Dünya

Denizdeki büyük tehlike!

Nesli tehdit altında olan deniz kaplumbağalarının (Caretta caretta) plastik kirliliğinden ciddi şekilde etkileniyor. Her üç ölü deniz kaplumbağasından birinin midesinden plastik ve benzeri atıklar çıkıyor.

Tekne pervanelerinin kaplumbağalar için ciddi bir tehdit olduğunu ifade edilirken, balıkçıların kullandığı iğneler ile misinaların da deniz kaplumbağası ölümlerine neden oluyor.

DENİZ ÇÖPLERİNİN YÜZDE 80’İ PLASTİK

Okyanus ve denizlerde, yaklaşık 100 ila 150 milyon ton plastik çöpün yüzdüğü tahmin ediliyor. Buna her yıl 6.5 milyon ton daha ekleniyor. BM Çevre Programı’nın verilerine göre, açık denizlerde her kilometrekare başına ortalama 13 bin plastik düşüyor. Akıntılar bu çöpleri dünyanın her köşesine dağıtıyor.

DENİZ CANLILARI İÇİN BÜYÜK TEHDİT

Denizlere ulaşan makro-plastik atık parçalar ise yemek zanneden deniz memelilerinin, deniz kaplumbağalarının, sürüngenlerin, balık ve deniz kuşlarının ölümüne ya da acı çekmelerine neden olabiliyor. Kaplumbağalar, denizanası zannettikleri plastik poşetleri yiyebiliyor; kuşlar kendilerini ve yavrularını balık yumurtası veya yengeç zannettikleri plastiklerle besleyebiliyorlar. Çöpleri yiyerek mideleri dolan canlılar açlığa maruz kalıyor ve besin yetersizliğinden ölüyorlar. Yenilen maddeler canlının solunum kanalını tıkayarak havasızlıktan ölmesine de sebep olabiliyor.

PLASTİK UZUN ÖMÜRLÜ TEHLİKE

Plastik çöpler doğal yaşamı, ekosistemi ve insan sağlığını on yıllarca, yüz yıllarca tehdit ediyor.

• Misina 600 yıl

• Plastik şişe 450 yıl

• Çocuk bezi 450 yıl

• Lastik ayakkabı tabanı 50-80 yıl

• Naylon kumaş 30-40 yıl

• Plastik poşet 10-20 yıl

Diğer Haberler

Başa dön tuşu