KıbrısManşet

Karsu: “Hayatımda hep karikatür ve çizgi oldu”

“İnsanların çıkarları ve istekleri doğrultusunda tepkimi koyan bir karikatüristim”

Küçük yaşlardan itibaren karikatür çizdiğini dile getiren Karikatürist Utku Karsu çizgilerle geçen ömrünü anlatarak çizmenin bir yetenek olduğunu vurguladı.

Yıllardır ülkemiz siyasetini mizah ile oluşturuyorsunuz. Bu konuda tepki aldınız mı?

“Aslında bununla ilgili çok tepkiler almadım. Fakat bir dönem Kıbrıs Gazetesi’nde Türkiye’den buraya gelen vatandaşlarla ilgili bir karikatürüm yayınlandı. Yeni Doğuş Partisi’nin etkisiyle, Türkiye’den gelen vatandaşlar tepki göstererek Kıbrıs Gazetesi’ne siyah çelenk koyarak eylem yaptılar. Bunun dışında çok büyük bir tepki görmedim. Çünkü ben insanların çıkarları ve istekleri doğrultusunda tepkimi koyan bir karikatüristim. Politik karikatür çizmekten çok hoşnut değilim. Güzel ve herkesin mutlu olduğu bir dünyada yaşamış olsaydık ben de farklı karikatürler yapardım.”

“Hayatımda hep karikatür ve çizgi oldu”

Karikatürleri yaparken ve yaptıktan sonra mutlu oluyor musunuz? Yaptığınız çizimlerden memnun musunuz?

“Dünyaya bir kere daha gelsem aynı şekilde karikatür çizmeyi isterdim. Ben karikatür ile doğdum. Ortaokulda gazetelere günlük karikatür yaparak bugüne geldim. Bu hayatta herkesin kendi yeteneği doğrultusunda bir iş yaptığını düşünüyorum. Karikatür çizmek bir kabiliyettir ve eğitimle hiç ilgisi yoktur. Bu kabiliyetimi elime boya vererek çizmemi sağlayan sevgili dayım keşfetti. Ardından, dayımın ve annemin politik konuşmalarıyla şekillendim. Çocukken elime kalem dışında fazla oyuncak almadığımı hatırlıyorum. Bütün gelişimim böyle kalem ve boyalarla gerçekleşti.

Hayatımda hep karikatür ve çizgi oldu ve bu durumdan oldukça mutluyum. Ben karakter olarak düzgün, temiz ve mükemmeliyetçi bir insanım. Dolayısıyla hayatımda programsızlık ve dağınıklık olamaz. Karikatür çizgilerim hep mükemmeldi ve tablo gibi yapıyordum. Mükemmeliyetçi bir insan olduğum için çizgileri ölçülü ve olduğu gibi çiziyordum. Bundan dolayı beynim ve elim adeta birbiri ile savaşıyordu. Örneğin, elim istediği kıvrıklıkta çizmek isterken mükemmeliyetçi olduğum için beynim buna izin vermiyordu. Şu anda beynim düşünüyor elim istediği gibi çiziyor.”

“Alanım bu olduğundan gözlem yeteneğim gelişmiş düzeydedir”

Karikatür çizerken güncel dünya olayları takip edilmelidir. Bu takibi yaparken zorlanıyor musunuz?

“Güncel haberleri takip etmekte zorlanmıyorum. Çünkü zaman aşımında insan kendini geliştiriyor. Böylelikle bir iş yaparken haberleri takip edebiliyorum. Bunun dışında çevremdeki kişiler zaman zaman haber getiriyor. Herkes bu kadar haberi nasıl takip ettiğimi sorguluyor. Bütün insanların kulaklarını ve gözlerini çok iyi kullanması gerektiğini düşünüyorum. Bir insan çok iyi gözlem yapabilmelidir. Alanım bu olduğundan gözlem yeteneğim gelişmiş düzeydedir. Dolayısıyla, izlediğim veya dinlediğim haberleri, etrafımda gördüklerimi kolayca takip edebiliyorum.”

“Ülkede karikatür çizen herhangi bir gence rastlamadım”

Gençler neden karikatüre yönelmiyor? Bu konu hakkında düşünceleriniz nedir?

“Birçok arkadaşım çocuklarının çizdiği resimleri görmem için bana getiriyor. Resimlere baktığım zaman çizgilerden bir çoğunun yaşını tahmin edebiliyorum. Örneğin, bu çocuk ilkokul son sınıf olması gerekiyor diyorum. Eğer, çocuk lise son sınıfta ise başka alanlara yönelmesini söylüyorum. Ülkede karikatür çizen herhangi bir gence rastlamıyorum. Çünkü, teknolojik gelişmelerden kaynaklı çocuklar bilgisayarlara ve oyunlara yöneliyor. Benim çocukken bütün oyuncaklarım kalem, kağıt ve silgiydi. Genç arkadaşlara ‘’yüz defa bakın ve bir çizgi çizin’’ diye sürekli söylüyorum. Bizim resim yapan gençlerimiz bir kere baktıktan sonra çizmeye başlıyor. Bu yanlış bir uygulamadır.”

Eğitim kitaplarında karikatürize edilmiş resimler vardır. Sizce bizim kitaplarımızda bu resimler olmalı mıdır?

“Kesinlikle olması gerekiyor. Bir süre Cenevre’de yaşadım. Oradaki eğitim görsel ve materyallere dayalı uygulamalı bir sistemdi ve harikaydı. Bizim burada bu şekilde eğitim alma ihtimalı çok düşüktür. Kültür Dairesi’nin masal kitapları vardır. Kitaplarda unutulmaya yüz tutmuş masallar vardır. Bu masal kitaplarının çizgilerini ben yapıyorum.”

Karikatürün okulu var mıdır? Ressam olan biri karikatürist olabilir mi?

“Ben okudum. Fakat okuduğum ile yaptığım arasında alakalı hiçbirşey yok. Akademik bir eğitim alıyorsunuz ve orada kalıyor. Ülkede, karikatür bölümü değil ressamlık bölümü bile yoktur. Her resim öğretmeni ressam değildir. Sadece çocuğa kalemi nasıl tutacağını ve çizebileceğini gösteriyor. Sanatçılık dersi diye birşey yoktur. Ülkemizde bazı normal resim çizemeyen arkadaşlar, karikatür çizdiğini ve karikatürist olduğunu sanıyor. Bazı kişilerde emekli olduktan sonra fotoğraf makinesi ya da boya alıyor ve maalesef sanatçı olduğunu iddia ediyor.”

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu