KıbrısManşet

Keskin: Sanayi Bölgelerimizdeki en büyük sorunlardan biri de çevre düzenlemesinin olmamasıdır

Kıbrıs Arena-Su Üçüz

Keskin Tente Direktörü Mevlüt Keskin sektördeki sorunlara değinerek, sanayi bölgelerindeki çevre düzenlemesinin yetersiz olduğunu ve hiçbir çalışma yapılmadığını savundu.

“SANAYİ BÖLGELERİMİZDEKİ EN BÜYÜK SORUNLARDAN BİRİ DE ÇEVRE DÜZENLEMESİNİN OLMAMASIDIR”

·         1972 Adana doğumlu olan Keskin Tente Direktörü Mevlüt Keskin, yaklaşık yirmi yıldır Kıbrıs’ta yaşıyor. İlkokul ve ortaokul eğitimimi tamamladıktan sonra meslek hayatına atıldığını söyleyen Keskin, mesleği küçük yaşlarda çadır üretimi yapan komşularından öğrendiğini dile getirdi.

·         Keskin: “Sabahları okula gider, öğleden sonra da ustamın yanına gidip mesleği öğrenirdim. Yaz tatillerinde de yine mesleği öğrenmeye devam ederdim. Kıbrıs’a geldiğim ilk yıllarda yeğenimin yanında ustabaşı olarak çalıştım. 2014 yılında kendi işyerimi kurdum. O yıldan itibaren profesyonel olarak hizmetlerimize devam ediyoruz. Türkiye’de de işyerlerim vardı ancak sonradan oradaki yerleri kapatıp buraya geldim” dedi.

“Çadır üretimine çok talep var”

Hammadde tedariğini nereden sağlıyorsunuz? Sıkıntı yaşıyor musunuz?

“Hammadde tedariğini Türkiye’den yapıyoruz. Burada üretimimizin hammaddesini bulamıyoruz. Türkiye’de bulunan tekstil firmalarından alüminyumları da yine aynı şekilde temin ediyoruz.  Burada üretilen alüminyumlar var ama bu kadar büyük boyutta değildir. Daha geniş bir yerde üretim yapabilmek için Sanayi Dairesi’ne müracaat ettik, bekliyoruz.

Türkiye’de yaşanan deprem felaketi hepimizi derinden üzdü. Kızılay çadır yapımı konusunda bizleri ziyaret etti. Ancak bizler üretim açısından geniş bir yere sahip olmadığımız için talebin boyutunu karşılayamadık. Yardımcı olduk olmasına ama elimizdeki imkanlar kadar olabildik. Elimizdekileri depremzedelere gönderdik. Şu an çadır üretimine çok talep var. Ancak yerimizin darlığından ötürü bunu karşılama noktasında sıkıntı yaşıyoruz.”

“Elimden geldiğince makul fiyatlarla Kıbrıs halkına yardımcı olmaya çalışıyorum”

Kaliteli üretim konusunda sıkıntı var mı? Rekabet edebilirlik sağlanabiliyor mu?

“Samimiyetle söylemek gerekirse bizim işimizi uzaktan gören reklamcı, demirci, alüminyumcu işimizin basit olduğunu ve herkes tarafından yapılabileceğini düşünerek işimizi yapmaya çalışıyor. Sonrasında verdikleri hizmet kötü çıkınca müşteriler kendilerine ulaşamıyor. Çok yüksek rakamlar alıp, insanlarımızı mağdur ediyorlar. Hizmetleri iyi iki üç firmamız vardır. Gerisi üretimleri ile halkımızı mağdur etmektedir. Hizmetleri iyi dost firmalarımızın çalışmalarını zaman zaman örnek alıyor, çalışıyoruz. Ama bunun dışındaki firmalar ne yazık ki sektörümüze zarar veriyorlar. Bu firmalara iş yaptıran halkımız zararlarını düzeltmem için bana geldiklerinde ben itina ile zararlarını düzeltmeye çalışıyorum. Bazı firmalar zararları bile iki katı üç katı tamir bedelleri ile düzeltiyorlar. Ben bu anlayışta değilim. Elimden geldiğince makul fiyatlarla Kıbrıs halkına yardımcı olmaya çalışıyorum. Olabildiğince doğru ve zamanında hizmet sunabileceğim ölçüde iş alıyorum. Fazlasını veya alanım olmayan işler gelmesine rağmen mağduriyet yaratmamak için alanım olmayan işleri ve üretim kabiliyetimizi aşacak işleri almıyorum. Dost firmalara yönlendiriyoruz. Her şeyi biz yapacağız diye bir kaygımız yoktur. Müşteri seçme gibi bir tavrımız da yoktur.” 

‘’Sahipsiz hayvanları sanayi bölgelerine bırakıp kaçıyorlar’’

Sanayi Bölgeleri ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Yaşanılan sorunlar hakkında neler söylemek istersiniz?

 “Sanayi Bölgelerimizdeki en büyük sorunlardan biri de çevre düzenlemesinin olmamasıdır. Burada faaliyet gösteren firmaların bazıları atıklarını ve çöplerini yol kenarlarına bırakmaktadır. Biz bunu görünce gereken uyarıyı yapıyoruz. Ancak bu elbette yeterli değildir. Öte yandan sahipsiz hayvanlarımızı Sanayi Bölgesine bırakıp kaçıyorlar. Bu sorunun da bir an önce çözümlenmesi gerekir. Ayrıca yıllardır bizler sanayi bölgesinde yer bulamazken ve bize imkan sağlanmazken bazı firmalara bu imkân sağlanıyor. Bu da en büyük sorunlarımızdan bir tanesidir. Çünkü eşit davranılmıyor. Gerçekten iş yapmak isteyen bizlere karşı olan bu tutumdan ötürü rahatsızız.”

‘’Yer talebimiz var fakat henüz bize bir çare üretilmedi’’

Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

“Memnunuz. Bizleri ziyarete geldiler, sorunlarımızı ilettik. Bizler daha çok üretmek istediğimizi de paylaştık. Yer talebimizi de yeniledik. Fakat henüz bir cevap gelmedi.” 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu