KıbrısManşet

“Sorunlar siyasiler tarafından önemsenmeli”

Kıbrıs Arena’nın sorularını yanıtlayan muhtarların ortak sorunu, siyasiler tarafından önemsenmeyişleri. Günümüz koşullarında devlet katkısınında yetersiz olduğuna değinen muhtarlarımız görüşlerini Kıbrıs Arena ile paylaştı.

Muhtarların ortak görüşü: “SORUNLAR SİYASİLER TARAFINDAN ÖNEMSENMELİ”

Muhtarlar Birliği Başkanı ve muhtarlar siyasiler tarafından sorunların önemsenmediğine dikkat çektiler.

Röportaj: Su Üçüz

“Sahte evrak düzenleyen muhtarlarımız var”

Akay Darbaz Muhtarlar Birliği Başkanı / Güzelyurt Muhtarı:

“Bölgemizülkenin en önemli noktasıdır. Seçilmiş kişileri doğru düzgün donatamazsanız başarılı işler bekleyemezsiniz. Bizim halen binası, elektriği, suyu, bilgisayarı olmayan veya motorun üstünde muhtarlık yapan muhtarlarımız vardır. Bunun gibi yüzlerce sorunumuz var. Bizim sahte evrak düzenleyen muhtarlarımız bile var. Muhtar olabilme kriterini yeniden düzeltmek gerektiğini düşünüyorum. Akıllı telefon veya bilgisayar kullanamayan muhtarlarımız var. Son muhtarlık seçiminde oyumu ikiye katlayarak seçildim. Muhtarlar Birliği başkanı olarak kimseyi ötekileştirmeden, herkesi kucaklayarak tüm toplantılara katılım sağlıyorum. Birçok yeni seçilmiş muhtarlarımız var. Bunlarla imece usulü çalışma yapmaya çalışıyorum. Yani yapılacak çok işimiz var.”

“Muhtarlar Yasası için de çalışmalar başladı”

Uğur Dereliköylü -Akçay Muhtarı:

“Muhtarların görevleri seçimlerden sonra da aynı şekilde devam ediyor. Özellikle Belediyeler Yasası’nda muhtarların görevlerine ilişkin de bir değişiklik yapılmadı. Bu yüzden Muhtarlar Yasası için de çalışmalar başladı. Aktif olarak muhtarlık görevini yerine getiren muhtarlarımıza bu yapılan katkı sadece mazot parasına yeterli oluyor.10 bin TL ödenek alıyoruz ve bu sadece köy çerisinde oluşan sorunlara erişimde yeterli oluyor. Örnek veriyorum köyümüzde bir yaşlı teyzemizin kilidi bozuldu ve tamir edilmesi gerekiyor onu yapıyoruz. Diğer sorunlarımızı sponsorluk yöntemleri ile halletmeye çalışıyoruz ancak aldığımız katkı dediğim gibi ulaşıma gidiyor. Diğer bir sıkıntımız da muhtarlık binalarının olmamasıdır. Aldığımızın özellikle maaş olmadığını katkı payı olduğunu ve bu katkı payını da köyümüze harcadığımızı belirtmek istiyorum.”

“Belediye hizmeti vermezse otomatik yük muhtara kalır”

Cemal İnönülü-Vadili Muhtarı: “Seçimlerin ardından muhtarların görevlerinde bir değişiklik olmamıştır. Devletimizin vermiş olduğu harcırahı ise bölgemde ki ihtiyaçlar için bağışlıyorum. Muhtarların genel sorunlarının en başında belediyelerin muhtarlara destek çıkmamasıdır. Belediye hizmeti vermezse otomatik yük muhtara kalıyor. Sıkıntı burada büyürtür.”

“Maddi bir beklenti ile göreve talip olmadım”

Mehmet Depreli -İnönü Muhtarı: “Muhtarlığımın ilk dönemi içerisindeyim. Açıkçası daha önceki dönemlerde görevlendirmenin nasıl yapıldığını pek bilmiyorum. Maddi bir beklenti ile göreve talip olmadım. Dolayısı ile maddi beklentim de yoktur. Bizler hizmet için buradayız. Aldığımız katkıyı da yine köyüme harcıyorum. Devletin bizlere daha fazla katkı ayırması gerekmektedir. Öte yandan İçişleri Bakanlığı ile bölgedeki arsa sorunumuzu çözmemiz gerekmektedir. Bu sorunları çözmek için çalışıyorum.”

“Sorunlarımızı siyasilerin dikkate alması gerekir”

Ulaş Solakay-Cihangir Muhtarı: “Yeni dönemde yeni bir değişiklik yok. Herhangi ek bir görev alma gibi bir fark olmadı. Çalışmalarımız aynı koşulda devam etmektedir. Devletten aldığımız katkıyı maaş olarak düşünmediğimiz için yeterliliği konusunda bir sıkıntı yaşamadık, zaten bu yeterli değil. Öte yandan sorunlarımız elbette vardır. Bu sorunlarımızı siyasilerin dikkate alması gerekir. Bizimle istişare edilmelidir. Dairelerde, elektrik kurumunda veya herhangi bir bürokrata rahatça ulaşım sağlanabilmesi için imkanlar olmalıdır. En basiti elektrik kesildiğinde veya arıza olduğunda Elektrik Dairesi’ni aradığınız zaman uzun süre gelmesini bekliyoruz. Bunların çözülmesi için kurumlarda muhtarların ulaşabileceği kişiler olmalıdır. Buna karşılık belediyemizle ilişkilerimiz iyidir. Her istediğimizde ulaşabiliyoruz. Eksiklikler konusunda bizlere yardımcı oluyorlar.”

‘’Bölgemizde kendi vatandaşımızdan çok yabancı uyruklu vatadaşlara hizmet ediyoruz’’

Sermet Nereli – İskele Muhtarı: “Görevimiz hiçbir şekilde değişmedi ve aynı kaldı. Muhtarlarımız yoğun olarak görev yapıyor. Şuan İskele bölgesinde kendi vatandaşımızdan çok yabancı uyruklu vatandaşlarımızın doğum kağıdı ve ikametgâh işlerine odaklanmış durumdayız. Otonmasyon sistemi yok. Eskiden köyde herkes birbirini tanırdı ama şimdi tanıdık insan bulmak zor. Bölgemizde yanabcı birçok insan var. Bizden bu evrakları almaya hak sahibi olanlar için istediği evrağa göre hizmet etmeye çalışıyoruz.’’

Salih Erel – Dörtyol Muhtarı: “Muhtarlar vatandaşın satın aldığı araçların değerini beraber onaylıyordu. Aracı alan ve satan direk kayda gidiyordu. Bu durum artık farklı yapılıyor. Her şey değişti. Eskiden tarlayı icar ettiğiniz zaman “aslı gibidir” diye onay yapıyorduk. Şimdi yapmıyoruz. Aldığımız maaş eğer bir başka işimiz yoksa veya emekli değilsek mümkün değil yetişmiyor. İşlemleri dairelerde yaparken ciddi anlamda sıkıntılar yaşıyoruz. Devlet dairelerinde hiçbir zaman işlerimiz çözülmüyor. Bölgeye bir bakan gelecekse örgüt başkanlarını arıyorlar ama muhtarı aramıyorlar. Örgüt başkanı aranacaksa ben buna karşıyım. Muhtarlara gerekli değeri vermiyorlar.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu