KıbrısManşet

“Topraklarımızı Yabancılara Satmak Yerine Kiralamalıyız”

Doğru Tasarım Ticaret LTD direktörü Halil İbrahim Doğru, yerli üretimin önemine değinerek, ülkemizde hızla artan inşaat sektöründe yaşanan sıkıntıları aktardı.

 “İnşaatın artmadığı bir ülkenin gelişmesi ve kalkınması zordur. İnşaatın yapılması, ülkedeki nüfusun artmasına sebep oluyor. Böylelikle taleplerde de artış meydana geliyor ve her şey değer kazanıyor. Burada tek sorun, yabancılara toprağımızın satılmasıdır. Alternatif olarak yabancılara topraklar kiralanmalıdır. Çünkü bir süre sonra kendi memleketimizde yabancı gibi hissedeceğiz.’’

İç piyasada ürünlerinize talep var mıdır? Açıldığınız günden bugüne kadar hangi aşamalardan geçtiniz?

“İlk açıldığımız zaman stor perde üretimi yaparken şu anda zebra perde üretimi de yapıyoruz. Bunun yanı sıra ada genelindeki bayilerimize toptan kumaş dağıtıyoruz. Güney Kıbrıs’a zebra ve hazır perde ihracatımız da vardır. Sektörü sürekli takip ederek bütün perde türlerinin toptan satışını yapıyoruz.”

“Rekabet durumunda olduğumuz Türkiye’de bulunan perde üreticileridir”

Ülkemizde diğer perde sektöründeki mağazalarla rekabet durumunuz nedir?

“Bizim buradaki perde mağazalarıyla rekabet etme durumumuz yoktur. Çünkü, biz perde mağazalarına toptan ürün satıyoruz. Bizim aslında rekabet durumunda olduğumuz Türkiye’de bulunan perde üreticileridir. Ülkedeki ben dahil diğer birkaç üretici buradaki perdelerin takriben %50’sini karşılıyoruz. Bazı perde mağazaları Türkiye’den almayı tercih ediyor. Dolayısıyla biz buradaki hiçbir perdeci ile rekabet etmiyoruz. Onlara, en kaliteli ve hızlı hizmeti sunma mücadelesi içerisindeyiz. Türkiye’den alınan malın hatalı,yanlış ölçüde geldiğinde iadesi yoktur. Fakat biz sattığımız ürünün garantisini verebiliyoruz.”

“Yerli üretimi elimden geldiği kadar destekliyorum”

Ülkemizdeki yerli üretime bakış açınız nedir?

“Benim öncelikli tercihim yerli üretimdir. Çünkü, burada aldığım ürünün muhatabını bulabiliyorum. Yerli üretimi elimden geldiği kadar destekliyorum. Türkiye’den herhangi bir marketten alışveriş yaparken bile bizim yerli ürünlerimizden alıyorum. Burası ada olduğu için paranın sirkülasyon halinde elden ele dolaşmasını uygun görüyorum.”

“Avrupa’daki perde sektörü ile buradaki çok farklıdır”

Ülkemiz perde sektöründe diğer dünya ülkelerinden sizce ne kadar ilerideyiz?

“KKTC, Türkiye kültürünü taşıyan bir ülkedir. Avrupa’daki perde sektörü ile buradaki çok farklıdır. Her ülkenin kendi farklı perde kültürü vardır. Dolayısıyla perde konusunda diğer dünya ülkeleriyle yarış halinde olamayız.”

Güney Kıbrıs’a ihracatınız var mıdır?

“Genelde bayilerimiz Güney Kıbrıs’a ürün ihraç ediyor.  Kıbrıs Türk Ticaret Odasının bize sunduğu imkanlar dahilinde ürünlerimizi rahatlıkla güney kesimine ihracatını yapabiliyoruz.”

 

Kaç tane bayiniz vardır?

“Ada genelinde yaklaşık 80 adet bayimiz vardır. Hizmet kalitemizi günden güne arttırarak bayilerimize hizmet sunuyoruz. Buradaki tüm imkanlarımızı kullanarak elimizden geldiğince ürünlerimizin satışını gerçekleştiriyoruz.”

Dövizin artışı ve TL’nin değer kaybetmesi sektörünüzü nasıl etkiledi?

“Pandemiden sonra, sadece döviz artışı değil döviz bazlı ürünlerin fiyatları da arttı. Ekonomik kriz sadece Türkiye’de olmadı. Örneğin, 5 dolara alınan ürün 7 dolara kadar çıktı. Pademiden sonra, öncesine oranla kar marjımız düştü. İnsanlarımızın alım gücü düştüğü için kaliteli olana değil en uygun fiyatlı ürünlere yönelmeye başladı. Bu durum bizi çok etkiledi.”

“Devletimizin hazır perde sistemlerinde fon ile ilgili düzenleme yapması gerekiyor”

Adaya ürün getirirken gümrük ve nakliyatta sorunlar yaşıyor musunuz? Eğer yaşıyorsanız bunlar nedir?

“Türkiye’den ithal edilen ürünler arasında sadece perdeden fon alınmıyor. Türkiye’deki üretici bundan kaynaklı bizimle rahatlıkla rekabet edebiliyor. Bunun yanı sıra Türkiye’den gelen perdelerde alınan gümrüğe göre fatura üzerine değişim yapılıyor. Örneğin, zebra perde getirirken faturaya stor perde yazıyor. Böylelikle daha az gümrük ödüyor. Biz burada tam fatura öderken, diğer perde üreticileri daha farklı şekillerde maliyeti düşürmeye çalışıyorlar. Biz ürünlerimizi Güney Kıbrıs’a ihraç ediyoruz ve yanımızda birçok eleman çalıştırıyoruz. Dolayısıyla ülkenin ekonomisine katkımız fazlasıyla vardır. Devletimizin hazır perde sistemlerinde fon ile ilgili düzenleme yapması gerekiyor.”

“Tek sorun, yabancılara toprağın satılmasıdır”

Ülkemizde inşaatların günden güne artması sizin sektörünüze bir canlılık sağladı mı?

“İnşaatın artmadığı bir ülkenin gelişmesi ve kalkınması zordur. İnşaatın yapılması, ülkedeki nüfusun artmasına sebep oluyor. Böylelikle taleplerde de artış meydana geliyor ve her şey değer kazanıyor. Burada tek sorun, yabancılara toprağımızın satılmasıdır. Alternatif olarak yabancılara topraklar kiralanmalıdır. Çünkü bir süre sonra kendi memleketimizde yabancı gibi hissedeceğiz. Gelişmiş ülkelerde konu ile ilgili sistemin nasıl ilerlediği hakkında bilgi sahibi olmalıyız. Devletimizin bu soruna bir çözüm bulması gerekiyor.”

“Oda devlet ile üretici arasında bir iletişim sağlamalıdır”

Sanayi Odası’nın çalışmaları hakkında düşünceleriniz nedir?

“Sanayi Odası’nın %5’in dışında bize nasıl destek olabileceklerini sorguluyorum. Odanın, devletin aracılığıyla üreticiye makine vermesi,arsa desteği gibi imkan sunulması gerekiyor. Kısaca oda devlet ile üretici arasında bir iletişim sağlamalıdır.”

Mesarya bölgesinde üretim yapmanın avantajı ve dezavantajı nedir?

Demirhan’da üretim yaparak, şehir trafiğinden uzaklaştık ve geniş bir yere sahip olduk. Bölge, Lefkoşa ve Mağusa’ya yakın olduğu için ulaşımımız kolaylaştı. Adaya gelen yabancıların, havalimanı yolunda olduğumuz için bizi görebilmesi mümkündür. Üretici firmaların, yol üzerine üretim tesisi kurmalarını tavsiye ediyoruz.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu