Kıbrıs

Çavuşoğlu: Ülkeye uygun hayvan getirilebilir

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, hellim tesciliyle birlikte AB’nin şart koştuğu küçükbaş hayvandan yüzde 51 oranında süt elde etmenin zor olduğunu ancak imkansız olmadığını dile getiren Çavuşoğlu, bunun için çalışacaklarını, ülkemizde uygun hayvan ithal etme çalışmalarının başladığını kaydetti.

   Hellimin adanın iki tarafında da daha ağırlıklı olarak büyükbaş hayvan sütünden yapıldığına dikkat çeken Çavuşoğlu, yüzde 51 küçükbaş hayvan sütü oranına ulaşmanın zaman alacağını, AB’nin bu zamanı sağlaması için temasların sürdüğünü kaydetti.

     Nazım Çavuşoğlu Haber Kıbrıs Web TV’de Markaj programına katılarak, Ali Baturay’ın sorularını yanıtladı.

“Tünelin 3 ay içinde bitmesi bekleniyor”

   Nazım Çavuşoğlu, Türkiye Tarım ve Orman Bakanı’nın makamında ziyaret edeceğini belirterek su ve yangın tedbirleri konularında görüşme yapılacağını söyledi. Nazım Çavuşoğlu, Türkiye’den su temin projesi kapsamında yapımı süren tünelin 3 ay içinde bitmesinin beklendiğini ve içme- kullanma tarım suları konusunda durum tespiti yapılacağını ifade etti.

   Çavuşoğlu, “Tünel, haziran gibi tamamlanacak ancak sulama sistemlerinin yapılması zaman alacak. Parasal sıkıntılar var, bu nedenle tünelle sulama sistemi eş zamanlı yürütülemedi. Türkiye’deki görüşmemde sulama boruları döşenene kadar neler yapılacak ele alınacak” dedi.

“İkiden fazla aday olması kutuplaşmayı önler”

   Nazım Çavuşoğlu, UBP genel sekreterlik seçimi ile ilgili konuşarak, “UBP’de abi arayışımız yok. Seçimlerde ikili yarışlar kutuplaşmaya zemin yaratır. 3’ncü bir aday olması ve üçünün yarışması bu nedenle önemlidir. Üçüncü aday olarak adı geçen Mutlu Atasayan’ın aday olması kayıp değil kazançtır. Üçüncü adayın çıkmasını destekliyorum. Siyasette yarışmayı kabul etmemek olmaz. Demokrasi gereğidir” dedi.

“Hellime ekonomik ve siyasi açıdan bakıyorum”

   AB tarafından tescil edilen hellim konusunda konuşan Çavuşoğlu, “Hellim tescili bu ülke için bir haktır. Olaya ekonomik ve siyasi tarafından bakıyorum. İki eşit egemen devleti savunanlar konuya farklı bakıyor ancak 350 ton süt satılmazsa ve sokağa dökülürse sorumlusu ben oluyorum. Görevimiz gereği gerçekleri halkımızdan gizlemeden açıklama yaptım” diye konuştu.

“Kabul edemeyeceğimiz şartlar gelirse reddedebiliriz”

   Cumhurbaşkanlığı ve AB Koordinasyon Merkezi işbirliğinde sürecin yürütüldüğünü ve Tarım Bakanlığının sorularının AB’ye ulaştığını anlatan Çavuşoğlu, “AB’ye soruyoruz cevap gelmiyor. Hellimle ilgili yapılacak denetimle ilgili belirsizlikler 12 Nisan’dan sonra netlik kazanacak. Yeşil Hat Tüzüğü ile kabul edemeyecek şartlar önümüze gelirse ve ticaret yapamayacak duruma gelirsek reddedebiliriz” diye ifade etti.

“Zor ama imkansız değil”

   Küçükbaş hayvandan AB’nin şart koştuğu miktarda süt elde etmenin zor olduğunu ancak imkansız olmadığını dile getiren Çavuşoğlu, “Hellim adanın iki tarafında da daha ağırlıklı olarak büyükbaş hayvan sütünden yapılıyor. Yüzde 51 küçükbaş hayvan sütü oranına ulaşmak zaman alır. Küçükbaş hayvan sütü nedeniyle maliyet yükselir ve satışlar zorlanır” dedi.

“Hellimin adını değişerek satma durumuna gelebiliriz”

   Hellim ismini paketin üzerine koyabilmek için kriterlere uyulması gerektiğine dikkat çeken Çavuşoğlu, “Hellimin bir alt ürünü farklı isimle üretmek zorunda kalabiliriz. İhracat için belki de hellimin varyantlarını üretmek zorunda kalacağız. Tescile uygun üretilirse hellimin kilosu 60 TL büyükbaş hayvan sütünden ise 40 TL olur. Standartlaşma nedeniyle süreci desteklerim ancak siyasi anlamda sıkıntıların aşılması gerekir” şeklinde konuştu.

“Süt ve ürünlerinin ihracatı düştü”

  Büyükbaş hayvanda kontrolsüz bir büyüme olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “Büyükbaş hayvan sütünde üretim patlaması var. Pandemiden dolayı 350 ton süt elimizde kaldı. Öğrenci ve turist olmamasından dolayı süt satışları düştü. Fiyatını düşürerek kullanmamız lazım. Arap ülkelerine, Türkiye’ye süt ve hellim satıyorduk. Türkiye’de de salgından dolayı turizm olmaması bizi olumsuz etkiledi” dedi.

“Ülkeye uygun hayvan getirilebilir”

   Ülkeye uygun küçükbaş getirilmesiyle küçükbaş hayvan sorununun aşılabileceğine vurgu yapan Çavuşoğlu, “Bir üretici 3 bin hayvan için izin istedi ve 2 bini getiriliyor. Bir başka hayvancı da 100 küçükbaş getiriyor. Bu hayvanlar, yerel ırklarımızın kaynağıdır. Küçükbaş hayvan nüfusuna kısa sürede ulaşabiliriz” ifadelerini kullandı.

HABERKIBRIS

Diğer Haberler

Başa dön tuşu