Yaşam

Meşe ağaçları öğrenebiliyor!

İngiltere’de Birmingham Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmada, meşe ağaçlarının fotosentez oranlarını artırarak daha yüksek miktarda karbondioksit emilimi sağlayabildikleri ortaya çıktı.

İngiltere’de Birmingham Üniversitesi tarafından 10 yıldır sürdürülen araştırmanın sonucunda, yaşlı meşe ağaçlarının daha fazla karbondioksit emilimi yaparak atmosferdeki karbondioksit artışının düşmesine yardımcı oldukları görüldü.

Deney süresince Üniversite’nin Orman Araştırma Enstitüsü’ndeki tesislerde bulunan 175 yaşındaki meşe ağaçların bazıları karbondioksitle zenginleştirilmiş havaya maruz bırakıldı. Kontrol grubu olarak belirlenen diğer meşeler ise sadece atmosferik karbondioksite maruz bırakılarak verdikleri tepkiler karşılaştırıldı.

2050’de beklenen karbondioksit seviyesine uyum sağladı

Karbondioksitle zenginleştirilmiş havada bulunan meşelerin, kontrol grubundan yüzde 37 daha fazla karbondioksit kullandıkları görüldü. 2050 yılında dünyada görülmesi beklenen seviyenin taklit edildiği ve ağaçların buna uyum sağladıkları anlaşıldı.

Yüksek karbondioksit koşulları altında, meşe ağaçlarının havadan daha fazla gazı depolayarak ve emilimi arttırarak fotosentez oranlarını arttırdıkları anlaşıldı.

Daha önce yaşlı ağaçların karbon emilim döngüsüne hapsoldukları ve fotosentez oranlarını değiştiremedikleri görülmüştü, bu yeni çalışma yaşlı ağaçların yeni numaralar öğrenebileceklerini gösterdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu