA DESTEK VERMİYORUM’’

“Belediyelerin birleştirilmesi konusunda iyi çalışılmalıdır’’

Belediyeler Yasası ivedi mi? Belediyelere ne gibi katkısı olacaktır? Belediyelerin birleştirilmesine nasıl bakıyorsunuz?

“Yıllardır konuşulan Belediyeler Yasası ve Reformu yeniden gündeme geldi. Türkiye ile yaptığımız protokolde bu konu ile ilgili bir madde var. Bunu uygulayabilme adına iktidar partisi UBP’nin büyük baskısı var. Bilindiği gibi bu konunun hayat bulması için 3’te 2 Anayasa çoğunluğu gerektirir. Bunun için de Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) meclisteki oylarına ihtiyaç duyulur. Bununla ilgili her türlü düzenlemeye CTP’nin onayı var fakat şu an itibarı ile seçime çok az zaman kala bunun yapılabilmesi için CTP’nin desteği veya onayı yoktur.

 Bizim görüşümüze göre bir merkezleştirilme yapılmalı ve bunun için de çok iyi alt yapı çalışması gereklidir. Bununla ilgili verimli bir çalışma süreci geçirilmeli ve bundan sonra bu konu ele alınmalıdır. Sırf belediyeleri birleştirme adına bu çalışma yapılmamalıdır. Kesinlikle bununla ilgili çok iyi bir alt yapı çalışması gereklidir. Örneğin 3 belediyenin birleşeceği merkezi belediye olacak olan bir bölgede 3 belediyede 3 sekreter vardır, çok iyi bir araç filosu gerekir, garaj gerekir.

 Önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili gelişmeleri göreceğiz. Bu konuyu oldu bittiye getirmemek gerekiyor. Mantıklı ve iyi çalışarak yapılmış bir reformu destekliyorum ama bu şekilde alel aceleye getirilmiş bir reforma destek vermiyorum.”

“Devlet üzerine düşeni yaparsa belediyeler de halk da mağdur olmaz’’

Yasadaki bazı maddelerindeğişmesi halka külfet olarak yansıyacak diye söylemler var… Peki bu konudaki düşünceniz nedir?

“Sonuçta olacak olan halka oluyor. Devlet üzerine düşeni yapması gerekiyor. Bu yılın sonuna kadar bütçemizde %60 farklılık gerçekleşecek. Devletin vermeyi tahüüt ettiği miktarla bunun arasındaki uçurum halk tarafından değil, devlet tarafından kapatılmalıdır. Bu aradaki fark halkın cebinden çıkarılmak isteniyor. Bu doğru bir yaklaşım değildir. Devlet bu kaynağı yaratmak zorundadır. 2 yıldır alacağımız olan pandemi ödeneğini dahi henüz almadık. Devletten bazı tahsilatlarımız var, onları alamadık. Yapılması gereken tek şey bütçedeki farkın hükümetlerin yapacağı bir çalışma ile kapatmasıdır. 1995 yılından beri Belediyeler Yasası uygulanıyor. Bu yasanın gündemde olması belediyelere zarar veriyor. Örneğin çöpü 1,1 TL’ye topluyoruz. Bu komik bir rakamdır. Aradaki mali bütçe açığını elbette ki bu rakamları yükselterek kapatacak değiliz ama devletin bir an önce bu aradaki farkı kapatarak, yasada güncel hizmet bedelleri konusunda değişiklik yapması gerekiyor. Yasaların değişmesi belediyelerin ayakta kalması için önemlidir.”

“Bütçe açıkları kapanması ile belediyelerimiz güçlenecektir’’

Geçitkale Belediyesi’nin mali durumu nedir? Proje yapmaya elverişli bir mali yapısı var mıdır?

“Geçitkale Belediyesi’ni 8 yıl önce çok büyük borçlarla devraldık. Şu an çok az bir borcumuz var ve bu şekilde hizmetlerimizi idame ettiriyoruz. Fakat proje üretecek ya da uygulamasını yapacak bir bütçemiz yok. Maaşlardaki son artışlarla ancak da maaşlarımızı ödeyebiliyoruz. Herhangi bir yatırım gücümüz bu bütçelerle olması mümkün değil. Bütçe açıklarımızın kapanması halinde belediyelerimiz ayakta durup, güçlenecektir.”

“Projelere ayıracak bir kaynağımız yok’’

Önümüzdeki dönem için Geçitkale ve köylerinizdeki hedefiniz nedir?

“Bizim en fazla destek alarak yürütüğümüz projelerimiz TC Kalkınma İşbirliği Ofisi’nden finansal destek aldığımız projelerdi. Maalesef 5 yıla yakındır desteklerimiz kesildi. Raflarımızda onlarca projemiz birikti. Biz Geçitkale Belediyesi olarak proje üretmeye devam ediyoruz. Kendi çapımızda yapabildiğimiz oranda projeler yapıyoruz, büyük projeler için kaynağımız olmadığı için onlar şu an beklemededir. Avrupa Birliği’nden de bölgemize proje alamadığımız için bu durum bizi zora sokuyor.“

‘’Çağdaş belediyecilik insana dokunabilmektir’’

Sürdürülebilir bir belediyecilik için ne yapılmalıdır?

“Dünyamızda çağdaş belediyecilik, klasik belediyeciliğin dışında her yaştaki insana ve insanın her anına dokunabilmek yeni nesil, çağdaş belediyeciliktir. Çöp toplamak, temizlik yapmak ya da ilaçlama belediyeciliğin rutin işleridir. Bunun dışında insan hayatına dokunmak ve daha refah bir yaşam sürmesi için yapılması gereken birçok iş vardır. Biz bu konularda kendimizi geliştirerek çalışmalıyız. Maalesef merkezi hükümetlerde bir istikrarın olmadığını gördük. Bunu başarabilecek tek kurum yerel yönetimlerdir. Kaldı ki bunun en iyi örneğini pandemi sürecinde gördük. Pandemi süreci boyunca belediyelerimiz hizmette sınır tanımayarak insanlara ulaşmış, yaşlıların bakımından bölgenin hijyenine, temaslı takibinden okulların temizliğine kadar belediyelerimiz görev yaptı. Belediyecilik demek doğumdan ölüme kadar insana dokunabilmelidir. Çağdaş belediyecilik bu olmalıdır. Pandemi ile birlikte insanlar dış mekân alanlara ihtiyaç duymaya başladı. Bunları geliştirmek ve bu yönde proje üretmek gerekiyor. Bu yapı ile belediyelerimizin bunu başarabilmesi imkânsızdır.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu