KıbrısManşet

Belediye sayıları azaltılarak kalkınma olacak anlayışı yanlıştır!

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu reforma karşı olmadıklarını ama iyi çalışılması gerektiğini söylüyor.

KIBRIS ARENA-Deniz Gürgöze

“BELEDİYE SAYILARI AZALTILARAK KALKINMA OLACAK ANLAYIŞI YANLIŞTIR”

“Yıllardır reform hep gündemdedir. Reform yapılırken belediyelerin ekonomik, yapısal ve coğrafi durumlarının da göz önüne alınması gerekir.”

 İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, olası bir reforma karşı çıkmadıklarını ama bunun iyice çalışılması gerektiği görüşünde. Sadıkoğlu bir reformdan önce mutlaka nüfus sayımının yapılmasını da istedi. 

Belediyelerde reform konusu farklı şekillerde yorumlanıyor. Sizin bu konudaki görüşleriniz nelerdir?

“İlk önce, reform denilince insanlarda yaratılan algıyı değişmek gerekir. Birçok insan reform denilince doğrudan belediyelerin sayısının azaltılmasına odaklanır ki bu anlayışın değişmesi gerekir. Yani sayının azaltılmasıyla belediyelerin düzeleceği veya kalkınacağı anlayışı tam anlamıyla böyle değildir. 

28 belediyeden her biri kendi imkânları oranında hizmet vermeye çalışmaktadır. Bir defa bunun altını çizmek lazımdır. Hiçbir belediye başkanı hizmet vermemek için aday olup, seçilmez. Herkes hizmet vermek için aday olur. Elbette bir başkan vizyonu ve ekonomik gücü kadar elinden geleni yapmaya çalışır.

Belediyeler yıllardır ya gelirlerinin azlığı ya da giderlerinin fazlalığı nedeniyle mali sıkıntı içindedir. Bunun birçok nedeni var ama elbette ki vatandaş seçtiklerinden hak ettiği hizmeti bekler. Biz yıllardır Belediyeler Yasası’nın değiştirilmesini istiyoruz. 1995’te yapılan yasa hala aynı şekilde yürürlüktedir. Düşünün ki temizlik, sağlık harcı hala yıllık 120 TL’dir. Örneğin emlak vergilerinden alınan ücret, metre karesi bir TL’dir. 

Bugün baktığımızda İskele en hızlı gelişen bölgedir. Tabii burada vatandaş nasıl ki kullandığı aracın yeniliğine ve lüksüne göre harç ödeyip, sigorta yaptırıyorsa bölgemizdeki konutların emlak vergileri de buna benzer bir düzenlemeye tabi tutulmalıdır. Türkiye’de Şerefiye Vergisi denilen vergiler vardır. Denize yakın yerlerde havuzlu, lüks villalardan alınan vergi ile köy yerlerindeki verginin aynı olmaması gerekir. Ben burada vergiden söz ederken elimizi halkın cebine sokmaktan söz etmiyorum. Ben sadece günün koşullarına göre düzenleme yapılmasını istiyorum.”

“REFORMUN İÇİ BOŞ OLMAMALIDIR”

Belediye sayılarının azaltılmasıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?

“Yıllardır reform hep gündemdedir. Reform yapılırken belediyelerin ekonomik, yapısal ve coğrafi durumlarının da göz önüne alınması gerekir. Belediye sayılarının azaltılması gündemdedir ve birçok görüş ortaya atılmıştır. Şimdi konuşulanlara göre 6 ilçe 6 bucak olmak üzere 12 belediye kalacak. Başka bir iddiaya göre de 13 veya 14 belediye olacak. Ama bir gerçek var ki reformun içi tam anlamıyla doldurulmalıdır. Belediyelerin gelirleri, coğrafi konumları gibi birçok konuya açıklık getirilmelidir. Özellikle gelirleri artırıcı etkenler ya da vereceği hizmetleri artıracak unsurların neler olacağı açıklığa kavuşmazsa belediye sayılarının azaltılması bir anlam ifade etmez. 

Mesela 28 Belediyenin sayısı 12’ye indirilecekse bu, sadece 16 belediye başkanının maaşının tasarrufundan başka bir şey olmaz. Şimdi bile belediyelerimize bağlı olan köylere hizmette zaman zaman sıkıntılar yaşıyoruz. Yani söz konusu köylerin asfaltı, kaldırımı, parkı çöpü gibi konularda dönemsel sorunlar yaşadığımız oluyor. Belediyeler birleştirildiğinde onların personel yapısı veya borçları ne olacak gibi önemli ayrıntıların açığa kavuşması lazımdır. 

Elbette reform olsun. Sayının azaltılması konusu tartışılabilir. Bana;  ‘Haziran ayına kadar bunların hepsi tamamlanarak reform hayata geçer mi diye sorsanız ‘’hayır’’ derim. Çünkü bu aceleye getirilmemesi gereken bir konudur. Şimdi üzerinde çalışmalar yapılıyor, çalışanların emeklerine sağlık ama belediyelerle de birebir görüşmek, anketler yaparak halkın ne istediğini dinlemek lazım. Bir reforma gitmeden önce bütün bunların dikkate alınması gerekir diye düşünüyorum.”

“DEVLET YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMELİDİR”

Olası reformda İskele Belediyesi’ne bağlanacak köyler var mı? Bir de devletin belediyelere yaklaşımını nasıl değerlendirirsiniz? 

“Bizde her üç modelde de kendi istekleri ile belediyemize bağlanacak Büyükkonuk’a bağlı Mersinlik köyü var. Mersinlik köyü yıllardır Büyükkonuk’tan hizmet kabul etmiyor. Görünürde başka bir köy yok. Bu arada İskele Belediyesi yaklaşık 240 kilometre alana hizmet götürmektedir. Bunun yanında bizler sadece belediyelere olan asli görevlerimizi yerine getirmiyoruz. Belediye hudutları içindeki tüm devlet kurumlarına, okullarımıza da seve seve ciddi anlamda yardımlarımız vardır. Bir de en önemlisi devletin belediyelere karşı yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekiyor. Örneğin ana yollardaki temizlik işleri belediyeler tarafından yapılır. Bunun gibi birçok alana hizmetimiz var. Bunları severek yapıyoruz ama karşılığının da olması lazım.”

“NÜFUS SAYIMI ŞART”

“Bir başka önemli unsur ise ülkemizde nüfus sayımının yapılmaması. Bir an önce bir nüfus sayımının yapılması şarttır. Son nüfus sayımı 2011 yılında yapıldı. Zaten birçok belediyenin nüfusu artmıştır. Devlet katkısının sadece nüfusa göre değil aynı zamanda verilen hizmetinin coğrafik alanına göre saptanması gerekir. Yani bazı bölgelerde toplu yaşam olduğu için daha kısıtlı bir alanda 500 haneye hizmet verilirken, kırsalda aynı sayı çok daha geniş alanlara yayılır. Bundan dolayı nüfus sayısına göre hizmet alanları da değerlendirmeye tabi tutularak katkı verilmelidir.” 

KANALİZASYON SORUNUNU MUTLAKA ÇÖZECEĞİZ”

İmar Palanı ile ilgili görüşleriniz nelerdir?

“Biz gelişmekten şikâyetçi değiliz ama kanayan bir yaramız daha var. Tam 38 aydır emirname devam ediyor. Bir an önce emirnamenin kaldırılarak İmar Planı’nın yürürlüğe girmesini istiyoruz. İmar planının son şeklinde eksiklikler olabilir ama bir an önce emirname kaldırılarak imar planına geçmemiz gerekir. Sayın Başbakanın sözü vardı hükümet kurulduktan sonra 51/89 İmar Yasası’nı değiştireceğini söylemişti. Saptanan bazı eksiklikler vardı ki 51/89 İmar Yasası zaten belediyelere o hakkı veriyor. Halktan gelen talepler doğrultusunda bu değişiklikler yapılacak. Belki yüzde yüz istenilen olmayacak ama büyük oranda memnuniyet yaratacaktır. 

Öte yandan İmar Planı’nda kamusal alanların, yeşilin korunması; halkın daha fazla sosyalleşeceği alanların yaratılması gibi konuları çok önemsiyoruz. Şu an alt yapıyla, kanalizasyonla ilgili sıkıntılarımız var. İskele Belediyesi olarak bu konuda bir çalışmamız var. Çalışmayı projelendirdik de ama konu para bulma noktasında durdu. Konuyla ilgili AB nezdinde proje hazırladık. Bu arada Türkiye’den gelen bir sadece bizim bölgeyle ilgili değil genel anlamda bir çalışma yaptı. Tahminen bir buçuk yıl sonra ihaleye çıkacak. Önümüzdeki günlerde özellikle bölge yatırımcılarımızla, Müteahhitler Birliği ve bölgemizdeki müteahhitlerle toplantı yapacağız. Çünkü İskele’nin geleceği hepimizin kaygısıdır. O nedenle kanalizasyonla ilgili mutlaka bir başlangıç yapacağız.”

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu