KıbrısManşet

Aktuğ: Yetkili, etkili ve mali anlamda güçlü belediyeler yaratılmalıdır

Kıbrıs Arena -Özel Haber

Turizmin gözde bölgelerinden biri olan Lapta, denizi, dağı ve eşsiz doğası ile yabancı turistlerin en uğrak bölgesi haline geldi.

‘’BELEDİYELER ÇAĞA AYAK UYDURMALIDIR’’

Lapta Belediye Başkanı Mustafa Aktuğ Lapta’nın gelişen ve değişen bir belde olduğunu belirterek, belediyelerin çağa ayak uydurmaları gerektiğinin altını çizdi.

“Sağlam adımlarla çalışmalarımıza devam ettik”

Belediyenin mali durumu şuan ne durumda?

Mustafa Aktuğ: “Seçim öncesinde vatandaşımıza belediyemizin mali yapısının düzenlenmesi konusunda vaatlerde bulunmuştuk. Bu vaatler çerçevesinde çeşitli çalışmaları yaptık. Göreve başladığımızda devraldığımız 24 milyon TL borcumuzu yapılandırdık ve kendi ayakları üzerinde duran bir belediye maliyesi yaratma hedefiyle tüm olumsuzluklara rağmen sağlam adımlarla çalışmalarımıza devam ettik.

Bu sürede bir çok olumsuzluklarla karşılaştık. Ağustos 2018’de yaşanan döviz krizi ve faiz artışı, Lapta Başpınar ve Yavuz mahalleleri ile Kozanköy ve Alemdağ köylerimizde Aralık 2018’de yaşanan sel felaketi, Mart 2020’de başlayan ve halen devam eden pandemi ve etkilenen ekonomik sorunlar yaşandı. Ancak tüm bu olumsuzluklara karşı 2020 yılı sonuna kadar tüm programlarımıza uyduk. Günlük hizmetlerimiz, geçmiş borç ödemelerimiz (işten çıkarılan personel tazminatları, eski yatırılmayan Sosyal Sigorta, İhtiyat Sandığı ve Vergi yatırımları, piyasa borçları vs. ) ve personel maaşlarımızı düzenli şekilde ödedik.”

Belediyemizin son 4 yıllık borç skalası şöyle; 2018 Temmuz  24 milyon TL, 2019 Aralık 21 milyon TL, 2020 Aralık 16 milyon TL ve 2021 Aralık 20 milyon TL. Bu rakamlara baktığımız zaman uyguladığımız mali disiplinle aslında doğru giden bir yapılanma, maalesef yaşanan olaylarla belediyemize  2021 yılı içerisinde istemesek de personel maaşları konusunda gerilemeler yaşatmış ve bizi yeniden yapılandırma yapmaya zorlamıştır. Yapılanma sonunda 2021 yıl sonu itibarı ile borç yükümüz yine 20 milyon TL’ye ulaşmıştır. Görev süremiz boyunca yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen; öncelikli olarak belediye bünyemize çeşitli projelerde  kullanabileceğimiz arazi ve mülkler kazandırmak için uğraş verdik.

“Önemli projelere imza attık”

Şuan yürütülen projeleriniz nelerdir ve Lapta’ya neler kazandırdınız?

Mustafa Aktuğ:  ‘’Eski Belediye Gazinosu olarak bilinen (Sun/Set) devlet emlak malzeme dairesinden yeniden kiralandı. Lapta’nın önemli bir değeri olan Gülnasır Oteli ve arazisi Vakıflardan kiralandı. Bir başka Lapta değerlerinden olan Lapta su değirmenlerinden biri olan Şht. Hasan Caddesi üzerinde bulunan su değirmeni ve binası mal sahiplerinden özüne uygun olarak bedelsiz olarak kullanmak üzere kiralandı. Çamlıbel / Tepebaşı’nda  bölge için çok önemli olan Hizmet Binası için arazi İç işleri bakanlığından kiralandı. Lapta Başpınar bölgesinde Lapta Genç Avcılık Derneği ile birlikte keklik kafesi kullanmak amacı ile arazi kullanıma alındı. Lapta Tınaztepe Mahallesi’nde arazi kullanıma alındı.

Tüm olumsuzluklara rağmen, aldığımız bu araziler ve mevcut arazilerimizde üzerinde projeler geliştirmiş ve bazılarını halkımızın hizmetine sunmuş bulunmaktayız. Yıllardır atıl durumda bulunan Karşıyaka Güzelyalı sahilindeki harabe yapı tamamen kendi kaynaklarımız ve kendi personel gücümüzle Halk Plajı olarak düzenlendi. Tesis tamamen Belediye kontrolünde ve belediye personeli ile çalıştırılmaktadır. Tesisimizi özel gereksinimli bireyler de kullanabilmektedir. Düzenleme sonrasında gerek halkımızın büyük ilgisi ve sevgisini kazanan tesisimiz ayrıca sahili birlikte kullandığımız Caretta Caretta’ların yumurtlama oranındaki artışı da getirmiştir. Yine uzun yıllar önce belediyenin kullanımından çıkan Sun/Set tesisinin geri alınması sonrası, mevcut hangarın spor salonuna dönüştürülmesi projelendirilmiş ve yine tamamen kendi imkanlarımız ile çok amaçlı kullanılmak üzere Lapta Belediyesi Tekin Adalı Spor Salonu açılmıştır. Tesis tamamen Belediye kontrolünde ve belediye personeli ile çalıştırılmaktadır. Şuan spor salonumuzda iki stüdyo, bir kardiyo ve bir de fitnes bölümü bulunmakta ve yaklaşık 250 kişi spor yapmaktadır. Federasyonlarla yapılan işbirlikleri ile sertifikalı eğitmenler eşliğinde jimnastik, güreş, kikboks ve yoga gibi derslerimiz başlamış yeni branşlarla ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. Tesis tümü ile bittiğinde her yaş insanımızın spor yapabileceği, yemek yiyebileceği, deniz ve havuzdan faydalanabileceği ve eğlenebileceği bir mekân hedeflenmiştir.”

“Türkiye Cumhuriyeti Ekonomik İşbirliği Ofisi ile görüşmeler gerçekleştirdik”

Yarım kalan projeleriniz var mı?

Mustafa Aktuğ: “Köylerin Belediyeye bağlandığı 2009 yılından beridir Lapta merkezli yürütülen çalışmalar, Çamlıbel’de ikinci bir merkez yaratılmak sureti ile hem personelin hem de halkımızın zaman ve mali kayıp yaşamadan hizmet almaları düşünülmüştür. Yapılan araştırmalar ve girişimler doğrultusunda Tepebaşı Lale Heykeli arkasında bulunan  arazi belediye bünyesine katılmış ve üzerine yapılacak olan binanın tüm plan projeleri bitirilmiş, inşaat ruhsatı alınmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Ekonomik İşbirliği Ofisi ile yapılan görüşmeler neticesinde bu projeye 1 milyon TL hibe blokesi  alınmış ve ihalesi Aralık ayında gerçekleşmiştir. Fakat aynı dönem içerisinde yaşanan ekonomik artışlar / döviz yükselmesi nedeni ile ihale netice bulmamıştır. Konu ile ilgili çalışmalarımız devam etmektedir.”

“Belediyelerin çağa ayak uydurmaları gerekmektedir”

Çağdaş belediyecilik nasıl olmalıdır?

Mustafa Aktuğ: “Topluma en yakın kurum olan belediyelerin çağa ayak uydurması gerekmektedir. Bu anlamada teknoloji ve bilişim adına belediyeler kendilerini geliştirmelidir. Lapta Belediyesi olarak bu anlamda KKTC’deki birkaç belediyenin bağlı olduğu Merkezi Hükümet EBYS sistemine bağlanmak üzere çalışmalar tamamlanmıştır. Bunun yanında gerek internet üzerinden gerekse Paypoint dediğimiz otomatik noktalar yaratarak vatandaşların işlemlerini  yapabilmesi kolaylaştırılmıştır ve bu gelişimin devamı ile ilgili çalışmalar sürdürülmektedir.

“Yetkili, etkili ve mali anlamda güçlü belediyeler yaratılmalıdır”

Dünya belediyelerine baktığımız zaman KKTC olarak biz neredeyiz?

Mustafa Aktuğ: “Dünyada Belediyecilik ile ülkemizdeki belediyeciliği karşılaştırmak gerekirse, aslında bizler bu konuda oldukça gerilerdeyiz. Yıllardır güncellenmeyen Belediyeler Yasası’nın getirdiği sıkıntılı durum, yetki karmaşasının yaşandığı ülke ve mali anlamda güçsüz belediyeler olmamız, hem vatandaşa hizmet anlamında eksikliklere hem de kendimizi geliştirme adına konsantre kayıplarına neden olmaktadır. Bu anlamda halka bire bir temasta olan belediyelerin durumu bir an önce reformdan geçirilerek; yetkili, etkili ve mali anlamda güçlü belediyeler yaratılmalıdır. Unutulmamalıdır ki halkın refahı, hayatını geçirdiği  şehrinde, kasabasında, köyünde ve sokağındadır. Bunların tümünün de sorumluları belediyelerdir.”

“Öncelikle bölgenin ihtiyacı yatırım”

Yatırımlar her bölgeye eşit şekilde gidiyor mu?

Mustafa Aktuğ: “1990’lara kadar Turizm Merkezi olan Lapta ve Bağlı Köyleri şuan için yeni yatırımlardan uzak kalmış ve bunun getirisi olarak da gelişememiştir. Beldenin geniş coğrafyası bölgeye doğaya ve imar planlarımıza, yasal mevzuatlarımıza  uygun bir çok yatırıma açıktır. Bu bağlamda gerek merkezi hükümet gerekse yatırımcılarla sürekli görüşmeler yaratılmış ve yeni dönemde de yatırımların gerçekleştirilmesi teşviklenecektir. Bölgeye yapılacak olan yatırımlar bölgenin gelişmesi adına çok önem arz etmektedir. Kasaba/köy merkezlerinin, dokunun ve doğanın korunacağı şekilde imar plan düzenlemeleri gerekmekte, bu dönem içerisinde başlattığımız fakat bitiremediğimiz imar planı düzenleme çalışmalarını neticeye ulaştırma hedefindeyiz.”

“Sivil Toplum Örgütleri ile çalışmalar daha da bir artırılacaktır”

“Hazırlanan  projeler için  arazi/mekanlar alınmış, çizimler yapılmış gerekli yerlere başvuruları iletilmiştir. Yaratılacak olan Kültür Atölyeleri ve satış noktaları hayata geçtiğinde;  gelenek göreneklerimize uygun ürünlerin gelecek nesillere aktarılması, evdeki/ihtiyaçlı bayanlarımıza kazanç sağlanması,  ara elemanlar yetiştirilmesi hem de adamızı ziyaret eden misafirlerimize kültürümüzün tanıtılması hedeflenmiştir. Beldemizdeki tüm Sivil Toplum Örgütlerinin içinde olabileceği bir Kooperatif kurulması hedeflenmektedir. Lapta;  doğusunda Alsancak, batısında Karşıyaka ve bağlı diğer köyleri ile geleceğin Kültür / Doğa ve Turizm merkezi olacaktır. Bizler tüm çalışmalarımızı bu doğrultuda yapmaktayız.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu