KıbrısManşet

Uzun: “Tük, Piyasada Dengeyi Sağlayan Bir Yapıya Sahiptir”

Toprak Ürünleri Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Uzun kurumun yapısı ile ilgili bilgi vererek, kurumun alt yapısının güçlendirilmesi ile ilgili çalışmaların başlatıldığını müjdeledi.

 Röportaj: DENİZ GÜRGÖZE

TÜK’ün yapısını ve mali durumunu değerlendiren Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Uzun, kurumun piyasada dengeyi sağlayan bir niteliğe haiz olduğunu söyledi. Uzun, yapılan mali incelemelerde kurumun borçlarının olmasına rağmen bu borcu karşılayabilecek alacağının da olduğuna vurgu yaptı.

Uzun, TÜK’te  bulunan makine, ambar ve depoların güncelliğini yitirdiğini hem de ürünlerin depolanma esnasında ciddi fireler verilmesine sebep olduğunu kaydetti. Bu durumun kuruma  ciddi maliyet olarak yansıdığına vurgu yapan Uzun, en fazla satış yapan üç noktada (Mağusa, Haspolat ve Akdoğan ambarlarında) moderinize çalışmalarının başlatılacağını müjdeledi.

“Hedefimiz, yasa ve tüzüğün güncellenmesidir”

Toprak Ürünleri Kurumu’nun bugünkü yapısını genel çerçevede değerlendirir misiniz?

‘’Göreve yeni atandığım ilk andan itibaren geçmişe yönelik çalışmaları incelemekle başladım. Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK), benim dördüncü görev aldığım yerdir. Her gittiğim kurumdan ayrıldıktan sonra yine eskiye dönüşün yaşandığını gözlemlediğim için bu sefer farklı bir çalışma yaptım. Öncelikle yasa ve tüzüklerin çalışmasını başlattım. Ben görevden ayrıldıktan sonra da yeni görevlendirme alan arkadaşımız benim bıraktığım yerden göreve devam edebilecek şekilde çalışacak. Amacımız keyfi yönetimlerin olmamasıdır. Yasa ve tüzüğün güncellenmesini sağlayarak, gereken iç barışının da sürdürülebilir olmasını hedefliyoruz.’’

“TÜK kar yapan ve piyasada dengeyi sağlayan bir yapıya sahiptir”

“Kurum, kar yapan bir kurumdur. TÜK’ün piyasada dengeyi sağlayan bir niteliğe haiz olduğunu söyleyebilirim. Mali durumu incelediğimiz zaman kurumun borçlarının olmasına rağmen bu borcu karşılayabilecek alacağının da olduğunu ve bu alacağında kurumu artıya geçirebilecek noktada bulunduğunu söyleyebilirim.

Banka borçlarımız, devletimizden alacağımız katkılarımızla ve Merkez Bankası’nın da yapacağını açıkladığı kredilerle çok daha iyi durumda olacaktır. Kurumun ambarlarının, depolama alanlarının ve makineleşmesi yani kısaca  mevcut altyapının ivedilikle yenilenmesi gerekiyor. Bu konuda ciddi çalışmalarımız var. Ancak biliyorsunuz Türkiye’de olan deprem hem Anavatanımızı hem de ülkemizi derinden etkilemiştir. Dolayısı ile bahsettiğim çalışmalarımız bir nebze durduruldu. Şuan çalışmalarımızı felaket bölgesine yönelik organize etmeye çalışıyoruz. Üreticilerimizden bağış yoluyla ciddi miktarda patates toplanarak deprem bölgesine nakledilmesini sağladık.’’

“Modernize çalışmalarına ağırlık verdik”

‘’Kurumun genel çalışmalarını tamamladıktan sonra alt yapı çalışmalarımıza hız vereceğiz. Çünkü elimizde bulunan makinelerimiz, ambarlarımız ve de depolarımız hem güncelliğini kaybetti hem de ürünlerimizi depolarken ciddi fireler veriyoruz. Bu da ciddi iş gücü kaybına neden oluyor. Böylelikle kurumumuza ciddi maliyet yansıyor. Dolayısı ile süratle sekiz satış noktamızdan en çok satış yapan üç nokta olan Mağusa, Haspolat ve Akdoğan ambarlarımıza odaklanarak, ilk önce buralarda bulunan modernize çalışmaları yapacağız. Öte yandan ürün yelpazemizi genişleterek hem kurumumuzun giderlerini karşılamak hem de üreticilerimize faydası dokunacak ürünleri, üreticimize kazandırma niyetindeyiz. Nihai hedefimiz, üreticilerimiz herhangi bir merkezimize gittiği zaman tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde bir ürün çeşitliliği sağlamaktadır. Bu konuda kurum çalışanlarımız, devletimiz, başbakanımız ve de cumhurbaşkanımız yanımızdadır.”

“Hedefimiz; maliyetimizi karşılayabilecek politikalar üretme yönündedir”

Hedefleriniz nelerdir?

“Türkiye’den altı farklı ürün getirdik. Bu ürünlerimizi piyasanın da altında satıyoruz. Kurumumuz üreticilerimize ve toplumumuza hizmet etmek için buradadır.  Hükümetimizin ve Tarım Bakanlığı’mızın ülke tarımına ve hayvancısına yönelik hedef koyduğu program ve politikalara uygun hareket etme zorunluluğumuz var. Bu yönde hareket edeceğiz. Ancak bir ürünü maliyetimizin altında satabilmemiz için bunun sübvanse edilebilmesi gerekmektedir. Yani bir yerden alabilmemiz gerekmektedir aksi takdirde bu kurumun ayakta durması söz konusu değildir. Dolayısı ile koyduğumuz bütün hedeflerde en azından maliyetimizi karşılayabilecek politikalar üretme yönündedir. Zarara asla müsaade etmeyiz. Kurumumuzun ayakta durması son derece önemlidir. Hayvancılarımız ve üreticilerimizin beklediği desteği de veremeyiz.’’

“20 bin ton mısır var”

“Şu an ambarlarda mısır stokumuz fazlası ile vardır. Ürün bazında 200 milyon TL civarında bir stokumuz bulunmaktadır. Bu ciddi bir stoktur. Mısırımız ise 20 bin ton kadardır. Bu rakamlar bize kâfi derecede yetecek kadardır. Hedefimiz, yeni bir ürün çıkacağı tarihe kadar hiçbir sıkıntı çekmeden hayvancımızın ihtiyaçlarını karşılamaktır. Şu anda buna ulaştık. 2022 yılında anlaşması yapılmış 22 bin 500 tonluk arpa bu ay geliyor. Stoklarımızla, Haziran sonu Temmuz ortalarına kadar bütün ihtiyaçlara cevap verecek kapasiteye sahip olacağız.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu