KıbrısManşet

Savaşan: Zaman içerisinde ortaya çıkan ihtiyaçlara cevap verebilecek bir tüzük değişikliğine ihtiyaç var

Ulusal Birlik Partisi Lefkoşa Milletvekili Dr. Ahmet Savaşan ile kabine değişikliğini ve ana muhalefet partisinin tutumunu konuştuk.

Savaşan, zamanla oluşan ihtiyaçlara cevap verebilecek bir tüzük hazırlanması yönünde parti içerisinde çalışmaların olduğunu kaydederek, doğru zamanda yapılacak tüzük kurultayı ile UBP’nin etkinliğinin artacağına vurgu yaptı.

Ülkede kaynak yetersizliği ve siyasi istikrarsızlıktan ötürü kronikleşen sorunların olduğuna işaret eden Ahmet Savaşan, UBP’nin sorunların üstesinden gelmek için canla başla çalışmaya kararlı olduğunun altını çizdi.

“ZAMAN İÇERİSİNDE ORTAYA ÇIKAN İHTİYAÇLARA CEVAP VEREBİLECEK BİR TÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİNE İHTİYAÇ VAR”

Redaksiyon: Növber GÜRTAY  –  Röportaj Muhabiri: Su ÜÇÜZ

Ulusal Birlik Partisi Lefkoşa Milletvekili Dr. Ahmet Savaşan, sorularımızı yanıtlayarak kabine değişikliği, ana muhalefet partisinin tutumu, UBP içinde tartışılmakta olan tüzük kurultayı ve muhtemel gelişmeler konusundaki görüşlerini açıkladı.

Kabine değişiminin Başbakan Üstel’in takdiri olduğunu belirten Dr. Ahmet Savaşan, doğru zamanda yapılacak bir tüzük değişikliği ile başta örgütlerin güçlendirilmesi olmak üzere bütün yönetim kademelerinin etkinliğinin arttırılmasının hedeflendiğini söyledi.

Ana muhalefet partisi CTP’yi ülke sorunlarının çözümüne daha fazla katkı koymaya çağıran Savaşan, koalisyon hükümetinin geleceği konusunda ise “Ulusal Birlik Partisi başbakanlığında kurulan hükümetimiz 2027 yılına kadar ortaklarımızla birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle icraatlarına devam etme kararlılığındadır” ifadelerini kullandı.

UBP Lefkoşa Milletvekili Dr. Ahmet Savaşan, sorularımıza şu yanıtları verdi:

“Hükümet değişimi başbakanın kendi tercihidir”

SORU: Hükümetteki değişimi nasıl değerlendiriyorsunuz?

YANIT: Bu hükümet değişimi, daha önceki UBP hükümetleri döneminde olduğu gibi Başbakanın kendi taktiridir ve normaldir. Bunun doğal akış içerisinde yapılmış bir değişiklik olarak görülmesi gerektiği kanaatindeyim. Evet geçtiğimiz günlerde bir kabine değişimi olmuştur. Kabinede yer alan arkadaşlarımız görevlerini en iyi şekilde yapmaya çalışırken, kabinede bulunmayan milletvekilleri olarak bizler de Meclis çalışmalarını aktif olarak yürüterek ihtiyaç duyulan yasaları çıkarmaya devam edeceğiz. Artık ülkemizde kabine değişimi ile ilgili gündem ortadan kalkmıştır. Zaman insanımıza hizmet etmek için canla başla çalışma zamanıdır. Hepimiz bunun için üzerimize düşeni yapmalıyız ve yapacağız.

 “Zaman içinde ortaya çıkan ihtiyaçlara cevap verebilecek güncellenmiş bir tüzüğe ihtiyaç var”

SORU: UBP’de tüzüğün değişmesine ihtiyaç var mı?

YANIT: Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Sn. Hüseyin Özgürgün döneminde yeni bir tüzüğe geçildi. Bu tüzükle birlikte partimiz delege sisteminden üyelik sistemine geçti. Üyelik sistemine partimizde yaygın bir katılımcılığın sağlanması için geçildi. Görülen odur ki genel olarak murat edilen katılımcılık da sağlanmış ve son yapılan genel seçimler de dahil pek çok seçimden UBP başarılı çıkmıştır. Dolayısıyla niyet hasıl olmuştur.

Buna rağmen üyelik sistemine geçilmesiyle birlikte UBP’nin en büyük gücü olan örgütlerinin yapısının zayıfladığı, üye sayısının 15 binlere ulaşmasıyla birlikte neredeyse üyelerin %50’sine yakınının kurultaylara katılmadığı ve üyeliğin gerektirdiği görevleri de yerine getirmediği görülmüştür.

Tüzük kurultayının zamanlaması konusunda tam bir mutabakat yoktur…

Ne kadar da UBP’den sonra gelen en büyük siyasi partinin kurultaylarından 8-10 kat daha fazla kişinin katılımıyla kurultaylarımızı yapıyor olsak da, kurultaylarımıza üyelerimizin %50’sinin katılmayışı sistemin tekrardan gözden geçirilmesini zorunlu kılmıştır.

İşte bu ortaya çıkan olumsuzlukların giderilmesi için tüzükte değişiklik yapılması ön görülüyor. Bu ihtiyaçlar hemen hemen bütün UBP’liler tarafından kabul görmektedir. Sadece tüzük kurultayının zamanlaması konusunda tam bir mutabakat yoktur. Tüzük değişikliğini genel kabul gören bir tarihte yapmamızda fayda vardır.

Sandık bazında örgütlenmeye geçilmesi ön görülüyor…

Yapılması ön görülen değişiklikler ile sandık bazında örgütlenmeye geçilmesi ve örgütlerin de güçlendirilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda tüzük geçtiği takdirde UBP üyeleri her sandıkta 3 sandık kurulu üyesini (delegeyi) seçecek. Bunlar 1 kadın, 1 genç, 1 de yetişkin erkek olacak. Üyeler ayrıca her sandıkta bir önceki seçimde alınan oylara göre başarıya bağlı ek sandık kurulu üyesi de (her 25 oya ek 1 sandık kurulu üyesi, delege) seçecek. Bunun yanında Örgüt Başkanlarını, Kadın Kolları Başkanlarını ve Gençlik Kolları Başkanlarını da üyeler seçecek. Seçilen Örgüt Başkanları, Kadın Kolları Başkanları ve Gençlik Kolları Başkanları da üyeler tarafından seçilen sandık kurulu üyeleri arasından yönetim kurullarını belirleyecek. Kurucu ve doğal üyeler ile ilgili dönemde görev alan seçilmişler yanı sıra üyelerin seçtiği örgüt başkanları, kadın kolları başkanları ve gençlik kolları başkanları ile yk üyeleri, sandık kurulu üyeleri (delegeler); Genel Başkan, ilçe başkanı, ilçe yönetim, denetim ve disiplin kurulu üyelerini, parti meclisi, merkez denetim ve disiplin kurulu üyeleri, milletvekilliği sıralama seçiminde oy kullanacak.

Başbakan Üstel verdiği sözün gereğini yapmıştır…

Genel Başkan Ünal Üstel tüzükte ihtiyaç duyulan değişiklikleri yapacağına yönelik seçimlerde üyelerimize söz vermiştir. Bu sözü de tutmuştur. Tüzükte yapılmasını ön gördüğü değişiklikleri bütün ilçeleri ziyaret ederek partililere anlatmış ve taslakların da bütün seçilmişlere ve üyelere dağıtılmasını sağlamıştır. Şimdi bütün ilçelerde değişiklikler katılımcılık anlayışı ile tartışılacak ve tüzüğe son hali verilecektir. Ardından da kabul gören en uygun zamanda tüzük kurultayı yapılacaktır.

“Gençlerin ve kadınların parlamentoda ve karar organlarında yer alması partinin geleceği için hayati önem taşımaktadır”

SORU: Gençlerin ve kadınların parlamentoda ve parti içerisinde daha fazla aktif rol alması gerektiğini düşünüyor musunuz? Neler söylemek istersiniz?

YANIT: Dünyada üretim ve tüketim kalıpları süratle değişiyor. Değişen ihtiyaçları görebilen ve bu ihtiyaçların karşılanmasında çağdaş çözümler üretebilen halklar/devletler ilerlemesini sürdürebilecektir. Bu değişimi siyaset dahil hayatın her alanında yakalamaktan başka şansımız yoktur. Dolayısıyla da bu değişime ayak uydurmak için ihtiyaç duyulan politikaların üretilmesi noktasında partimizin geçmişini bilen ve belli tecrübelere sahip olan büyüklerimiz ile birlikte çalışacak, geleceğin ihtiyaçlarını anlayabilen dinamik gençlere ve kadınlara ihtiyaç var. UBP çok büyük ve köklü bir partidir. UBP’nin tecrübeli kadroları ve çok iyi yetişmiş gençleri ile kadınları vardır. İnanıyorum ki partilimiz bu harmanlamayı en iyi şekilde yapacak ve gerek parlamentoda gerekse de partinin yetkili organlarında tecrübelilerin yanında dünden çok daha fazla genç ve kadına görev verecektir.

“İnsanlar sık sık seçim değil, seçim dönemini bitiren iktidarlar istiyor”

SORU: Erken seçime nasıl bakıyorsunuz?

YANIT: Ülkenin ve bizim gündemimizde erken seçim yoktur. İnsanımız seçimlerden bıkmış usanmıştır. Kesintiye uğrayan demokratik süreçlerin toplumumuza fayda değil zarar verdiği kanaatindeyim. İnsanımız sık sık yapılan seçimlere her geçen gün daha fazla tepki gösteriyor. Bunu son yapılan ara seçimde açıkça gördük.

İnsanlar sık sık seçimler değil, seçim dönemini bitiren iktidarlar istiyor. Dolayısıyla halkımızdan gelen sesi dinlemek gerekiyor. Genel Seçimler 2022 yılında yapıldı. Dünyada ve ülkemizde büyük ekonomik sorunlar var. Bu gerçekler ortada dururken 2023 yılında erken seçim çığırtkanlığına başlamanın kimseye faydası yoktur. Hükümetler seçildiği süreyi doldurmalı ve seçimler normal zamanında yapılmalıdır.

“Ana muhalefet demek, her şeyi eleştirmek ve engellemeye çalışmak değil, katkı koymaktır”

SORU: CTP’de bir değişim olduğunu gözlemliyoruz. Bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz? Ulusal Birlik Partisi’nin icraatlarını sosyal medyada devamlı eleştiren bir partinin çözümler noktasında daha fazla katkı koyması gerekmiyor mu?

YANIT: Ülkemizde Ana muhalefette hakim olan kültür genelde toptan reddeden ve yapıcılıktan uzak popülist bir noktadadır. Bu kültür maalesef halen egemendir ve değişmemiştir. Buna karşın ana muhalefet partisinin komite çalışmalarında bazı yasalara samimiyetle katkı koyduğunu söylemekte de fayda görüyorum. Haklarını yemek de istemem.

Haksız da olsalar her zaman haklıymış gibi bir algı yaratıyorlar…

Ana muhalefet partisinin bu güne kadar hükümette değil muhalefette eleştirme noktasında daha başarılı olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Haklı oldukları zamanlar da oluyor elbette. Denetleme günlerinde ortaya koydukları bir takım haklı eleştiriler de olmuyor değil. Ama haklı da olsalar haksız da olsalar her zaman haklıymış gibi bir algı yaratma noktasında başarılı olduklarını da teslim etmek gerekir.

Gerek iktidar gerekse de muhalefetteki egemen kültürü değişmeli!

Ben ve benim gibi pek çok milletvekili arkadaşım ve en önemlisi halkımızın önemli bir kısmı parlamentodaki gerek iktidar gerekse de muhalefetteki egemen kültürün değişmesi gerektiğine inanıyor. Genel olarak iktidar hastalığı “ben yaparım olur” yaklaşımı ile muhalefetin “toptan retçi” tutumu halkın yararı gözetilerek değişmesi gerekiyor. Elbette bundan iktidarın bütün yaptığını muhalefetin koşulsuz desteklemesini beklediğimiz çıkarılmasın. Murat edilen makul ölçülerde birlikte hareket edilerek halkın yararına güzel işler yapılmasıdır.

SORU: Söylemek veya eklemek istediğiniz herhangi bir konu var mıdır?

YANIT: Ülkede pek çok alanda kronikleşmiş sorunlar vardır. Bu sorunların temelinde; bilhassa, son yıllarda sık yapılan seçimler ve maddi yetersizlikler vardır. Ulusal Birlik Partisi başbakanlığında kurulan hükümetin 2027 yılına kadar ortakları ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle hükümet etme kararlılığı vardır. Ülkemizde yaşanan ve bugüne kadar kronikleşmiş pek çok sorun bulunuyor. Bu sorunların üstesinden gelmek için hepimiz canla başla çalışmalıyız ve çalışmaya da kararlıyız. Bu ülkenin geleceği mutlaka bugünden daha da iyi olacaktır.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu