KıbrısManşet

Gürpınar: Kooperatifçiliğin gelişmesi için bir devlet politikası olması şart

Kıbrıs Arena-Su Üçüz

Vadili Kooperatifi Sorumlusu Hüseyin Gürpınar, kooperatifçiliğin önemine dikkat çekerek, kooperatif olarak verdikleri hizmetleri anlattı.

GÜRPINAR: ‘’KOOPERATİFÇİLİĞİN GELİŞMESİ İÇİN BİR DEVLET POLİTİKASI OLMASI ŞART”

‘’Geçmişten günümüze kooperatifçilik anlayışı değişti’’

“Kooperatifçiliğin toplumda önemli bir yeri olması gerekmektedir. Kooperatifçilik geçmişten günümüze çiftçi ve hayvancının bir araya gelerek oluşturdukları bir güçtür. Her köyde köy kooperatifleri çiftçi ve hayvancılığın ekonomik olarak birbirlerini desteklemesiyle bu günlere geldi. Fakat geçmişte çıkılan bu yolda bugün geldiğimiz günlerde kooperatifçilik biraz evrim geçirmiştir. Biz de kendimizi hem iktisadi hem hizmet hem de ürün yelpazesi anlamında geliştirmeye başladık. Mesela insanlar eskiden pullukla tarla sürerlerdi. Şimdi her çeşit tırmık, mikser ve ekim ekipmanları var. Onlar için eskiden çok cüzi miktarlar gerekirken şimdi hem dövizle endeksli hem de TL’nin değer kaybıyla parasal yönden farklar açılmaya başlandı.”

“Üreticimizin zaman kaybına uğramamaları için elimizden geleni yapıyoruz”

“Biz Vadili Kooperatifi olarak bu aradaki ekonomik farkı insanları uygun faizli kredileri vermeye çalışarak her türlü ihtiyaçlarını karşılamaya uğraşıyoruz. Her türlü ihtiyaç derken hayvan hammaddesi, yemi, ekim malzemeleri, gübresi, tohumu, kendi alet edevatları da olmak üzere hepsine bir çözüm bulmaya çalışıyoruz. Bunların yanında günlük ihtiyaçları, araç sigortaları, araba seyrüseferleri, traktör muayenelerini, hepsini Vadili Kooperatifi olarak üstlenmeye çalışıyoruz. Bu insanlar kendi zamanlarından ayırıp ta gidip dairelerde, Lefkoşa’da, Mağusa’da zaman kaybına uğramamaları için elimizden geleni yapıyoruz.”

“Kooperatifçiliğin gelişmesi için bir devlet politikası olması gerekmektedir”

“Kooperatifçiliğin gelişmesi için de bence bir devlet politikası olması gerekmektedir. Çünkü gelip geçen hükümetler hiçbir şekilde kooperatifçiliğe bir devlet politikası oluşturma girişimine girmedi. Hala daha kooperatifler, Kooperatif Şirketler Mukayyitliği ile yönetilir. Mukayyitlik her yıl 6 ayda 1 mukayyit değişir. Bu defa her değişen mukayyitle birlikte yeni sistem oluşur. Bunun yanında da denetimler aksıyor. İç işlerin yönetimleri aksıyor. Alınan kararlar aksıyor. Böylelikle de uygulama noktasında da bütün görevlerimiz aksıyor. Hayata geçirmeye çalıştıklarımızın aksaması hoş değil.” 

‘’Amacımız kendimizi iktisadi anlamda daha fazla güçlendirmektir’’

‘’Vadili Kooperatifi olarak da amacımız kendimizi iktisadi anlamda daha fazla güçlendirmektir. İlerleyen günlerde de çiftçi ve hayvancımıza da ada genelinde kullanabilecekleri birlik sistemi oluşturmak. Kendilerine bir kart vererek Vadili Kooperatifi üyelerine bir ayrıcalık yapma noktasında çalışmaktayız. Bunları hayata geçirirsek daha güzel günlerin bizleri beklediğine eminim.

Bahsettiğimiz tüm bu sıkıntılardan kurtulmak da mümkün değildir. Çünkü neden? Her gün değişen ve gelişen bir sektördeyiz. Ayrıca dediğim gibi bir devlet politikamız henüz yok. Bunun yanında da para birimimiz her gün değişmektedir. TL kazanıyoruz. Ödenen destekler TL. Hayvancının bütün aldıkları dolar, euro ve dövize endeksli. O yüzden sıkıntılar önümüzdeki günlerde de zor aşılır diye düşünürüm. Stabil bir biçimde bir para birimimizin olmayışı, dövizin durmayışı bizi çok etkilemektedir.

Kooperatifçiliğin geleceği aslında küçük küçük kooperatiflerin oluşumuyla değil de merkezi kooperatifler oluşturarak daha sağlam bir yapıya kavuşabiliriz.’’

Diğer Haberler

Başa dön tuşu