Teknoloji

TBMM NETFLİX ERİŞİM ENGELİ HAKKINDA AÇIKLAMA YAPTI

Meclisteki bakanlar için sunulan internet ile bakanların Netflix’e giriş yapamadığı iddia edilmişti. Bu iddiaların ardından acaba Netflix gerçekten engelleniyor mu dedikoduları hızla yayılmıştı. Ancak bugün TBMM Netflix hakkında resmi açıklamayı yaptı.

TBMM tarafından yapılan açıklamada, “Milletvekillerinin internet erişiminde zorluk yaşadıkları yönünde şikayetler üzerine yapılan testlerde, herhangi bir içerik üretmeyen ve bireysel abonelik üzerinden işleyen platformların mesai saatleri içinde yoğun olarak kullanıldığı tespit edilmiş ve bu nedenle de Mart 2020’de idari personel için, aralarında Netflix’in de bulunduğu sitelere erişim kısıtlamasına gidilmiştir.

Meclis’in internet kapasitesinin güçlendirilmesi için yapılan çalışmalar sırasında, bu tür platformların yoğun kullanımının devam ettiği ve internet kapasitesini büyük oranda etkilediğinin anlaşılması üzerine de kısıtlama, 26 Haziran Cuma gününden itibaren tüm kurum geneline uygulanmıştır. Kurum genelinde 2019 yılından bu yana film, dizi vb sitelere çeşitli erişim kısıtlaması zaten uygulanmakta olup, söz konusu kısıtlamanın, sosyal medya ile ilgili düzenleme tartışmalarıyla herhangi bir bağlantısı bulunmamaktadır.” ifadeleri kullanıldı.

Yani anlayacağınız TBMM’de mesai saatleri içerisinde Netflix’e giriş fazla olduğu için erişim engeli uygulanmış. Bu durum sadece TBMM internetine özel bir durum. Normal kullanıcılar için henüz bir erişim engeli bulunmuyor.

Önümüzdeki günlerde meclise sunulacak olan sosyal medya düzenlemesinin öne çıkan maddelerine ise aşağıdan ulaşabilirsiniz.

•BTK, kamu yararını gözeterek WhatsApp, Facebook, Twitter, Netflix, WhatsApp ve Telegram gibi uygulamaları engelleyebilecek.

•Facebook, Twitter ve Instagram gibi tüm sosyal medya platformlarına Türkiye’de temsilcilik açma zorunluluğu getirilecek. Yasa çıktıktan sonra 30 gün içinde temsilcilik açmayan sosyal medya şirketlerinin Türkiye’de bant genişliği %50 azaltılacak. Bu yaptırımlara rağmen eğer yine temsilcilik açılmaz ise ilgili site Türkiye’de tamamen kapatılacak.

•Kullanıcı bilgileri Türkiye’de tutulacak. Bu zorunlu olacak.

•Sosyal medya denetimini artırmak için 5651 ve 5809 sayılı kanunlarda değişikliğe gidilecek, BTK’ya geniş yetkiler tanınacak.

•BTK, jandarma eşliğinde sosyal medya sitelerinin Türkiye ofislerinde denetim yapabilecek.

•Uyarılan içerikler silinmezse sosyal medya şirketlerine ceza verilecek.

•Bazı içeriklere erişim engellenebilecek.

•Sosyal medya kullanıcıları içerik kaldırma talebinde bulunabilecek. Kullanıcı talebini sebepsiz yere reddeden platformlara para cezası uygulanacak.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu