KıbrısManşet

Yılmaz: “Fiyatlara karşı savaşıyoruz”

Özel Röportaj / Su Üçüz

24 yıldır inşaat sektöründe kalıpçı ustası olarak hizmet veren Mustafa Yılmaz, sektördeki en büyük sıkıntılrdan birisinin de her gün değişen fiyatlar olduğunu savundu.

İnşaat sektörde yaşanan sıkıntılardan bahseder misiniz?

‘’Bu süreçte her gün artan fiyatlarla ilgili zor bir durum içerisindeyiz. Kalıp malzemeleri çok pahalı oldu. Bunun üzerine biz de kalıbın metresini 8 buçuk sterlin yaptık. Buna, bazı müteahhitler itiraz etti. Bu rakamın çok olduğunu söylediler. Biz Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği olarak bu fiyatı az gördük. Birlik başkanı Osman Amca bu rakamı telafuz edince biz bu rakama saygı duyduk, ama bazı müteahhitler bu rakamı kabul etmiyor. Burada ciddi bir sıkıntı var. Şu an en büyük problemimiz budur.’’

“Bizim sorunumuz işçilerdir”

“Asgari ücret yükseldi ve işçilerin alacağı yanında yatırımları da yükseldi. Ama bizim sorunumuz işçilerdir. Üçüncü ülke vatandaşlarını getiriyoruz fakat onlarla iş döndüremiyoruz. Yanımda 10 kişi çalıştırıyorum. 4’ü üçüncü ülke, 4’ü Türkiye , 2’si de KKTC vatandaşıdır. Biz bir türlü fiyat konusunu bir raya koyamadık ve buradan yetkililere sesleniyoruz; lüfen sesimizi duyun.”

“Denetim sorununun dairede çözülmesi lazımdır”

“İnşaat sektöründe denetim sorunu vardır ve bu sorunun dairede çözülmesi gerekiyor. Denetim yapılmadığı zaman bizim işimize yansıyor. Benim ekmeğime mâni olunuyor. Vergimizi ödeyemiyoruz, ihtiyat sandığımızı ödeyemiyoruz, sosyal sigortamızı ödeyemiyoruz. Bu sefer de borcun içine giriyoruz. Bu borçları ödeyemediğimiz için taksite bağlıyoruz ancak taksit de bizi tatmin etmiyor. Bu sefer de taksitimizi ödeyemiyoruz. Çünkü kazanmıyoruz. Biz malzemeyle çalışan kişileriz. Şu anda zor durumdayız. Pandemi süreci yaşadık. O günden beridir de bir türlü toparlanamadık. Şu an benim sigorta ve ihtiyat sandığı borcum var. Personelimi mi ödeyeceğim? Yoksa hükümeti mi ödeyeceğim? Yoksa vergiyi mi ödeyeceğim?”

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bu konuda bize yardımcı olması gerekiyor”

‘’Asgari ücretin yükselmesine tabi ki bir şikâyetimiz yok ama sigortalar ve ihtiyat sandığı da buna bağlı olarak yükseliyor. İş alıyoruz ama çalıştıracak işçi bulaaamıyoruz. Bu da başka bir sorun olarak önümüze çıkıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bu konuda yardımcı olması gerekiyor. Asgari ücret tabi ki yükselsin ancak ödemelerimiz sabitlensin ki biz de işimizi yapabilelim.”

“Kalifiye eleman yetiştirmek artık çok zor”

“Eskiden meslek öğrenme yaşı 12 veya 14’dü. Şimdi kimse inşaata girmek istemiyor. Düşünün ki yabancı uyruklu insanları getiriyoruz ama onlar da otellerde çalışmayı tercih ediyorlar. Buradaki sorun da her gün büyüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bu konuya el atması gerekiyor. Yaz dönemlerinde daha fazla işçi sıkıntısı çekiyoruz. Bugün baktığımız zamaan Türkiye’deki asgari ücret burası ile hemen hemen aynı oldu. Ben kalıpçı ustasına 800 TL/günlük yevmiye veriyorum ama beni kurtarmıyor.”

“Denetim inşaat inşaat gezerek olmaz’’

“Denetim konuları dairede çözülmesi gerekir. Bu sorun inşaat inşaat gezerek çözülmez. Geliyorlar inşaatı geziyorlar ve iki ay kapatıyorlar. Biz bu işten ne anladık? Genel olarak projesi varsa dairede denetlenebilir. Sonuçta taşeron belli, kaydı belli. O zaman her şey yasallaşır. Ama ortada bir sözleşme yok, kalıpçı başka yerde, sıvacı başka yerde ise böyle bir çalışma herkese zarar verir. Bu da daireden kaynaklıdır. Sorunların çözüle çözüle gidilmesi gerekir ama çözen yok!”

“Bazı müteahhitlerin sıkıntı çıkarması bizi zora soktu”

“Müteahhitlerin İş Sağlığı Güvenliği sorumluluğu alması lazımdır. Biz taşeronların değil! Müteahhitler ‘’her şeyi siz yapacaksınız’’ diyor. Ancak biz taşeronlar gün alıp gün harcayan insanlarız. Bazı müteahhitler bize sıkıntı çıkarıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bu işe el atması gerekir. Son olarak şunu eklemek isterim; Lütfen denetim! Kaçak işçiler vardır, Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği başkanı Osman Amca tarafından bu konuya el atılması gerekiyor. Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği tarafından sıkı denetim yapılması lazımdır. Özellikle bu 8 buçuk sterlin konusunu KTİMB başkanı onaylayacak. Biz şu anda fiyat savaşı veriyoruz.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu