KıbrısManşet

Vatandaşın siyaset kurumuna olan güveni ortadan kalktı!

Milletvekilleri Kıbrıs  Arena’ya önemli açıklamalarda bulundu. Mecliste yaşanan nisap sorununu ve seçim tarihini değerlendiren milletvekilleri vatandaşın siyaset kurumuna olan güveninin azaldığına işaret etti.

“26 Aralık tarihi dedikodulardan ibarettir”

Toplumcu Demokrat Partisi, Lefkoşa Milletvekili Cemal Özyiğit:  “Bu tarih sadece dedikodulardan ibarettir. Eğer bugün önerilirse Yüksek Mahkeme tarafından yürürlüğe girme süresi yetmez, dolayısıyla 26 Aralık tarihi geride kalmıştır. Tarih konusunda önce Ocak dediler, sonra partizanlık yapmaya çalışıp bizi sınırlandıramazsınız denildi 6 Şubat tarihi de olmadı. Birileri samimi olup mecliste uzlaşı sağlayıp yürürlüğe konulsun. Şu anda resmî olarak masaya konulan bir tarih yok. Hükûmet zaten ölü doğdu, Haziran ayında nisap sağlanamadı. Ülke Adapass ve başka skandallara konu oldu. Döviz yükselişe geçti, asgari ücret yetmez oldu. Geçen hafta meydana gelen akaryakıt ve tüp gaz sıkıntı yaşanıyor. Vatandaş döviz karşısında eridi, dolayısıyla taksitler ödenemez hale geldi. Bu nedenlerden erken seçim olmalıdır halk yaşananları değerlendirerek doğru karar vermelidir.”

“Halkın sorunları varken nisap sağlanması huşunda muhalefete sorumluluk düşmektedir”

Ulusal Birlik Partisi, Lefke Milletvekili Aytaç Çaluda: “Erken seçimde uzlaşı yok, dolayısıyla tarih resmî değildir. Haftaya Ulusal Birlik Partisi, kurultayından sonra ele alınabilir. Bu konuda kurultaydan sonra netlik kazanacaktır. Meclisin toplanamaması üzücü bir durumdur. Ben bu durumu olumsuz olarak değerlendiriyorum, halkın sorunları varken bu bağlamda muhalefete sorumluluk düşmektedir. Daha öncede hükûmet kurulması aşamasında uzlaşı sağlamamayı avantaja çevirmeye çalıştılar, UBP mantalitede olmamıştır. Partimiz ülkeyi yönetimsiz bırakmayıp bir yıla kadar görev başında kalmıştır. Yaşanan nisap sağlanamama durumundan büyük oran rahatsızız.”

“27 millet vekilinin topluma saygılı davranış geliştirmesi gerekli.”

Halkın Partisi, Lefkoşa Milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu: “Haziran ayından itibaren nisap sağlanması konusunda problem vardı. Toplumun yıpranması hem siyasete hem de meclise yansımaktadır. Bu hükûmete onay veren 27 milletvekilinin kendilerine gelip topluma saygılı bir şekilde davranış amaçlamaları gerekir.26 Aralık tarihi ise geçen hafta konuşuluyordu. Meclis başkanı ile yaptığım görüşmede UBP kurultayından sonra 9 Ocak tarihinde gündeme gelebileceğini söyledi. Fakat UBP bu hususta belli herhangi bir konsensus sağlamadığı için kesin bir şey söyleyemiyorum.”

“Vatandaşa siyasal krizi yansıtmadan, yasalar yürürlüğe girmelidir.”

Bağımsız Milletvekili, Lefkoşa – Bertan Zaroğlu: “Bu hususta Tarım ve Sigorta Fonu ve Muhaceret gibi halkın menfaatine olacak durumlarda nisaba destek vereceğimi daha öncede dile getirdim. Siyasi krizi vatandaşa yansıtmamak için ivedilikle bu yasalar geçmelidir. Yasal olarak bağımsız olduğum için gayriresmi şekilde Millet Partisi görüşü ile 26 Aralık seçime gitmemizde sıkıntı olmadığına karar verdik. Bu hususta mutabakat sağlanırsa onay veririm. Tam tarih bugünden sonra belli olacak, gün içerisinde Cumhurbaşkanı ile görüşüp fikirlerimi sunacağım. Benim gönlümden geçen tarihin meclisten karar alınarak belirlenmesidir. Aksi takdirde Cumhurbaşkanı anayasal yetkisini kullanarak seçim çağrısı yapabilir.”

“Meclisin toplanamaması hükümet partilerinin iç meselesi dolayıdır.”

Toplumcu Demokrat Partisi, Girne Milletvekili  Zeki Çeler: “Meclisin kurulamaması hükûmet kuran partilerin kendi iç meselelerini ortaya koyuyor. Sistem değişikliği konusunda bir yapının değişikliği konuşuluyor olabilir. Yeni bir sistem algısı yaratılmaya çalışılıyor olabilir. Başkanlık sistemi bizim ülkemiz için uygun değildir. Feodal yapıdan dolayı birileri bunu kullanacaktır. Parlamenter sistem doğru kullanıldığında daha demokratiktir. Yanlış kararlar durumunda gerek istifa edilerek, gerekse boykotla hükûmet devrilir. Başkanlık sisteminde ise meclis tıkansa bile 5 yıl boyunca devam eder ve olay diktatörlüğe dönüşür. Seçim ne kadar erken olursa o kadar iyi olacaktır. Vatandaşlarımızda geçmişte yapılanları ve şimdiyi kıyaslayıp oyunu o yönde verecektir.”

“Vatandaşın siyaset kurumuna olan güveni ortadan kalktı.”

Cumhuriyetçi Türk Partisi, Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali: “Mecliste nisap sağlanamaması o kadar kötü etkiledi ki vatandaşın siyaset kurumuna olan güveni ortadan kalktı. Siyaset iktidar ve muhalefetten oluşur, icraatı yapan hükûmettir. Meclisin bir an önce toplanılması gereklidir aksi takdirde yurttaş siyasete ve ülkenin kurumlarına olan inancını hepten kaybedecektir. Hükûmetin ülkeyi getirdiği duruma bakarak aylardır erken seçim çağrısı yapıyoruz. Bugünden itibaren 60 gün sonra yapılacak seçime ülkenin çok ihtiyacı vardır.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu