KıbrısManşet

Uluçam: Hal Yasası’nı geçirdik ama yasa çırılçıplak. Tüzükleri yok!

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erkut Uluçam, Hal Yasası’nın tüzükleri olmadığından yasaklı ilaçları içeren ithal sebze ve meyvenin ülkeye girebildiğini söyledi.Uluçam ” Yerli üretici sebze ve meyvede zararlılarla mücadelede ilaç bulmakta cebelleşirken, yasaklı ilaçları içeren ithal sebze ve meyve tüketicilere sunuluyor. Yerli üretimi neden önemli olduğu da esas burada ortaya çıkmaktadır. Sonuç mu? Ayni tas ayni hamam…” ifadelerini kullandı.

Uluçam’ın açıklaması şöyle:

Hal Yasası’nı kavga dövüş geçirdik ama yasa çırılçıplak. Tüzükleri yok. Geçen ay ilgili dairenin müdürüne sorduğumda tüzüklerle ilgili çalışma var mı? Cevap maalesef ‘henüz yok’. Yasanın uygulamaya geçememesi nedeni ile de denetimler ve de kayıtlar olmayınca üreticinin soğuk hava depolarında limonu olmasına rağmen tüccar üreticinin limonunu almayıp fiyatları fahişçe artırarak yurt dışından ithalat kapısını açmak için yine ayni oyunu oynadı. Domateste ve çilekte olduğu gibi. Narenciye ülkesinde üreticiyi ithalatçıya ezdirmeye devam ediliyor. İhracat sıralamasında ikinci sırada yer alan narenciye ürünleri ülkemize yılda 30 milyon dolar gelir getirmektedir. Sadece limon üretimimiz ise yılda 5000 tondur. Limon ihracatı ise yıllık 1000-1500 ton arası olmaktadır. Ey tüketiciler markete gittiğinizde tüccarların fahiş fiyatlarını protesto için ithal yaş sebze ve meyveleri kasada bırakın, almayın!
Halk sağlığı ve tüketicileri koruma açısından bu bahsedeceğim konu da çok önemli. KKTC ye girmesi yasak tarımsal ilaçlardan (aktif maddesi Spirodiclofen olan), ülkeye ithal edilen elma armut gibi ürünler bu yasaklı ilaçları bünyesine barındırmaktadır. Ülkeye girişte analizi yapılan elma armut gibi ürünlerde bu yasaklı ilaç analiz sonucunda çıksa bile, ilaç limit altı olduğunda ülkeye girişine izin verilmektedir. Buna benzer olayı Aralık 2019 da ilgili Bakan’a sormuştum. Konu ise havuçta ve patateste kullanılan Linuron etken maddeli yabancı ot ilacının yasaklanması idi. Kendisi ilaca izin mi verelim? dedi. Ben gülümsedim. Ve dedim ki, eğer bu ilaç yasaklı ise yurt dışından ithal edilen sebze ve meyvede de bu ilaç varsa ve limitin altında olsa bile bu ürünler ülkeye girmemeli. Tüketici zehirlenmemeli. Yerli üretici sebze ve meyvede zararlılarla mücadelede ilaç bulmakta cebelleşirken, yasaklı ilaçları içeren ithal sebze ve meyve tüketicilere sunuluyor. Yerli üretimi neden önemli olduğu da esas burada ortaya çıkmaktadır. Sonuç mu? Ayni tas ayni hamam… Kısacası ithal elma armut mu? YEMEYİN!

Diğer Haberler

Başa dön tuşu