KıbrısManşet

Yılmaz: Vergi indirimi yapılmalı!

Kıbrıs Türk Taşeronlar Birliği üyelerinden Mustafa Yılmaz kayıt dışılık konusunda denetimin şart olduğunu dile getirerek, ülkede kayıt dışılığın çok büyük külfetler yarattığını savundu.

KIBRISARENA ÖZEL HABER

Röportaj: Deniz Gürgöze

“ÖN İZİNLER KONUSU YENİDEN ŞEKİLLENMELİDİR’’

“Kimse bizi düşünmedi”

Sektörünüzde yaşanan sorunlardan bahseder misiniz?

“Ülkemizde inşaat sektöründe yeni bir uygulamaya gidildi. Bakanlık çalışma saatleri ile ilgili yeni bir düzenleme yaptı. Saat 14:00’den 16:00’ya kadar çalışmanın yasak olduğunu belirttiler. Fakat bize bu konuda önceden bir bilgi verilmedi. Taahüt ederek aldığımız birçok işimiz var ve bu konuda sıkıntı yaşamaya başladık. Bakanlık böyle bir uygulamaya geçmeden önce birliğimizle istişare etmiş olsydı biz de işlerimizi alırken taahüt sürelerini uzatır ve sorun yaşamazdık. Kimse bizi düşünmedi.”

“Vergi indirimi yapılmalı”

“Malzeme fiyatları son dönemde oldukça yükseldi. Bize bu sektörde hizmet veren taşeronlara vergi indirimi yapılmalıdır. Bu konuda da gerekenin yapılmasını isteriz. En azından indirim olursa yükselen döviz karşısında sıkıntı yaşamayız.”

“İşçi bulmakta zorlanıyoruz”

“Sektörümüzde en önemli sorunlardan bir diğeri de işçi sorunudur. Malesef işçi bulmakta zorlanıyoruz. Asgari ücret yükselebilir ve bizim bundan şikâyetimiz yok ama maalesef işçi bulamıyoruz. Türkiye’den işçi getiremiyoruz. Burada da kalifiye işçi bulmak oldukça zorlaştı.”

“Çekirdekten yetişme ustayız”

“Yaklaşık 15 yıldır bu sektörde iş yapıyoruz. Çekirdekten yetişme ustayız. Sektörde iş almamızda sıkıntı yok ama maliyetlerin artması bizi zorda bırakıyor. Özellikle akaryakıtın yükselmesi bizi çok etkileyen faktörlerden birisi.”

“Özellikle eğitim şart”

Birliğin çalışmaları hakkındaki düşünceniz nedir?

“Birliğin kendi içinde denetim yapması gerekiyor. Özellikle eğitim şart. Bir de her bölgede toplantılar olmalı ve taşeronlarımız bilgilendirilmelidir. Gerek eğitimler gerekse seminerlerle bu daha da artırılabilir.”

“Denetimleri çok yetersiz kalıyor”

Hükümetin çalışmaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın denetimleri çok yetersiz kalıyor. Denetim yapmıyor. Personel yetersizliğinden bahsediliyor ama bence bu konuda farklı bir çalışma yürüterek denetimleri artırabilirler. Kayıt dışılık oldukça arttı. Bu sorun bizim işlerimize yansıyor. Fiyatlarımız bu sefer kayıt dışılık karşısında yüksek kalıyor. Bu şekilde iş sürdürebilmemiz mümkün değildir. Bir an önce bakanımızın bu konuda bir girşim yapması ve denetimi artırmasını talep ediyoruz.”

“Bizim maddi imkânlarımızla gelen bu işçilerin güneye geçişi engellenmelidir”

Ön izinler konusunda neler yapılması gerekir? Bu konuda sorun yaşıyor musunuz?

“Ön izinlerin burada yapılması gerekir. Ben yurt dışından işçi getiriyorum ve bu işçilerden verim alıp alamadığımı denemeden öğrenemiyorum. Geçtiğimiz gün iki kişi geldi ve iki hafta çalıştı fakat ön izin için Türkiye’ye gittiklerinde geri dönmediler. Bu konuda bakanlık eğer izinlerin burada çıkarılmasına izin verirse bu sorunlar da ortadan kalkacaktır. Ön izin çıkarmak oldukça maliyetli yani bir işçinin Türkiye’ye gidip geri ülkemize gelmesi çok maliyetli oluyor. Burada çalışan kişilerin ön izinlerini burada yaparsak ve her yıl yenilersek sorun ortadan kalkar. Yani bazen Türkiye’ye gönderdiğiniz kişi geri de dönmüyor ve uçak bileti için verdiğiniz para da havaya gidiyor. Bu sorunların da ortadan kalkması gerekir. Türkiye’den gelenlerin yanında 3. Ülkeden gelenler de güneye gidiyor. Güneyde alınan maaşlar oldukça yüksek ve orası daha cazip geliyor. Hükümet bu konuda da gereken önlemi almalıdır. Bizim maddi imkânlarımızla gelen bu işçilerin güneye geçişi engellenmelidir. Kayıtlı kişilerin bizim yanımıza gelerek sonrada başka yere gitmeleri büyük sorun yaratıyor. Artık yanımızda çalıştıracak işçi bulamıyoruz. “

Diğer Haberler

Başa dön tuşu