KıbrısManşet

Avcı: YÖDAK özerk bir yapı olmalı

KIBRIS ARENA -ÖZEL HABER

Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Başkanı Turgay Avcı, YÖDAK’ın devlet kurumu şeklinden bir an önce çıkartılması gerektiğini savunarak, YÖDAK’ın siyasi iradeden kurtulması gerektiğini savundu.

‘’YÖDAK özerk bir yapı olmalı’’

YÖDAK’ın yasası ve sorumluluk alanlarından bahseden Turgay Avcı, YÖDAK’ın YÖK gibi bağımsız ve özerk bir yapıda olması gerektiğini savundu.

Avcı, Kıbrıs Arena’ya konuştu…

‘’Beklenen, özlenen ve çalışan bir YÖDAK oluşturduk’’

YÖDAK’ın yasasındaki yükümlülük ve sorumluluklar; planlama, denetleme, akreditasyon, koordinasyon ve kalitedir. YÖDAK yıllardır bir kurum olarak var, fakat YÖDAK’ın sorumluluklarının halk tarafından tam da ne olduğu bilinmemektedir. YÖDAK, üniversitelerin A’dan Z’ye tüm işleyişi, denetlenmesi, akademik kalitesi, akreditasyonu, öğrenci alımı ve akademik kadrolarının denetlenmesinden sorumlu bir kurumdur.

Nisan ayında ‘’YENİ YÖDAK’’ diyerek yeni bir tanımlama yaptık. YÖDAK yıllarca kendi içerisinde sıkıntılarla boğuştu. Nisan ayından itibaren arkadaşlarımızla uyum içerisinde çalışmaktayız. Beklenen, özlenen, el briliği ile çalışan bir YÖDAK oluşturduk. YÖDAK yeni bir çalışma anlayışı ile yoluna devam ediyor. YÖDAK 2021 yılını ‘’uluslararasılaşma ve kalite yılı’’ ilan etmiştir.

Tüzük ve yasalarımızda denetleme sonucu eksiklerin giderilmesi için bir süre verilir. O süre tamamlandığı zaman eksikler giderilmezse eğitimlerin askıya alınması söz konusudur. Hatta belli bölümlerin kapatılması da söz konusudur. Ama buradaki sıkıntı, üniversite açma ön izninin Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olmasıdır. Yani YÖDAK üniversite açma değil, eğitime başlama iznini veriyor. Üniversitelerin kapatılmasında da yine üniversite açma iznini veren tek yetki sahibidir.

‘’Üniversiteleri siyasi iradelerden uzaklaştırmak gerekir’’

YÖDAK olarak denetlemeler sonucunda üniversitelerin gerekli tüzük ve yasalara uyup uymadıklarını denetliyoruz ama üniversite açma ve kapatma siyasi iradededir. Üniversiteleri siyasi iradelerden uzaklaştırmak gerekir. Yüksek Öğretim, bağımsız ve özerk olması gereken YÖDAK’a verilmelidir.

‘’YÖDAK özerk bir yapı olmalı’’

2017’deki YÖDAK yasası ile mali olarak yapacağımız her harcamanın (uluslararası anlaşmaların ödeneğinin harcının ödenmesi) Maliye Bakanlığı’na gidiyor ve oranın onayı veya reddiyle sonuçlanıyor. Tüzük ve yasa değişikliği Milli Eğitim Bakanlığı’na; harcalamalar ise Maliye Bakanlığı’na gidiyor. Biz ve üyelerimiz de Cumhurbaşkanlığı’na karşı sorumluyuz. Yani bu sistemin yeniden ele alınması gerekiyor.

YÖK’e veya dünyadaki yüksek öğrenim denetleme kurumlarına baktığınız zaman hepsi özerk ve bağımsızdır. Yüksek öğretimde durağanlığa yer yoktur. Yüksek öğretim 24 saat çalışıyor. YÖDAK’ın devlet kurumları ile 2.30’da kapatılması doğru değildir. Üniversitelerimiz 18:00’e kadar çalışıyor, YÖK 18:00’e kadar çalışırken YÖDAK 14:30’da kapısını kapatıyor. YÖDAK yaz aylarında en yoğun dönemdedir. YÖDAK’ın saf bir devlet kurumu olarak düşünülmesi doğru değildir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu